Lidl mag in Dorp bouwen van rechter

Als het aan de voorzieningenrechter ligt, mag de Lidl in Aalsmeer-Dorp een filiaal vestigen. De rechter haalde eind december een streep door de weigering van de gemeente de supermarktketen een omgevingsvergunning te verlenen. Lidl heeft zijn oog laten vallen op de locatie Stationsweg 6 waar de Rabobank een leegstaand kantoor heeft staan.

B&W heeft tot half februari de tijd eventueel in beroep te gaan tegen de uitspraak. Wethouder Gertjan van der Hoeven van ruimtelijke ordening laat desgevraagd weten dat daarover “nog geen besluit” is genomen. Zodra er een besluit over het vervolg van de procedure is, meldt hij dat aan de gemeenteraad.

18 centimeter
Precies een jaar geleden, op 16 januari 2014, kwam de discounter met de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Die wees B&W af. Ook tegen de gewijzigde aanvraag die Lidl vervolgens indiende, zei B&W nee.

Volgens de gemeente was de aanpassing – het dichten van de 18 centimeter ruimte tussen supermarkt en de naastgelegen kapperszaak – tegen de regels. De voorzieningenrechter vond die wijziging echter van ondergeschikte aard. 

Verkeersafwikkeling
Een heet hangijzer bij de komst van een supermarkt tegenover het Raadhuisplein is de verkeersafwikkeling. Er ligt een parkeerterrein achter het bankgebouw met een eenvoudige afrit op de Uiterweg, tegenover de Grundelweg. Mocht er ooit een Lidl verrijzen, dan zullen gemeente, supermarkt en andere betrokkenen serieus moeten bezien of er een soepele, veilige ontsluiting mogelijk is.
 

10 reacties

  1. Offffff, de gemeente wil geen verantwoordelijkheid dragen voor de gunning. En dus gaat de gemeente met een flutargument naar de rechter. De rechter beslist in het voordeel van de Lidl, en de gemeente wast haar handen in alle onschuld.

  2. Helemaal eens met W. Van Bergen. Gekeken naar inwoneraantal komt Kudelstaart er slecht af met maar 1 supermarkt op ruim 8.000 inwoners (schatting), terwijl Aalsmeer in totaal 31.000 inwoners heeft met 9 supermarkten. Ik zeg: laat maar naar Kudelstaart komen.

  3. Als ik de reacties hieronder lees dan is de locatie niet ideaal en zijn daar meerdere onderbouwde redenen voor. De gemeente heeft blijkbaar ook zijn redenen om een vergunning te weigeren en kiest de weg naar de rechter. De reden om een vergunning door de gemeente te weigeren is niet onderbouwd en de rechter wijst het af. Heeft de gemeente wel eens nagedacht om eerst eens met de Lidl te gaan praten en naar een oplossing te zoeken in plaats van direct naar de rechter te stappen? Nu zit de gemeente met een probleem en worden de onderhandelingen er niet gemakkelijker op.

  4. Op zich is Lidl een prima winkel maar er komt bar weinig economisch voordeel/gewin voor Aalsmeer, hooguit een paar arbeidsplaatsen (2 of 3 hooguit), de anderen komen van buiten Aalsmeer. En ook de bepaalde belastingvoordelen die Lidl geniet (het is een stichting) levert geen voordeel op voor Aalsmeer. Nu de gemeente de rechtszaak verloren heeft, betekent het verder dat de gemeente in de buidel moet tasten om eventuele verkeersproblemen met de ontsluiting van de parkeerplaats voor haar rekening te nemen. En bovendien hebben Aalsmeer en Kudelcity al 11 supermarkten, dus dit wordt nummer 12 (als u gaat tellen komt u tot 9, maar vergeet de 2 Poolse supermarkten niet; dus totaal 12). Weer minder omzet voor de anderen dus. Ik vraag mij af of dat allemaal loont dan. Oja, de gemeente vraagt natuurlijk precariorechten die elk jaar weer omhoog gaan, dus daar ‘verdient de gemeente’ aan (dat geld gaat nu naar Amstelveen). Ik zou zeggen: maak de juiste afwegingen. Succes er mee!

  5. Waarom geen supermarkt op een plek waar je goed kunt parkeren, zoals bij de Lakenblekerstraat? Zo gaat het al jaren goed in het buitenland. Wij hoeven het wiel toch niet opnieuw uit te vinden?

  6. Je kan nu haast niet op het Raadhuisplein parkeren. Laat staan als de Lidl er nog bij komt. We hebben een AH, een Deen en af en toe ook een markt. Bezoekers van de zorgpost (dokterspost, apotheek, Rode Kruis e.d.) komt daar ook, plus de Action. Ben het met Bram eens dat de bewoners op de buurt er niet meer af of op komen.

  7. Echt de grootste onzin. Hoe help je de supermarketen naar de klote. Volgens mij zijn er al teveel supermarkten in Aalsmeer en dan nog een Lidl… kansloos

  8. Blij dat ik niet aan de Uiterweg woon, je komt er nooit meer af. Ik voorspel u een grote chaos.

  9. Gemiste kans voor Aalsmeer om op het terrein van de Rabo Bank een ontsluiting voor de Uiterweg te maken! En het Raadhuisplein met de Zijdstraat te verbinden.

  10. Waarom zo veel supermarkten in het dorp Aalsmeer?? Wordt het niet eens tijd dat Kudelstaart een uitbreiding qua supermarktketens krijgt. Tenslotte is het inwonersaantal veel hoger dan in de dorpskern van Aalsmeer. Wordt Kudelstaart gezien als een achtergelegen of achtergesteld gebied?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel