Koningsdag niet alleen maar feest

De Zijdstraat is een dag later nog niet helemaal bekomen van Koningsdag. Overal ligt rotzooi en de vuilnisbakken puilen uit. En het duct tape waarmee al vroeg in de week verkoopvakken werden gereserveerd laat vervelende sporen achter. In tegenstelling tot krijt dat slijt en wegspoelt.

Plakresten zijn niet het enige wat herinnert aan de feestdag. Overal ligt vandaag nog rommel op straat. Er zijn gemeenten waarin strikt wordt gehandhaafd als kinderen en hun ouders rotzooi achterlaten na de vrijmarkt. Daar staan containers en lopen handhavers rond. Hier is dat kennelijk niet helemaal goed gegaan waardoor een feestelijke dag toch een beetje een bittere nasmaak krijgt.

Territoriumdrift
En wat het reserveren van vakken betreft: vroeger was het gewoon wie het eerst komt, het eerst maalt. Op de dag zelf werd de beschikbare ruimte gedeeld. Nu is het uit de hand gelopen territoriumdrift geworden die steeds langer voor Koningsdag begint. Wie daarbij lak heeft aan dat plakband, kan rekenen op scheve blikken en gemopper. Dat kan nooit de bedoeling zijn van deze feestdag.

Foto's Laurens Niezen en Jan Daalman

(advertentie)

10 reacties

 1. De gepensioneerde onderwijzer heeft gesproken.
  Heel mooi geschreven Bram.

 2. Een Opa wandelt met zijn kleinzoon, die op zijn schouder zit, over het Praamplein.
  De drukte is voorbij. De vrijmarkt loopt op zijn laatste benen.
  ”Opa””, zegt z’n oogappeltje terwijl hij om zich heen kijkt, “”Wat een rommel ligt hier toch!’
  De aangesprokene draait zijn hoofd naar het kereltje en fluistert:
  ”We vieren feest vandaag, begrijp je?”
  ”Nee, ik snap het niet. Wat voor feest dan?”
  ”Onze koning is jarig.”
  ”Is hij de baas van Nederland?”
  Opa zucht:” Dat heb je goed gezien, lieverd.”

  Bram Landzaat

 3. EEN PERSOONLIJKE KIJK.

  Zo ruim ik met grote regelmaat mijn directe buurt op .
  En als het schoon is voelt dat goed ! Simpel omdat ik van een schone leefomgeving hou. Ik realiseer mij dat dit niet voor iedereen maar voor mijzelf in de wetenschap dat de wereld niet kan veranderen door betutteling. Ik ben gestopt mij te ergeren aan andermans gedrag! Waar ik mij aan erger is voor de ander normaal. En daarom ruim ik op in de wetenschap dat er nieuwe rommel komt ,ergernis kost energie !! en maakt vleugellam!

  Ik hoop dat ik anderen tot nadenken zet !!

 4. Als je iets organiseert in Aalsmeer krijg je steeds meer -vaak onzinnige en sterk kostenverhogende- voorwaarden opgelegd. Handhaving? Als je ze nodig hebt zijn ze vaak niet bereikbaar. Ik kijk er niet van op dat dit gebeurt.

 5. Beste Luus,

  Iedereen dient zijn eigen rotzooi op te ruimen, dat is normaal.
  Daarom was het niet leuk dat de winkeliers met zoveel troep van anderen zaten en dát op een Zaterdag. Maar toch hebben we zoveel mogelijk opgeruimd.

  Zo’n 25 jaar geleden was dat hetzelfde.
  Toen heb ik persoonlijk met de Gemeente de afspraak gemaakt, dat bij feesten met een algemeen karakter (Bloemencorso/Braderie, Koninginnedag, ed) de Gemeente zou zorgen voor een flink aantal grijze containers en dat na afloop de Gemeente de troep zou afvoeren en de straat schoon zou vegen, zodat er weer normaal gewinkeld kon worden.

  Dát is deze keer niet gebeurd: trek zelf je conclusie.

  Dus niet al te verbaasd zijn. Mijn vingertje wijst correct (en niet lekker gemakkelijk) naar de Gemeente.

 6. super verbaasd, zo lees je dat iedereen zich druk maakt om de bloemetjes en de bijtjes……. en dan ook maar wijzen naar gemeente lekker makkelijk, ruim je eigen zooi op lijkt mij toch een heel normale gewoonte. Heb ik van thuis uit meegekregen en geef ik ook weer door zowel in als buitenshuis.

 7. Wij waren daar ook met onze twee dochters, maar het is toch asociaal om te constateren dat ouders dit maar laten gebeuren. Te gek voor woorden dat de “deelnemers” gewoon hun spullen zo achterlaten…

  En dat plekje reserveren is kennelijk een typisch Nederlandse aangelegenheid. Triest.

 8. Oorzaak van deze zo maar achtergelaten rotzooi is dat de Gemeente géén grijze containers heeft geplaatst (of laten plaatsen), zoals ze alle andere jaren wel deed.

  Ook heeft de Gemeente kennelijk niet de opdracht gegeven om na afloop van dit algemene Nederlandse feest de straat schoon te laten vegen bv door de Meerlanden, zoals alle andere jaren wel gebeurde.

  Wat een klungelaars daar op het gemeentehuis !!! En maar blèren over hoe goed ze het allemaal doen of gedaan hebben.

 9. Mensen dit verdient niet de schoonheidsprijs, maar laten we hopen dat dit op korte termijn verandert want de ondernemers hebben dit niet verdiend laat dat duidelijk zijn !!
  Het is met geen pen te beschrijven wat hier is gebeurd!!
  AALSMEER – INZICHT is op de goede weg en het wordt weer met de zelfde gang AALSMEER -UITZICHT.
  Laat dit niet meer gebeuren (SCHAAMTELOOS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel