Lezerspost: ‘Bedankt, mooi weiland in de Schinkelpolder’

De zussen Marina en Dorien Maarse zijn geschrokken van de berichten dat een projectontwikkelaar ‘hun’ paardenweilandje in de Schinkelpolder op het oog heeft om er bedrijfsruimte neer te zetten. Ze klommen in de pen.

Misschien is het nog niet te laat…

Voor onze paardenhobby zijn we iedere dag op de Jac. Takkade in de Schinkelpolder. Fietsend vanaf de Oosteinderweg, langs het Oosterbad, de seringenakkers en het huis aan het poeltje. En daarna de eerste blik op de paarden, staan ze er allemaal nog? 40 Jaar geleden stonden er nog geen kassen, loodsen en huizen. Kijken kon je tot het Amsterdamse Bos. Onze paardjes stonden bij opa en oma Enzler in de wei. Rond 1995 werd de polder bebouwd. Familie Enzler had een hectare grond gekocht voor de verhuizing van het transportbedrijf naar de Rietwijkeroordweg onder aan de dijk van de Jac. Takkade vlakbij molen De Zwarte Ruiter. Wat een mooie tijd was dat, iedere dag uit school de paarden verzorgen bij familie Enzler met wel meer dan twintig Fjorden.

Maar de vergunning voor het bedrijf werd niet verleend.  De polder werd meer en meer bebouwd en het weiland werd weer verkocht. Twaalf jaar lang mochten we het gebruiken in ruil voor onderhoud. Onze kinderen leerden paardrijden op de pony’s in de wei. Wat hebben we veel plezier gehad. De kwekerij ging niet door en het land werd nog een verkocht. Onze pony’s mochten nog steeds grazen en galopperen door de wei. Na vier jaar is het nog een keer veranderd van eigenaar. Wij mijmeren en denken aan hoe de wei er over een half jaar uit zal zien hier. Zou er een mooi boerderijtje staan met een schuurtje en een schaapje in de wei? Wat zou dat mooi zijn voor al die wandelende en fietsende mensen op zondag of op een mooie winterdag. En wat te denken van het beschermde dorpsgezicht vanaf de Jac Takkade. En de beschermde biotoop van molen De Zwarte Ruiter. Maar geen van dit alles is de wekelijkheid. Het wordt een meters hoge loods (blokkendoos) en asfalt. Onze ponyhobby is na 40 jaar op dit mooie stukje weiland in de polder verleden tijd.  Maar misschien is het nog niet te laat om het tij te keren. Gemeente denk na en laat dit stuk land niet in een blokkendoos veranderen. Het zou eeuwig zonde zijn…

Marina en Dorien Maarse (Foto’s Marina Maarse)

Lees vorig bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘(On)zekerheden’

Lees volgend bericht

‘Help Oekraïne!’ zamelt goederen in


7 Reacties

 • Als je ziet hoe de gemeente om denkt te mogen gaan met Fort Kudelstaart, wereld erfgoed, hoe denk je dat ze om zullen gaan met een weiland?

 • Er is nu een nieuwe vergunning aangevraagd dd 22 maart 2022, De oude stond ws op verkeerd adres???

 • Dat meen je niet , zolang ik jullie ken inmiddels zijn we familie geworden,was het golden retrievers en de paardjes waar ik beide zelf ook gek van ben , en Beatle aan mijn nichtje heb gegeven en die nog steeds op het prachtige weitje staat staat bij jullie , en inmiddels al een aardige leeftijd heeft behaald terwijl ik toen ik haar aan jullie gaf eigenlijk als de laatste dagen geteld waren omdat zij echt veel te dik was en continu bevangen was jullie haar echt nog zo’n mooi leven gegeven en af laten vallen en het plezier wat jullie van haar hadden dat deed mij zo vreselijk goed en wist dat ik absoluut de juiste keuze had gemaakt, dit mag niet zo maar verloren gaan de liefde
  Die jullie in alle paarden gestopt hebben is goud. Stiekem was ik ook zeker wel jaloers op jullie weitje dat geef ik eerlijk toe.hoop dat het goed gaat komen en jullie weitje niet in een betonnen bak veranderd. Sterkte en als ik iets kan doen hoor ik
  Het graag

 • Ik ben benieuwd welke Aalsmeerse politieke partij straks, onverhoopt, mede verantwoordelijkheid gaat dragen voor deze desastreuze ontwikkeling. N.b. nog los van de paarden, bij doorgang van deze plannen dreigt één van de mooiste fiets- wandelpaden tussen Oosteinderpoelgebied (natuurmonument) en het Schinkelbos / Amsterdamse Bos ontsierd te worden door een enorme “blokken” doos!
  Tip: Noteer bij doorgang van deze plannen de politieke partijen, die hier voor gestemd hebben. Dan weet je in ieder geval over vier jaar waar je dan zeker niet op moet stemmen!!

 • Het is inderdaad te hopen dat deze blokkendoos er nooit komt, maar aangezien de Gemeente meer vreemde beslissingen neemt, is het ergste te vrezen. Op locatie Green Park verrijst momenteel de ene na de andere afschuwelijke blokkendoos. En of er ooit goederen in opgeslagen zullen worden?
  Maar de Aalsmeerse burgers kunnen straks volop van het groen in het Heegstrapark genieten om over het groen van het Hornmeerpark maar te zwijgen. Volop ruimte dus voor ca. 30.000 inwoners. Vergunningen voor het bouwen van protserige villa’s op de Uiterweg worden ook spontaan afgegeven en de Zijdstraat is al decennia lang verloederd. Maar wij schijnen in een mooi en pittoresk Aalsmeer te wonen……

 • Oei, sta hier helemaal achter, wat heeft een dorpsgezicht dan nog voor zin als de gemeente alles toelaat. Hoeveel loodsen staan er al in de Scinkelpolder?!
  En o ja waar was de Schinkelpolder ook al weer voor bedoeld?
  Heel Oosteinde geniet van de natuur aan de Mr.Jac.Takkade, druk met fietsers en wandelaars, kortom een uniek stukje waar Aalsmeer trots op moet zijn!
  Ik hoop Marina en Dorien dat er veel mensen reageren en dat de gemeente zich bedenkt!

 • Maar er word ter compensatie wel een grasspriet gepland, tussen de waterdoorlatende parkeervakken, dus het groen blijft behouden. Aldus de gemeente Aalsmeer. 🙁

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *