Lezerspost: ‘De toekomst van Aalsmeer/Kudelstaart’

Hier nog in aanbouw langs de Machineweg (Foto: archief AV)

Jaap Maars, doorgaans voor AalsmeerVandaag aan het werk achter zijn camera, klauterde vandaag achter het toetsenbord en schreef onderstaande brief als bijdrage aan de rubriek Lezerspost.

Beroepshalve spreek ik veel inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart. Daarbij valt het mij op dat het aantal dorpsgenoten dat zijn onvrede uit over de gemeente Aalsmeer/Kudelstaart de laatste tijd in sneltreinvaart toeneemt. Uiteraard is er ook een categorie mensen die alles “gezellig” vindt zoals wekelijks in de lokale krant te lezen valt.

De onvrede in Kudelstaart richt zich voornamelijk op de tweede supermarkt die maar niet van de grond komt en de infrastructuur rondom het plan Westeinderhage. In Aalsmeer zijn dit onder andere de knelpunten rond Fort Kudelstaart, de Hoge Dijk, het FAM en de bekende rotondes aan de Burgemeester Kasteleinweg.

Bij veel inwoners zijn ook de foeilelijke “blokkendozen” een doorn in het oog. Veelal leegstaand, maar zoals een raadslid mij onlangs vertelde: “Er wordt wel geld mee verdiend”.

En dan speelt ook nog het onderwerp nieuwbouwwoningen een grote rol. Terwijl de woningnood, vooral onder de starters, bijzonder hoog is worden er in onze gemeente bijna uitsluitend woningen gerealiseerd in het hogere segment. Wie de Uiterweg bewandelt kan zich vergapen aan de protserige huizen, omgeven door camera’s, die daar de laatste tijd verrezen zijn of gebouwd worden. Het begint enigszins te lijken op de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen. Ook de Hornweg doet tegenwoordig een aardige duit in het zakje.

Zelf ben ik ook benieuwd hoe onze gemeente de infrastructuur denkt op te lossen als de nieuw te bouwen wijk Oosteindedriehoek gerealiseerd wordt. Hier wordt gesproken over circa 850 woningen. Dit zou inhouden dat er ongeveer 2000 mensen komen te wonen. Gezien het huidige auto- en vrachtverkeer op de Legmeerdijk en Aalsmeerderweg zullen er waarschijnlijk nog langere files ontstaan.

Misschien ben ik een azijnpisser maar ik kan mij voorstellen dat onze Aalsmeerse en Kudelstaartse bevolking weinig of geen vertrouwen meer heeft in de gemeentelijke politiek en ons eens zo fraaie bloemendorp ziet verworden tot een rommelig “verdoosd” dorp zonder hart. Ik hoop echter dat ik alles uiteindelijk te somber ingezien heb.

Jaap Maars

10 reacties

 1. Beste jaap
  Kijk eens naar de bende mijnherenweg. Dat in jouw ogen mooi is.
  Een grote slagveld aa rommel en onkruid. En doe eens wat aan het winkelcentrum.
  Al die fietsers.

 2. Ja Jaap, ik ben het helemaal met je eens. Ik heb in 5 jaar tijd de drukste provinciale weg van Nederland en nu een blokkendozenpark in mijn achtertuin gekregen( en ik woon ook nog onder de landingsbaan van Schiphol). Er staan allemaal grote borden op de blokkendozen met “te huur”, wat dus inhoud dat er geen direkte vraag naar deze foeilelijke gebouwen is. Alles eromheen wordt weer geasfalteerd waardoor het hele gebied als een zonnecollector in de zomer gaat fungeren. De grootste reden van opwarming. Als deze gebouwen verhuurd gaan worden gaan er nog meer verkeersbewegingen over de N201 komen en het is nu al 24 uur per dag een takkeherrie. Gemeente kiest voor economie boven burgers. Ik heb nog nooit op een industrieterrein gewoond maar nu is het zover. Waardeloze leefomstandigheden. Dikke onvoldoende voor de gemeente Aalsmeer. Wat hebben we toch een gaaf land.

 3. Ik heb al lange tijd het gevoel dat het geklaag over het ontbreken van een 2e supermarkt in kudelstaart wordt aangezwengeld door een paar mensen die ook pas kort in Kudelstaart wonen. Dus eerst kiezen voor ons dorp en vervolgens deugt er niks van. Ik ben blij dat we een grote supermarkt hebben en ook nog winkeliers erbij. Een 2e supermarkt kost hun de kop. Ophouden dus met dat gezeur

 4. Inderdaad Vrolijk. Ik vraag mij af in welke leeftijd categorie de auteur en reageerders zich bevinden. Verzuring vindt niet alleen in de spieren plaats blijkt wel weer.

 5. Wat te denken aan de enorme hoeveelheid afval op straat (rondom Bloemhof en poldermeester plein). Ondertussen gaat half Nieuw Oosteinde altijd richting Amstelveen en Amsterdam omdat richting Aalsmeer Centrum gaan een leidensweg is… Dan heb ik het nog niet eens over alle pleinen in Aalsmeer die altijd ingericht zijn als parkeerplaats met erbarmelijke toegangswegen

  In ons ‘bloemendorp’ waar praktisch geen bloem te vinden is, is het er ook opvallend weinig ‘groen’. Aan de Aalsmeerderweg staat, op het laatste stukje na, geen één boom op gemeentegrond. Wel borders van 8 meter breed met onkruid.

  Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan…

 6. Door dit jarenlange slechte bestuur is het totale dorp verkwanseld en lelijk geworden, helaas.

 7. Ja Jaap, hier heb je geen groothoeklens voor nodig om dit allemaal te zien, men laat zich in met mensen die snel mooie stukken land verkopen aan ontwikkelaars, en bedrijven die een nieuw pand bouwen voor huurders die daar al zaten, daar komen dan soms nette panden en vreselijke blokkendozen te staan en straks een enorme toestroom en uitstroom van vrachtverkeer, wegen van en naar greenpark en oprit naar de nieuwe N201 zijn nu al te klein en te smal, wanneer de tunnel dicht zit zijn er geen duidelijke routes beschikbaar waar iedereen heen moet m.a.g. dat alles in Aalsmeer vast staat, er worden blokkendozen gebouwd met in en uitritten op 30km wegen op het greenpark denk niet dat iemand daar naar kijkt of ingrijpt!! Er komen zelfs gebouwen die de 20 mtr hoogte aan gaan tikken!! Maar ja Jaap ik heb hier dagelijks mee te maken, ik denk nog steeds terug aan de dag dat de middenweg off werd geopend vanaf de machineweg een zojuist “verdwenen” wethouder in een open cabriolet mocht dat openings ritje doen, toen hadden ze de ballen moeten hebben en het met een LZV vrachtwagen moeten doen, dan hadden we nu dat gedoe niet gehad, en hadden ze toen al kunnen zien dat alles te klein en te smal is. Ter afsluiting met jouw woorden…. Jaap je ziet dit niet te somber in zo gaat het gewoon…..

 8. Protserige huizen. Tja, ieder zo zijn smaak. Ook niet relevant overigens. Wellicht beter achter de camera te blijven.

 9. als de gemeente zorgt voor veel azijn moeten we het wel gaan pissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin