Kerk uit de steigers

Door: Mariëlle Wegman. Hij heeft een tijdje in de steigers gestaan, maar is inmiddels weer in volle glorie te bewonderen: de Dorpskerk. Renovatiewerkzaamheden aan de toren hebben circa vier maanden geduurd, en gedurende die tijd was deze grotendeels aan het oog onttrokken. Naast andere werkzaamheden is het metselwerk van de toren grondig aangepakt, evenals het ronde raam aan de voorzijde. De laatste grote onderhoudsbeurt aan de kerk vond plaats in 2011.

De kosten van de renovatie van de toren, kwam op de schouders van de gemeente Aalsmeer. Deze is namelijk eigenaar van het Rijksmonument, en als zodanig verantwoordelijk voor het onderhoud.

Enige vertraging
De kerk, sinds 1973 op de lijst van Rijksmonumenten, werd in opdracht van de Rooms-Katholieke kerk gebouwd en in 1549 in gebruik genomen. Meerdere uitbreidingen gedurende de eeuwen zorgden voor de huidige vorm van de kerk, die thans dienst doet als onderkomen van de Hervormde Gemeente. De pastorie kwam met ‘enige’ vertraging. Ruim een eeuw later, vermoedelijk in 1652, werd deze gebouwd aan de Dorpsstraat 14.

Rijke stinkerd
In andere tijden was het (voor de welgestelden) gebruikelijk om je in de kerk te laten begraven. Zo ook in de Dorpskerk. De oudste grafzerk dateert uit 1602 en pas vanaf 1828 werden overledenen buiten de kerk begraven. Het begraven in kerken is één van de bekendste verklaringen voor het ontstaan van de term ‘rijke stinkerd’.

Foto’s: Mariëlle Wegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel