Lezerspost: ‘Vluchtelingen en toeristenbelasting’

Hotel Chariot (Foto archief AV/Arjen Vos)

Jan Koster, eigenaar van Hotel Chariot, maakt zich boos over de hoogte van de door de gemeente Aalsmeer opgelegde toeristenbelasting. In de rubriek ‘Lezerspost’ geeft hij nadere toelichting.

De toeristenbelasting in Aalsmeer is verhoogd van €1,37 naar €3,50 per persoon! Dit is in 2020 op een Russische democratische manier langs de Gemeenteraad geloodst. Het werd een ‘sluitstuk op de begroting’ genoemd, dus snel tekenen bij het kruisje. Na een vermoeiende raadsvergadering is dit snel gedaan weet ik uit ervaring.

Toeristenbelasting is ooit in de praktijk gebracht om mensen die verblijven in de gemeente te laten meebetalen aan de faciliteiten van de Gemeente waarin je verblijft. Op zich niets mis mee. Maar je moet het wel in het juiste perspectief zien.

Aalsmeer heeft de komst van toeristen als speerpunt in het beleid opgenomen. Alleen het verblijven in de gemeente Aalsmeer is met de dure toeristenbelasting voor bijvoorbeeld een familie in een ander daglicht komen te staan. Een familiekamer kost mede door Corona 70-75 euro daarbovenop komt dan vier keer €3,50 is totaal €14,- aan toeristenbelasting. Het resultaat is een toeslag van 20 procent op de kamerprijs voor toeristenbelasting!

Dagelijks moeten wij in het hotel verklaren dat het niet aan ons ligt en waarom onze Gemeente dit wil. Deze toeristenbelasting van €3,50 p.p.p.n zorgt er voor dat het rendement van de hotels op jaarbasis met ongeveer 2 procent afneemt. De kamerprijs is inclusief toeristenbelasting van het verblijf. De oude toeristenbelasting was €1,37 per persoon per nacht en is gemakshalve verhoogd naar de reeds genoemde €3,50 .

Hoe is het elders in Europa?
Op ander plaatsen in de Europa wordt anders over toeristen gedacht. Het tarief in Londen is 0 ja nul en in Parijs is het gemiddeld €1,83 pp. Een ander voorbeeld is Berlijn waar men 5 procent rekent over het verblijf en als je kan aantonen dat je zakelijk verblijft is het gratis. Wat heeft Aalsmeer meer te bieden dan deze wereldsteden? Zelfs de meest chauvinistische Aalsmeerder kan dit niet opnoemen.

Migrantenhotels in Aalsmeer
Het verblijf in een migrantenhotel in Aalsmeer is voor werknemers van bedrijven vrij van toeristenbelasting. Ja u leest het goed. Het is alleen geregeld tussen de gemeente en een paar migrantenexploitatiebedrijven met groot geld. Dan gelden er andere wetten. Het verblijf in een hotel in Aalsmeer voor werknemers die bijvoorbeeld bij Feadship de Vries moeten werken is €3,50 per persoon per nacht. Waarom worden deze werknemers anders behandeld of Oud Hollands uitgebuit?

Misschien kan de gemeente een externe adviseur aanstellen om dit verschil te kunnen verklaren en een oplossing aan dragen. Ik heb er geen extra studie voor nodig, maar snappen doe ik het niet. Een oplossing heb ik wel en het advies is gratis bij mij te krijgen.

Vluchtelingenopvang in het hotel
Wij hebben inderdaad een aantal vluchtelingen in het hotel opgenomen. De namen en aantallen van de Oekraïense vluchtelingen zijn bij ons bekend. Zij zijn wel vrijgesteld van toeristenbelasting want de gemeente faciliteert dit en toegegeven; wij waren de eerste gemeente in de veiligheidsregio die de zaken goed op orde had. Nu nog dezelfde frisse kijk op de toeristenbelasting in Aalsmeer samen met de hoteliers. Gemeente: ga in overleg, de deur staat open.

De gemeente kan door de verhoging van de WOZ makkelijk de eigen begroting op orde krijgen. Hotels in de sector horeca staan met de rug tegen de muur na de coronatijd en kunnen wel wat steun gebruiken van de gemeente. Hotels kunnen niet zomaar de kamerprijs verhogen want die hebben te maken met marktwerking.

Hotel Chariot, Jan Koster

Lees vorig bericht

Straffen Bottinga en Benghanem fors verminderd

Lees volgend bericht

Nieuw op de AA kieslijst: Werner Koster


1 Reactie

  • Goed verwoord Jan. Tegenstrijdig beleid lijkt het geval in Aalsmeer. Aan de ene kant willen we graag dat Aalsmeer leeft en geven we een vermogen uit met visitaalsmeer om Aalsmeer op de kaart te zetten als aantrekkelijke plek om te bezoeken (en geld uit te geven) en aan de andere kant jagen we deze bezoekers weer weg met hoge toeristenbelastingen en andere beperkende regelgeving.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *