Kerstbomen inzamelen heeft ook educatief karakter

Precies 3150 kerstbomen werden er woensdag ingezameld. Op vier locaties in Aalsmeer en Kudelstaart konden mensen hun boom tegen een vergoeding van 50 cent per exemplaar inleveren. Bij verschillende plekken was de aanloop zo groot dat er soms even niet in klare munt kon worden afgerekend. Er waren zelfs inzamelaars bij die meer dan 200 bomen kwamen brengen. Vrachtwagens vol reden af en aan.
 
Volgens een van de medewerkers van de Meerlanden die tussen de locaties heen en weer reed met rolletjes munten, was de stapel bomen in Aalsmeer-Oost het grootst, gevolgd door Kudelstaart. Maar ook het Drie Kolommenplein en de Thijsselaan puilden uit van het dennengroen. Het was weer een flinke logistieke operatie om Aalsmeer kerstboomvrij te krijgen. Op donderdag werden de laatste bomen naar Rijsenhout afgevoerd.
 
Zwerven
Aalsmeer schoon krijgen, daar is het allemaal om te doen. Zorgen dat de bomen niet door de wijk gaan zwerven. Dat zegt Tim Bakker van de afdeling Voorlichting van de gemeente. “Voorheen lagen de bomen door het hele dorp in de bosjes en in sloten. Een ander voordeel van het inzamelen is dat de bomen versnipperd worden en dat de compost hergebruikt kan worden.”
 
Opa met kleinkind
De bedoeling van de inzamelactie is volgens de gemeente ook kinderen te stimuleren in actie te komen. Wethouder Verburg is er positief over: “Ik zag een opa met zijn kleinkind bomen ophalen en die samen in een aanhangwagen doen. Na een hele dag hadden ze 20 bomen. Kinderen genieten er echt van. Sommige ouders helpen de kinderen inderdaad met de bomen naar het eindpunt brengen. Andere kinderen lopen wel een kilometer met een boom. Kinderen leren zo ook dat het goed is om het dorp weer schoon te maken, dus het is ook nog educatief,” aldus Verburg die de actie met Meerlanden nog wel zal evalueren.
 
Heel anders
In buurgemeente Amstelveen gaat het er heel anders aan toe. Daar worden de bomen daags na de jaarwisseling huis aan huis opgehaald. Wie 'de boot' gemist heeft, moet zelf maar zien hoe die van zijn boom afkomt.
 
Foto's: de verzamelplaatsen Thijsselaan en Drie Kolommenplein. (Foto's Arjen Vos)
 
(advertentie) 

Eén reactie

  1. Fantastische actie. Alleen jammer dat er in de buurt van de Hornmeer geen inlever punt was. Wij hebben gedaan zoals gevraagd: de kerstboom niet te vroeg op de weg neer te leggen maar die is gewoon blijven liggen. Dat snap ik volkomen. Inleverpunten waren voor de jeugd in de Hornmeer veel te ver weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin