Lopen bruggen Uiterweg ook gevaar?

Het artikel over De Barendebrug dat we afgelopen week op AalsmeerVandaag publiceerden is niet onopgemerkt gebleven. Zelfs dagblad Trouw refereerde aan de situatie. In een stuk over nieuw stemgedrag schreef Romana Abels dat Aalsmeerders het niet pikten dat het hen twee keer geld gaat kosten om de brug pas in 2020 op zijn plaats te krijgen. Vandaag: hoe staat het met de bruggen op de Uiterweg? Ook die zijn dringend aan renovatie toe.
 
Maar liefst vijf bruggen liggen op de Uiterweg te wachten op renovatie. Daar zit in ieder geval ook één gemeentelijk monument tussen, de Aardbeienbrug. Tegelijkertijd liggen er bouwplannen voor grote villa’s en vakantieparken. Lopen deze bruggen ook gevaar te verdwijnen?
 
Vervangen
De gemeente zegt dat de bruggen aan de Uiterweg veilig zijn, ook voor zwaar verkeer. De bruggen staan echter wel op de agenda voor groot onderhoud of om vervangen te worden. Een aantal bruggen zoals die bij Topsvoort en de Zwetbrug zijn onlangs wel al verstevigd met drijvers. Wanneer de bruggen worden aangepakt is nog onbekend. Ook dit blijkt afhankelijk van projecten in de nabije omgeving.
 
Grote projecten
Ondertussen rijden er op een gemiddelde werkdag ruim 3700 auto’s over deze B-weg daarvan zijn er ruim 150 vrachtwagen. Dat worden er alleen maar meer natuurlijk als al die bouwplannen doorgaan. Uit bronnen blijkt dat er op dit moment al meer dan vijf aanvragen voor grote projecten aan de Uiterweg bij de gemeente liggen.
 
Planning niet te geven
De gemeente is samen met externe ingenieursbureaus, aan het onderzoeken hoe het verkeer van de buurt geregeld kan worden tijdens de werkzaamheden. De verkeerscirculatie zal ook onderdeel zijn van de aanbesteding, zo laat een woordvoerder weten. Omdat de aanpak van de bruggen aan de Uiterweg afhankelijk is van veel factoren is een planning nog niet te geven, zo luidt de boodschap.
 
Verrot
Klaas Joren, voorzitter van Buurtvereniging Ons Aller Belang zegt dat goed is dat die twee kleine bruggen al zijn aangepakt. “Bij de Zwetbrug en de Topsvoortbrug liepen we acuut gevaar. Dat is er gelukkig uitgehaald. Van de vijf zijn er volgens mij drie helemaal verrot. Dus de gemeente moet het wel goed voorbereiden. Je moet wat, misschien met noodbruggen zodat we er omheen kunnen. Verder vind ik dat de Aardbeienbrug moet blijven zoals die is. Zo’n Aardbeienbrug heeft net als De Barendebrug gewoon ook emotionele waarde. Het is een mooie snelheidsremmer voor het verkeer, maar van mij hoeft het geen ophaalbrug te worden om grotere boten van de Ringvaart de poel op te laten.”
 
Hoe de watersport over deze uitspraak denkt is nu nog niet bekend.
 
Tekst Jan Daalman
 
Foto's: de Aardbeienbrug waar deze zomer opstoppingen waren vanwege het vernieuwen van leidingen. (Foto archief AV), Klaas Joren (foto Jan Daalman)

2 reacties

  1. MAKEN VAN EEN BRUGGETJE
    DAT ALLES MOOI VERLOOPT
    SOMS MOET JE OPHALEN
    NAAR IEDERS ZIJN ZIN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel