‘Kinderburgemeester is vrolijk, serieus en zelfverzekerd’

Wat wilden ze graag. En wat waren ze allemaal enthousiast en gemotiveerd om kinderburgemeester van Aalsmeer te worden. Maar liefst 34 leerlingen van de groepen 6 en 7 van de basisscholen solliciteerden woensdagmiddag op het gemeentehuis naar de nieuwe functie. Ze oefenden presentatietechnieken in de raadskelder en maakten in de wethouderskamer één voor één de driekoppige jury duidelijk waarom juist zíj kinderburgemeester zouden moeten worden.

Het was een prettige, maar helse klus voor de jury, bestaande uit wethouder Gertjan van der Hoeven, Iňez Hallewas van het tienerwerk van de Binding en directeur Hergo van Ginkel van De Hoeksteen. Uiteindelijk kozen ze geen zes, zoals aangekondigd, maar zeven kandidaten voor het burgemeesterschap. De gelukkigen zijn, in alfabetische volgorde, Chelsy Baas, Eline Jansen, Jolomi Ayutsede, Oscar van den Helder, Roos den Haan, Shahinda Hamed en Vince Boom.

Morgen stemmen
Morgenmiddag tussen 12.00 en 15.00 uur kan de lokale jeugd (tot 12 jaar) op het Molenplein zijn stem uitbrengen op de kandidaat van zijn keuze. De zeven genomineerden voeren tot die tijd ieder op eigen wijze campagne, ondersteund met flyers van de gemeente. De winnaar, en daarmee de eerste kinderburgemeester van Aalsmeer, wordt bekendgemaakt tijdens de Junior-Pramenrace op 13 juni en dan meteen geïnstalleerd door diens grotemensen-collega Jeroen Nobel, sinds kort waarnemend burgemeester.

De nog maar net aangetreden Nobel opende woensdag in de raadskelder de voorronde van de verkiezingsstrijd. De term kinderburgemeester vond hij maar zozo. Is jongerenburgemeester geen beter woord? “Daar moeten jullie zelf maar over nadenken en een beslissing over nemen.” Hij vertelde alvast dat hij samen met de kinderburgemeester op gezette tijden iets zal ondernemen en noemde als voorbeeld “Sinterklaas binnenhalen”.

Voltreffer
Omdat er zoveel kandidaten waren (de aanmeldingen kwam pas goed los na bliksembezoeken van de wethouder aan alle scholen), werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep volgde een workshop van musicaldocente, actrice en cultuurpuntmedewerker Marjolein Romeijnders, terwijl de andere in het gemeentehuis werd rondgeleid.

De workshops waren een voltreffer. Romeijnders bleek een inspirator die de scholieren makkelijk meekreeg en ze vaardigheden wist bij te brengen. Maar ze trof het, de leergierige kinderen waren stuk voor stuk bereid er helemaal voor te gaan. Daar kwamen ze voor: om te leren hoe ze zich zo overtuigend mogelijk voor een jury moeten presenteren.

Tips
De tips van de docente waren legio. Pak je moment. Zorg dat je goed verstaanbaar bent. Neem je rust, hou je concentratie, frummel niet aan je vest. Voeg je “eigen ding” toe. Noem niet twintig doelen, maar kies bijvoorbeeld een top-3. Acteer alsof je niet zenuwachtig bent. Laat het er iets meer uitknallen. Een pakkende slogan doet het goed. En allereerst: wees zelfverzekerd en enthousiast.

Ieder kind mocht op proef – vóór het bij jury in het echt moest – aan de rest van de groep laten horen wat zijn specifieke boodschap aan de Aalsmeerse jeugd is en waarom die zaterdag op hem moet stemmen.

Saaie speelplaatsen
Opvallend veel jonge sollicitanten bleken in voor betere buitenspeelfaciliteiten. Méér speelplekken, kleurrijker en gezelliger, want de meeste zijn vooral saai. “Kinderen die gehandicapt zijn, moeten ook buiten kunnen spelen,” bracht een meisje naar voren als een van haar speerpunten.

Verder kwamen ze met van alles en nog wat aanzetten. “Mijn doel is een sportief en waterrijk Aalsmeer.” Maar ook: een groot skatepark, meer Engels op school, de instelling van een Kinderdag, meer plekken met plastic zakjes om hondenpoep mee op te ruimen (“voor mensen die ze vergeten zijn”), meer groen en meer prullenbakken.

Spelletjes met bejaarden
De sociale kant kwam eergisteren eveneens aan bod. “Spelletjes doen met bejaarden, omdat die niet vaak bezoek krijgen.” Of: “Jongeren en ouderen meer samenbrengen, zodat ouderen niet eenzaam zijn en jonge kinderen niet gaan rondhangen op straat.”

Of: “Meer sportactiviteiten voor ouderen voor als ze zich vervelen en geen werk meer doen.” Meer optreden tegen pesten en meer aandacht voor verkeerveiligheid – dat werd ook diverse keren als doel genoemd waarvoor de potentiële kinderburgemeester zich hard zou gaan maken.

Gezonde pauzehapjes
Gezonde pauzehapjes, weer een kinderbibliotheek in Oost, leuke klassenuitjes, betere fietspaden, lessen over de geschiedenis van Aalsmeer (“Het is belangrijk dat je weet wat zich vroeger in Aalsmeer afspeelde”), met elke klas één keer per week zwerfafval opruimen (“Dan worden Aalsmeer en Kudelstaart schoon”). En: “Ieder kind moet kunnen sporten, te eten hebben en naar school kunnen.”

“Wat moet een burgemeester uitstralen?” vroeg Marjolein Romeijnders de zesde- en zevendegroepers. “Blijheid en vrolijkheid,” reageerden ze. “En hij moet serieus zijn en zichzelf tonen aan iedereen. Hij moet er zelfverzekerd staan.”

Het woord is aan de jeugd, zaterdagmiddag. De stembus op het Molenplein gaat open om 12.00 uur.

Foto's: oefenen woensdagmiddag in de raadskelder voor je presentatie als kinderburgemeester, (van boven naar beneden) Shahinda Hamed, Maurits van Coevorden en Roos den Haan. (foto's Arjen Vos; zie ook gallery)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst