Limiet bereikt: verkeer op Bilderdammerweg moet langzamer

(Bevat video) Wat de gemeente tot nog toe niet voor elkaar kreeg, lukt Kees Kok en zijn partner Maaike Mooij sinds deze week wel. Auto’s rijden op de Bilderdammerweg ineens een stuk langzamer. Helaas alleen op de momenten dat het duo met borden langs de weg geposteerd staat.

De twee Bilderdammerwegbewoners zijn het meer dan zat. “Ik woon hier mijn hele leven al en ben al zeker tien katten kwijtgeraakt doordat ze onder een auto kwamen,” vertelt Kees, “de afgelopen maanden zijn er twee kort na elkaar doodgereden en dat was voor ons de druppel. We dachten: als de gemeente niks doet aan de snelheid, dan komen we zelf wel in actie…”

Shockerende beelden
En dus gingen Kees en Maaike aan de slag met hout, verf en karton en fabriceerden verschillende borden die het verkeer nog eens extra moeten attenderen op het feit dat het hier om een 30 kilometerweg gaat. De waarschuwingsborden doen hun werk vanaf kniehoogte tussen de struiken. Nog effectiever is het als Kees en Maaike er zelf gaan staan met grote foto’s van hun doodgereden katten. Moet dat nou echt, zulke gruwelijke foto’s? “We geven toe dat het tamelijk shockerende beelden zijn maar we denken dat dit nodig is om mensen duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van te hard rijden,” vertelt Kees. Partner Maaike vult aan dat ze de borden niet zomaar langs de weg zullen zetten: “Alleen als we er zelf staan, laten we ze zien.”

’s Morgens om zes uur staan de twee al in de berm om automobilisten te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Het is opvallend hoe de auto’s in de ochtendspits gas minderen als ze Kees en Maaike met hun borden zien staan. Mogelijk draagt ook de aanwezigheid van een fotograaf een steentje bij. Is het de angst om geflitst te worden of de nieuwsgierigheid van: ‘wat gebeurt daar?’

Ook fietsers niet veilig
Volgens het tweetal zijn de maatregelen die de gemeente genomen heeft niet afdoende en is het tijd voor een hardere actie. “Er staan paaltjes die de weg versmallen maar die werken juist averechts. Mensen geven extra gas om er eerder door te kunnen dan hun tegenliggers. Ook de automatische snelheidsmeter heeft weinig effect. Het lijkt of de auto’s maar ook bussen de laatste jaren alleen maar harder zijn gaan rijden. Veel mensen gebruiken deze weg als sluiproute. Als ze al krap in hun tijd zitten gaan ze juist harder rijden. Nu gaat het om doodgereden katten, maar ook fietsers zijn niet veilig op deze weg.”

Wat dat betreft lijkt daar verbetering in te komen. Ruim drie jaar geleden kregen Kees en Maaike een brief van de gemeente met de mededeling dat er een vrijliggend fietspad langs de Bilderdammerweg gerealiseerd gaat worden. Voor de aanleg is een deel van de voortuinen nodig. “Na die eerste brief hebben we nooit meer wat gehoord en de gemeente geeft ook geen antwoord op onze vragen. We zouden graag weten waar we aan toe zijn want ons hek is aan vervanging toe en we hebben geen zin om daarin te investeren als kort daarna een fietspad wordt aangelegd.”

Het huis van Kees en Maaike grenst direct aan het terrein waar woonwijk Westeinderhage ingetekend staat. Met argusogen bekijken ze de ontwikkeling daarvan. Nog meer verkeer betekent volgens hen nog meer kans op hardrijders en dus op ongelukken. “Wij houden van dieren, hebben onder meer een hond, katten, konijnen en kippen en doen ons best ze op ons erf te houden. Maar katten laten zich niet door een hek tegenhouden. We houden daarom ons hart vast.”

Tekst, foto’s en film Arjen Vos

4 reacties

  1. De vorige en huidige burgemeester(s), wethouders en raadsleden van Aalsmeer zijn niet in staat geweest het gebruik van de Bilderdammerweg te laten gebeuren volgens de wettelijke regels. Dat is kennelijke onmacht. Of onwil. Dat het verkeer op de Bilderdammerweg in de 30 km/u zone bijna altijd aanzienlijk sneller rijdt, zonder dat er bekeurd wordt, is de schuld van het voltallige wegkijkende gemeentebestuur. Want de Bilderdammerweg 30 km/u klopt voor geen meter en daarom kan en mág er zelfs niet bekeurd worden. Zie de gepubliceerde uitspraak van voormalig minister Opstalten (Veiligheid en Justitie) van 19 september 2013 over 30 km/u zones:

    “De weg dient zo ingericht te zijn dat te hard rijden zo goed als onmogelijk is, denk aan bloembakken, drempels, wegversmallingen enzovoort.”

    Nog steeds kijkt het gemeentebestuur weg. Daarom is het goed dat het verhaal van Kees Kok en Maaike Mooy met foto’s over de dodelijke ongevallen met hun huisdieren is gepubliceerd. En, laten we wel zijn, we rijden daar allemaal te snel. Omdat de weg niet deugt. Opstalten had, en heeft nog steeds gelijk!

  2. Ik begrijp je reactie en frustratie helemaal Kees. Zowel de Bilderdammerweg als de Herenweg (en nog vele wegen in Kudelstaart) zijn 30 km/h wegen maar ze scheuren met hoge snelheden langs de huizen.. Wanneer ze dan ook nog bij wegwerkzaamheden borden van 30 km/h gaan plaatsen op een weg waar je eigenlijk toch niet harder mag, dan kan iedereen bedenken dat er te hard gereden wordt. Maar een oplossing zie ik niet 1-2-3 voorhanden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel