Lezerspost: ‘Maaien of niet maaien’

Natuurgroep Aalsmeer in dialoog met wandelaars op het Corry Vonkpad (vlnr: Herman Beijerbergen, Jaap Overbeek, Christian Kooij en hondenbezitter Maarten Weijers) (foto natuurgroep Aalsmeer)

Door: Natuurgroep Aalsmeer. Het is voor elke gemeente weer de vraag. Op welk moment gaan we de bermen weer maaien?

In Aalsmeer denken we na over een nieuw maaibeleid en nu al zien we dat sommige groene gebieden minder vaak gemaaid worden. Dat is even wennen en sommige bewoners zien het meer als een verwaarlozing dan dat het positieve effecten heeft.

Leden van de Natuurgroep Aalsmeer zijn onlangs ter plaatse gaan kijken in Kudelstaart. Aan het Corry Vonkpad is dit jaar blijkbaar nog niet gemaaid. Alleen een strook langs het wandelpad en een bredere strook bij de bruggen is gemaaid. Voor sommige hondeneigenaren is dat zeker wennen. Een loslopende hond zie je niet zomaar terugkomen uit het lange gras.

Voor de natuur kan het maaibeleid wel veel betekenen. Het is verrassend om te zien hoe snel vogels reageren op een ander maaibeleid. In enkele jaren kan het aantal broedparen zomaar verdubbelen.

Het natuurlijke deel van het Corry Vonkpad trekt veel insecten aan. En als gevolg daarvan zagen wij daar veel meer zwaluwen dan elders.

Moet de gemeente dan helemaal maar niet meer maaien? Dat denken wij niet.

Wij willen af van het klepelen waarbij alle leven vermalen wordt en het maaisel op de grond achterblijft. Daardoor raakt de grond overbemest en drukken snelle groeiers, die gedijen bij veel meststoffen, alle bloeiende kruiden weg.

Daar schiet de natuur dus niet veel mee op.

Wij stellen voor om minstens één keer per jaar te maaien en het maaisel vervolgens af te voeren. Dit moet op het juiste moment gebeuren zodat de bermen kunnen bloeien, de insecten kunnen bestuiven, de vogels voldoende voedsel hebben en zaden nog kunnen afrijpen. Maaisel afvoeren zorgt er voor dat de grond geschikter wordt voor inheemse kruiden.

We hebben wat wandelaars in Kudelstaart gesproken en de meningen verschillen. De een vindt het prachtig en wil de natuur de natuur laten. Een ander houdt meer van een kort gemaaid gazon.

Maar iedereen vindt het belangrijk dat er goed voor de natuur gezorgd wordt!

2 reacties

  1. 1 of 2 keer per jaar maaien is prima voor de biodiversiteit. Daarna inderdaad afvoeren zodat de grond armer wordt en er meer kruidachtigen tussen groeien. Wel vanaf de fietspaden of de wegen een smalle strook blijven maaien zodat het overzichtelijk blijft en het voor de “kort gras liefhebbers “ er netjes genoeg blijft uitzien. Kijk eens in de richting De Woerdense Verlaat. Zo wordt het daar ook gemaaid. Ik vind dat het daar geweldig wordt gedaan. Kan de gemeente Aalsmeer het maaien en snoeien aan de Legmeerdijk dan alsjeblieft van de Provincie Noord-Holland overnemen? Het maai beleid van de provincie NH is te triest voor woorden!

  2. Prima stukje! Diversiteit in het groen. Maarrrr laten we er voor zorgen dat we wel de graskanten en struiken welke langs de rijbaan liggen als je een rotonde nadert kort gemaaid zijn dat we er wel overheen kunnen kijken, en dat is zeker het stukje tussen de studio en Dorpsstraat, zodat iedereen op tijd de mensen kan zien oversteken, ook de grote bomen en bebossing op sommige rotondes zijn niet handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel