Jubilerende OBS Kudelstaart met tijd meegegaan

OBS Kudelstaart bestaat 40 jaar. Om dat te vieren stond de school de afgelopen dagen bol van de activiteiten. De school werd helemaal opgefleurd met knutsels van de kinderen in het thema winter. Overal stonden, lagen en hingen sneeuwpoppen, pinguïns, ijsberen, sneeuwvlokjes, schaatsen en meer. Maar koud kregen de kinderen het niet, want er werd van alles georganiseerd met de nadruk op sport, spel en cultuur.

Een aantal groepen bezocht de tentoonstelling over de ijstijd in het Museum van Oudheden in Leiden en de oudste kinderen gingen naar het Omniversum in Den Haag voor de voorstelling ‘Giganten uit de ijstijd’. De onderbouw werd getrakteerd op de poppentheatervoorstelling ‘Sneeuw’ van Jogchem Jalink en afgelopen maandag gingen de kinderen met z’n allen naar de schaatsbaan in Haarlem. Een gezellig en sportief uitje.

Lipdub
Er werd een winterse sport- en spelochtend georganiseerd en pannenkoeken gegeten. De jubileumweek werd afgesloten met een groot dansoptreden van alle leerlingen voor de (groot)ouders en leerkrachten. Daarna gingen de beentjes van de vloer tijdens een winterdisco waar ook de nodige polonaises werden gelopen. 

Maar een van de hoogtepunten was toch wel het maken van een lipdub. Er werd veel geoefend en de kinderen lieten dansend en trots hun school zien tijdens een vrolijk liedje. De OBS-lipdub is hier te zien. 

Vernieuwend
“De school mag dan wel veertig jaar bestaan, er is wel met de tijd meegegaan,” aldus directrice Margriet van der Zalm. Ze heeft het stokje dit schooljaar overgenomen van Jan van Veen, die de openbare basisschool in Kudelstaart is begonnen. “We zijn vernieuwend bezig. Onze website www.obskudelstaart.nl is onlangs gemoderniseerd en in de klassen wordt sinds kort gewerkt met chromebooks.”

Er is in die veertig jaar onderwijs veel veranderd, ook voor een directie. “Vroeger was een schooldirecteur vaak een leraar die de leiding voor de school op zich nam. De schoolleider van de huidige generatie is toch iets anders. Je bent meer een onderwijskundig manager. Het lijkt soms best op een bedrijf, maar dan met de productgroep goed onderwijs. En daarbij wordt altijd gekeken wat de onderwijsbehoeftes zijn van de kinderen.”

Wennen
Voor Van der Zalm was het best wel even wennen om in augustus in een ‘rijdende schooltrein’ te stappen, maar ze zit op haar plek. “Soms was het heftig, maar ik kwam in een warm team terecht en alles werd me snel eigen.” De sturende, leidende, maar ook de dienende rol bevalt haar goed. Ze is volgens eigen zeggen visie- en koersgericht bezig en heeft haar eigen ideeën over goed onderwijs.

“Ik sta achter het principe van het Daltononderwijs en zo wordt hier ook les gegeven. Samenwerkend leren is een van die speerpunten. Kinderen kunnen veel van elkaar leren. Er wordt vooral onderwijs gegeven dat inspeelt op de individuele mogelijkheden en leerbehoeften van het kind.”

Zie meer foto's in de fotogallery.

Foto's: Jubileumweek werd feestend afgesloten (foto's Ilse Zethof). Met z'n allen het ijs op (foto OBS). Leren met chromebooks (foto OBS). 

2 reacties

  1. Ik ben Teun van der Schilden. En Lotte Zethof heeft aids. En het ergste nog ze is veels te dik!

  2. Het was geweldig. De kids kwamen steeds weer enthousiast thuis. Bedankt OBS Kudelstaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel