Jeugdige vuilraper in touw voor schoner Aalsmeer

Door: Arjen Vos. In zijn fluorescerende jas, grijze handschoenen en zijn vuilgrijper is hij deze dagen een opvallende verschijning in de straten van Aalsmeer. De elfjarige Valentijn Vera besteedt het staartje van de zomervakantie dolgraag met het opruimen van zwerfafval. “Het meeste afval vind ik bij de hangplekken en in de winkelstraten,” aldus de jeugdige vuilnisman.

Op zijn skelter met zelfgemaakte vuilnisaanhanger speurt hij vooral in de Hornmeer, Aalsmeer-Zuid en Centrum naar zwerfvuil. Woensdagmiddag was de Ophelialaan zijn werkterrein. Tussen het ruimen van plastic zakjes en papieren zakdoekjes in het perk bij de rotonde maakt hij graag even tijd om te vertellen over zijn motivatie om de leefomgeving schoon te houden. “Er ligt heel veel afval op straat en omdat mijn vrienden op vakantie zijn en ik niet veel andere dingen te doen heb ben ik begonnen om afval te prikken. Ik vind het heerlijk rustgevend om buiten bezig te zijn.”

Lekke band
Een dag eerder moest hij zijn werkzaamheden nog noodgedwongen staken vanwege een lekke band. Maar met een vader die fietsenmaker is was dat euvel snel hersteld en kon hij weer aan de bak. Wat voor soort zwerfafval komt hij nou het meeste tegen? “Heel veel vapes, van die elektrische sigaretten, maar ook plastic buisjes. Vooral achter het tankstation aan de Dreef lagen er heel veel. Wat er precies ingezeten heeft weet ik niet maar ik ben bijna een hele dag bezig geweest om het daar op te ruimen.”

In het oog springen de grote letters ‘Rijkswaterstaat’ op zijn skelter. “Daar wil ik later heel graag werken. Liefst als weginspecteur.” Wat dat betreft heeft de jonge vuilraper nog een lange weg te gaan. Na de vakantie wacht eerst nog groep 8 van basisschool Triade maar deze ervaring kan hij toch mooi op zijn cv zetten.

(Foto’s Arjen Vos)

 

7 reacties

  1. Wat zou het fijn zijn als er meer gecontroleerd/gehandhaafd wordt. Bv op mensen die afval op straat gooien.
    Je geeft het goede voorbeeld Valentijn!

  2. Wanneer wij al dit afval zelf mee naar huis nemen en in onze eigen afvalbak gooien hoeft Valentijn niet te rapen. Super van hem maar laten wij de jongeren op zo’n manier voor ons werken? Ik denk het toch niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin