Lezerspost: ‘Begraafplaats, opgeruimd staat netjes?’

Algemene Begraafplaats (Foto Arjen Vos)

In de rubriek Lezerspost een ingezonden brief van Mardina Buis die zich verwondert over een brief van de gemeente die haar meldt dat er een graf geruimd gaat worden waarvan zij belanghebbende is. Maar ze heeft geen idee om welk graf dat moet gaan…

Door: Mardina Buis. Er ligt een witte envelop met het logo van de Gemeente Aalsmeer op de mat, zojuist bezorgd door de postbode. Door het venster zie ik het woord Begraafplaats staan. De brief is aan mij gericht.

‘’Dat is vast de rekening van het onderhoud van het graf van je moeder,’’ roept mijn partner. ‘’Nee dat kan niet want die factuur heb ik al in juni betaald,’’ roep ik terug.

Het kan natuurlijk een aanmaning zijn, misschien zijn ze wat achter met de administratie bij de gemeente. Ik maak de envelop open en haal er een brief met bijlagen uit. Het betreft: Aflopen graftermijn Algemeen graf. Er staat dat ik belanghebbende ben van een graf op de Algemene begraafplaats Aalsmeer en dat er plannen zijn om het graf te ruimen vanaf 1 februari 2024. Het nummer wat erbij staat herken ik niet. Het is gelukkig niet het nummer van ons familiegraf, wat zich op een ander veld bevindt. Dat nummer ken ik uit mijn hoofd.

Regelmatig maak ik een wandelingetje over de Algemene Begraafplaats aan de Ophelialaan, naast het Seringenpark in Aalsmeer. Vaak zie je de molenwieken draaien van de molen aan de Molenvliet. Landende vliegtuigen komen er ook heel laag over, met een hels kabaal, op weg naar Schiphol. Mijn gedachten gaan op de loop, wie liggen er begraven, personen die ik ken, familieleden, kennissen, vrienden, waarvan ik een belanghebbende ben van hun graf? Ik besluit er heen te fietsen en met eigen ogen te zien om welke plek het gaat. Mijn fototoestel neem ik mee om vast te leggen wat ik ga zien.

Ik parkeer mijn fiets en loop over het houten bruggetje over het slootje. Op de toegangsweg stop ik bij het grote bord met de plattegrond van het hele gebied. Deze plattegrond is in diverse kleuren ingedeeld in vakken met de Romeinse cijfers I, II, III, en volgnummers van de graven. Met mijn mobiel maak ik foto’s van de locatie en het juiste nummer op de plattegrond. Het grafnummer ligt in de buurt van de Molenvliet, het water dat aan de achterkant van de begraafplaats stroomt. Ook ligt er een fietspad. Eerst ga ik bij ons familiegraf langs, mijn opa en oma liggen daar sinds 1945 en 1952 begraven, mijn moeder kwam erbij in 2014. Er is nog een plekje vrij gehouden, dat wordt mijn plekje als het zo ver is.

De kerrieplant is behoorlijk gegroeid, die heeft een snoeibeurt nodig. Daarna loop ik via de grindpaadjes richting het toiletgebouwtje, waar ik even gebruik van maak. Neem nog even een kijkje bij graven van kennissen en familieleden, maar die zijn allemaal in orde. Deze hebben ook niet het nummer wat ik zoek. Ondertussen voel ik een onrustig gevoel opkomen, wat ga ik vinden?

Het zal toch niet? Het genoemde grafnummer welke in de brief van de Gemeente Aalsmeer vermeld staat is hier nergens te vinden. De nummers van de graven die er tegenover liggen, volgens de plattegrond, zijn er nog wel. Ik maak wat foto’s van de locatie. Er zijn een paar lege plekken, een zandveldje met wat droogbloemplantjes, een stenen kaboutertje op een stokje. Een houten figuurtje van gekleurde veren ligt er los in het zand. Het begint mij te dagen, hier is mijn vader begraven, in september 2000 overleden, hij wilde geen steen, wilde niet dat mensen om hem zouden treuren. Zijn graf is allang in 2012 geruimd! Ik heb toen ook papieren van de Gemeente Aalsmeer gekregen. Reeds een jaar daarvoor in oktober 2011 moesten we als erfgenamen beslissen wat we wilden doen. Een nieuw graf reserveren en herbegraven tegen kosten, of het graf laten ruimen. Na overleg met mijn zussen hebben we besloten tot het laatste.

Hoe is het mogelijk. Is het niet gebeurd? Er is geen nummer meer te vinden van de plek waar onze vader is begraven in september 2000. Al die jaren dat ik hier regelmatig kom, bij ons familiegraf een kijkje neem of alles in orde is, heb ik nog nooit gedacht dat onze vader er ook nog ligt.

Zodra ik weer thuis ben haal ik de kasten overhoop waar ik de bewuste papieren heb opgeborgen betreffende de begrafenis van mijn vader. Plus de brief over het ruimen van het graf. Natuurlijk kan ik ze niet direct vinden. Maar de volgende dag heb ik ze ineens in mijn handen, en wat blijkt, inderdaad hetzelfde grafnummer en locatie waar ik gisteren ben geweest staan op de bewuste papieren gedrukt.

Natuurlijk moet ik hierover een telefoontje plegen met de personen die de bewuste brief, gedateerd 20 juli 2023 aan mij hebben gestuurd. Maar ik heb nog even de tijd… Ik moet antwoorden voor 31 december 2023.

 

3 reacties

 1. Voor de lezers van mijn brief over de Algemene Begraafplaats in Aalsmeer, geplaatst in de Rubriek Lezerspost, op 1 augustus jl. wil ik hierbij graag een reactie plaatsen met de uitkomst.
  Contact opgenomen met de administratie, eerst telefonisch, daarna ook schriftelijk.
  Op 12 september kreeg ik een telefoontje dat er een fout was gemaakt, met excuses en uitleg wat er was gebeurd.
  Het graf van mijn vader is inderdaad volgens afspraak geruimd in 2012.
  Er was een grote fout gemaakt met de grafnummers, bij het versturen van de brieven. Ik had, gelukkig als enige, helemaal geen brief moeten ontvangen.
  Ik heb ook een mooi boeket gekregen met de welgemeende excuses namens begraafplaats Aalsmeer.

  Mardina Buis.

 2. Heel mooi geschreven mam, altijd met veel humor. Maar bijzondere situatie, wellicht iemand die dit niet heeft afgevinkt. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin