‘Kansrijke Start’ voor kinderen en ouders

Door: redactie. Zaterdag 20 november is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. In dat licht geeft het college van B&W aan belang te hechten aan het feit dat ieder kind in de gemeente veilig, gezond én kansrijk kan opgroeien. Professionals uit verschillende organisaties hebben zich daarom verenigd in de coalitie ‘Kansrijke Start’, die inzet op de eerste 1000 levensdagen van een kind.

De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van fysieke en mentale problemen op latere leeftijd. In Nederland heeft ongeveer 16 procent van alle kinderen een valse start bij de geboorte. Daardoor krijgen zij later vaker psychische en fysieke problemen, zoals gedragsproblemen bij complexe thuissituaties, overgewicht en hart- en vaatziekten. Ook komen ze veel vaker in aanraking met jeugdhulp.

Coalitie Kansrijke Start
In Aalsmeer bestaat sinds juni 2020 de lokale coalitie ‘Kansrijke Start’. Die coalitie, bestaande uit diverse zorgprofessionals, zet in op een gezonde zwangerschap voor elke vrouw en de best mogelijke start voor elk kind. Daarbij is er extra aandacht voor kinderen in (potentieel) kwetsbare situaties en voor (aanstaande) ouders die extra steun kunnen gebruiken.

Thema’s en acties
Voor elk thema worden specifieke acties ondernomen, bijvoorbeeld met MULTIsignaal. Een systeem waarbij professionals sneller met elkaar in contact komen en hulp en ondersteuning beter op elkaar kan worden afgestemd. Op het thema (conflict)scheidingen verwijzen de leden van de coalitie bijvoorbeeld naar groepsinterventies voor kinderen in een echtscheidingssituatie. Bij het thema ontmoeten staat ‘leren van elkaar’ centraal. Het medisch en sociaal domein wisselen daarbij informatie met elkaar uit en weten elkaar mede daardoor makkelijker te vinden.

Foto archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

‘Clash’ VVD en D66 over verkeersveiligheid

Lees volgend bericht

Geen nieuwe raadsperiode voor Nanda Hauet


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *