Door: Leni Paul. De landelijke lintjesregen. Hoewel het familieleden, vrienden en bekenden doorgaans wel is gegund een tipje van de sluier op te lichten verkeren de feestvarkens zelf vaak nog in het ongewisse. Naar het raadhuis? Woensdagochtend? In het goeie goed? Hoe het bij alle ‘genomineerden’ thuis precies is verlopen is teveel voor dit verslag maar in ieder geval was de Burgerzaal woensdagochtend gevuld met een opgewekt gezelschap mannen en vrouwen dat opgewonden de ceremonie over zich heen liet komen.
Ook dit keer nam burgemeester Gido Oude Kotte de plezierige taak op vlotte wijze op zich. ”Ik mag vandaag aan vijf dames en acht heren een lintje opspelden. Een prachtig aantal, zelfs eentje meer dan vorig jaar en ik reik dit jaar zelfs twee soorten onderscheidingen uit,” aldus Oude Kotte die de gelukkigen die werden onderscheiden ‘onbaatzuchtig en onvoorwaardelijk veel voor de samenleving betekenend’ noemde en het ontvangen van een onderscheiding als een bijzonder en soms ook emotioneel moment aanduidde.
“Je onderscheiden in Aalsmeer is niet eenvoudig, als je inzetten voor een ander bijna de norm is in onze lokale samenleving. Vrijwilligers zijn het fundament van een sociale gemeenschap en in ons geval van een hechte gemeenschap,” zo sprak hij. En tegelijk roemde hij Aalsmeers rijke en bloeiende verenigingsleven. En toen werd het tijd voor het daadwerkelijk opspelden van de felbegeerde lintjes. Onder applaus ging ieder het podium op.
De eerste die het podium mocht betreden was Susan Griekspoor. Door de kinderen naar dorp gelokt voor zogenaamd het maken van een familiefoto. Zij zet zich al jaren in als vrijwilliger bij Rozenholm waar zij wekelijks, vaak samen met een pianist, wekelijks een muzikale zangmiddag verzorgt. Ook is ze actief met patiënten; wandelen en tochtjes maken op de duofiets en helpt ze met eten. Eveneens is ze bestuurslid van de Nederlands Christelijke Vrouwen Bond Aalsmeer/Oost, ouderling van de Open Hof Kerk, secretaris van Film-en Videoclub Aalsmeer, vrijwilliger is bij de EHBO en AED-groep Aalsmeer en zet ze zich in voor Tafeltje-dekje.
Een indrukwekkende lijst van bezigheden, maar dat kan vrijwel van alle deze morgen onderscheiden personen worden gezegd.
De tweede die het podium betrad was Theo Rekelhof. Wie zijn naam noemt voegt daar onmiddellijk aan toe: paling, kenner van de Westeinderplassen, bekend van het uitzetten van glasaal, gretig verteller over zijn vak, de natuur, bron van inspiratie en ook bezig met de toekomst en de beïnvloeding van de palingstand. Ook schoolklassen maken kennis met de natuur en met de bevlogenheid voor zijn vak. Tijdens excursies naar het visbedrijf geeft Rekelhof aan de kinderen tegelijk les in aardrijkskunde, geschiedenis en biologie.
Dick de Geus was de derde gelukkige deze ochtend en zijn naam is volgens de burgemeester nauw verbonden mert de zwemsport. Scheidsrechter, tijdwaarnemer, jurysecretaris en andere functies in de zwemsport passeerden de revue evenals De Geus’ inzet als zwemtrainer en het voorzitterschap van Oceanus van 1998 tot 2008 en lid van de zwemcommissie van de KNZB. Ook zijn inzet voor Wijkraad De Dorper en de Biljartvereniging werden genoemd. Kortom, de lijst van verdiensten van De Geus bleek lang en hij mag zich dan ook sinds vanochtend Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.
Zeg Peter Prochazka en je zegt ‘Dipper’, Pramenrace, Plaspop. Van het laatste evenement is de onderscheiden Kudelstaarter de bedenker, aldus Oude Kotte die inging op de vaardigheid van Prochazka in sponsorzaken. Ook de inzet voor de Doopsgezinde Gemeente, de Bindingkampen, de activiteiten in de Kringloopwinkel in Mijdrecht en zijn werkzaamheden als docent aan de Groenstrook werden genoemd en beloond met ene onderscheiding.
Joyce Schoon werd onderscheiden vanwege vele activiteiten op divers gebied. Ze is betrokken bij Hospice Proxima Terminale Zorg in Nieuwegein en bij Hospice Thamer Thuis in De Kwakel. Maar ook het Roads Amsterdam Maatjesproject, het Taalhuis Amstelland van de Stichting Wereldbuur. Het Flower Art Museum en de Open Hof Kerk. Haar omgeving noemt haar volgens Oude Kotte een mooi mens en positief kritisch.
Ook over een lange staat van dienst maatschappelijk en sportief gebied bleek Mariska de Graaf te beschikken. Oude Kotte noemde het vrijwilligerswerk, waarmee ze al midden jaren ’80 startte. Veel hockey-activiteiten bij Qui Vive, eerst als speelster daarna als trainer en op bestuurlijk gebied. En dan is er de Doopsgezinde Gemeente, de inzet voor de Oecumenische Dienst, het bestuurslid en vrijwilligersschap van het Flower Art Museum en haar betrokkenheid voor de Moeder Verwendag. Mariska de Graaf is, zo bleek uit de woorden van de burgemeester, een enthousiaste en bescheiden vrouw.
Arjan van der Kraan is als ingenieur werkzaam als ‘Documented Standards Manager Specials’ en zet zich volgens Oude Kotte sinds september 1995 in als vrijwillig bestuurderslid voor het werk van de Aalsmeerse stichting Kinderhulp Afrika. In Oeganda heeft hij onder meer bestuursfuncties en is hij actief in het zendelingswerk waarbij hij vooral oog heeft voor het individuele kind.
Peter Janmaat heeft zich naast zijn drukke werkzaamheden in de bloemen- en plantenhandel met enthousiasme ingezet als vrijwilliger en dan met name op sportgebied in ‘zijn’ Kudelstaart. Zo waren het met name RKDES en handbalvereniging Aalsmeer die van zijn gedrevenheid mochten profiteren. Ook voor Dorpshuis Kudelstaart was hij een stuwende kracht. Janmaat kan als oprichter van de tennisvereniging Kudelstaart worden beschouwd waar hij ook lange tijd voorzitter van was.
Sigrid Arendse kreeg haar onderscheiding vanwege haar inzet voor de EHBO. Ze is daarvan secretaris, en startte het AED-project, die onmiddellijk hulp biedt in precaire situaties op gebied van gezondheid.
Eveneens wanneer hulp moet worden geboden is Michel Vreeken aanwezig. Naast zijn baan Als ICT’er bij het bloemenexportbedrijf Fleura Metz is hij vele jaren zeer actief bij de EHBO en ontving hij daarvoor in 2016 al de prestigieuze Tilanus Penning.
En ook Rosalinde van Veen, zo bleek uit de bevlogen woorden van Oude Kotte, is een vrouw die indien gewenst, onmiddellijk hulp kan bieden. Sinds 2002 is ze vrijwilliger bij het Rode Kruis, maakt ze deel uit van het Sigma Team en was ze in corona/covidtijden actief als zorgbegeleidster. Uit de speech van de burgemeester bleek dat ze wel ‘de moeder-overste’ van het Rode Kruis wordt genoemd.
Een zeer bekende Aalsmeerder is Elbert Huyts, steunpilaar, ouwe getrouwe en het altijd opgewekte aanspreekpunt bij Radio Aalsmeer. Vanaf barre tijden, het tijdperk van de zogenaamde piratenzenders, was Huyts al actief op radiogebied dat sindsdien zijn warme belangstelling heeft. Ook zijn inzet als docent bij Yuverta VMBO bleven niet onbelicht.
En dan was er tenslotte Victor Lagodin, die zich sinds gisteren net als Dick de geus Ridder in de Orde van Oranje Nassau mag noemen. Wellicht als inwoner van Aalsmeer minder bekend, maar in brede kringen van de Russisch-Orthodoze Kerk een gezaghebbend aanspreekpunt. Sinds 2007 maakt hij als lid deel uit van de Parochieraad Amsterdam van genoemde kerk, zet hij zich in voor benefiet-evenementen voor onder meer Oekraïense vluchtelingen en is hij volgens Oude Kotte een ‘zoeker naar compromissen’.
Dat er een opgewekte stemming heerste in de Burgerzaal lag voor de hand. De onderscheidenen werden overstelpt met gelukwensen, het glas werd geheven en ongetwijfeld is er ook vandaag weer een goede sfeer als alle ooit-genomineerden met elkaar in de Burgerzaal weer het glas zullen heffen op de verjaardag van de koning.
(Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Bakkerij Vooges)