Jobke Vonk stopt per 1 mei als burgemeester

Jobke Vonk zet per 1 mei een punt achter haar burgemeesterschap. Bij haar aankondiging, op de gemeenteraadsvergadering van 19 februari, als burgemeester op te stappen sprak ze over 1 oktober als uiterste vertrekdatum. Het wordt vijf maanden eerder, zo maakte de gemeente vanmiddag bekend.

“In het belang van de bewoners van Aalsmeer en Kudelstaart acht ik het verstandig ruimte te maken voor een nieuwe burgemeester die de politieke verhoudingen verder kan verbeteren,” citeert de gemeente Vonk. Wethouder Ad Verburg wordt locoburgemeester tot commissaris van de Koning Johan Remkes een waarnemer heeft aangewezen.

Twee jaar
Vonk is straks op één maand na twee jaar burgemeester geweest. Ze is daarmee de kortst zittende eerste burger van Aalsmeer in twee eeuwen, om precies te zijn sinds 1812; de tijdelijke en 'foute' burgemeesters niet meegerekend. Sinds het vertrek van Pieter Litjens in september 2012 blijft het in dit dorp voorlopig een komen en gaan van burgemeesters.

Aangenomen mag worden dat Remkes, donderdag op ambtsbezoek in Aalsmeer, snel een interim-burgemeester benoemt. Hij spreekt volgens de gemeente “deze week” met de fractievoorzitters “verder” over de opvolging van Vonk.

Onhoudbaar
De ultieme reden voor Vonk om te stoppen noemde ze zelf in de verklaring die ze op 19 februari voorlas aan de raadsleden. Ze is, gaf ze aan, geen burgemeester die “gevechten kan beslechten”. Dat was in haar ogen nu juist de persoon die hier nodig was. De bestuurlijke situatie in Aalsmeer vond ze “onhoudbaar”. Vonk had “de afgelopen tijd” het gevoel gekregen steeds minder welkom te zijn bij de gemeenteraad.

Ze heeft zich in Aalsmeer “van het begin af aan thuis” gevoeld, zei de burgemeester twee maanden terug. Wat haar hier enorm aansprak, was de “ondernemende insteek” en “no-nonsense-aanpak” van Aalsmeerders alsook het “zorgen voor elkaar”.

Jobke Vonk, die een appartement in Aalsmeer-Centrum heeft en een thuisbasis in Abcoude, was eerder wethouder van Abcoude en gemeenteraadslid voor het CDA in de Ronde Venen. Wat ze nu gaat doen, is niet bekendgemaakt.

Foto's: Jobke Vonk boven bij de aankondiging van haar ontslag op 19 februari in de gemeenteraad. (foto's AV-archief)


 

2 reacties

  1. Is het al weer 2 jaar geleden dat ik mij verheugde op de aanstelling van een burgermoeder? Is het werkelijk zo lang geleden dat ik dacht dat een kordate vrouw ons zou verlossen van al dat straatvuil in Aalsmeerig? Hopelijk komt er nu een Man/Vrouw met “ballen” die Aalsmeerig verlost van al dat onnodig geplaatst vuil lang de wegen van Aalsmeerig!

  2. Ach, het is allemaal een opmaat tot het opgaan in de gemeente Amstelveen, later Amstelland genoemd. Dit onder het allang achterhaalde credo, groter is beter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin