Kunstwerk met vraagtekens

Yvette Fluri en Jerrel IJzer bij het mysterieuze kunstwerk

Door: Arjen Vos. Zijn het op elkaar gestapelde beren, spelende kinderen of toch iets anders? “Voor mij is het Barbapapa,” zegt Jerrel IJzer, sinds begin dit jaar schoolleider van Yuverta Mavo. De vraag wat het kunstwerk voorstelt en wie het gemaakt heeft, houdt de gemoederen binnen de school geruime tijd bezig. Een op allerlei fronten uitgezette zoektocht leverde tot dusverre niks op. Daarom roept de school de hulp in van ‘het volk’.

Tekendocent Yvette Fluri, met De Wiekslag meegekomen sinds de fusie met de Openbare Mavo midden jaren ’90, meent dat op de plaats van het beeld vroeger een vijver heeft gestaan waar het beeld nog geen onderdeel van uitmaakte.

Jerrel IJzer geeft aan er sinds zijn aantreden dagelijks aan voorbij te zijn gelopen zonder dat het hem opviel. “Totdat ik er door iemand op werd geattendeerd die me vroeg wat het eigenlijk betekent. Ik had geen idee want het heeft geen plakkaat waar het op staat. Toen heb ik het aan Yvette gevraagd omdat zij hier al heel lang werkt en aan andere collega’s maar uiteindelijk weet niemand wat het is.”

Yvette: “Ik ben er ingedoken maar het is anoniem en het staat ook niet tussen alle andere beelden die bekend zijn in Aalsmeer.”

Uit de anonimiteit halen
Zelfs het alwetende internet kon geen antwoord geven op de vragen van Yvette en ook bij Historisch Aalsmeer ving de docent bot waardoor het mysterie voor haar en haar collega’s alleen maar groter werd. “We willen het weten dus help ons,” aldus de noodkreet van het tweetal die er in dat geval graag een bordje bij zouden plaatsen om het uit de anonimiteit te halen.

(Foto’s en film: Arjen Vos) 

10 reacties

 1. Ja, George van der Wagt moet de kunstenaar zijn. Hij signeerde zijn beelden met een ‘W’ dat verklaart gelijk de W die aan de voet van het beeld is ingekerft.
  Nu zorgen dat Gemeente Aalsmeer het beeld weer opneemt in de lijst met openbare werken!

 2. George van der Wagt is de beeldhouder. Meer info komt nog. Weten waar je mort zoeken he 😉

 3. Het is waarschijnlijk in de BKR tijd geplaatst maar bij nieuwbouw van de school was er ook een regeling dat er van het totale budget 1% aan beeldende kunst besteed moest worden. Via de archieven van de bouw van de school moet er iets te vinden zijn. Het werk van Leo de Vries ( wat iemand als maker oppert) ken ik zeer goed en voor zover ik weet is het niet van hem.

 4. Goede misschien een foto sturen
  naar kunst en kitsch.
  Daar zitten volgens mij ook best mensen die het zeker uit kunnen zoeken wie dit gemaakt heeft.
  Wie niet waagt wie niet wint.

 5. Stond vroeger in vijvertje voor de school praat ik over 55 jaar geleden toen mijn oma in de mensinglaan woonde

 6. Intussen weten we dat dit beeld inderdaad in een watertje stond. Ook weten sommige mensen zich te herinneren dat de kunstenaar op school is geweest om aan de leerlingen te vertellen wat het voorstelt. Dat zou rond 1967 geweest zijn. De titel zou ‘Spelende Kinderen’ zijn. Dan praten we over 1967.
  Nu de naam van deze kunstenaar nog achterhalen!

 7. Als kind van de Zwarteweg heb ik veel op deze plaats, waar vroeger een Muziektent stond, gespeeld. Volgens mij heeft het beeld destijds wel in de vijver gestaan. Over het beeld zelf weet ik helaas niets te vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin