Jaaroverzicht 2018

Een naderend nieuwjaar doet sommigen vooruit kijken, anderen blikken nog eenmaal achterom. Zo ook de redactie van AalsmeerVandaag. Of hier sprake is van een nieuwe traditie, zal de toekomst ons leren. Maar dit jaar nemen we u graag nog even mee langs Aalsmeerse hoogte- en dieptepunten. In dit stuk deel één van het jaaroverzicht 2018.

Januari start met een andere traditie: de nieuwjaarsduik in Het Oosterbad, en kleinschaliger bij het Surfeiland. Een nieuwe lokale politieke partij ziet het levenslicht, Absoluut Aalsmeer, onder leiding van lijsttrekker Dick Kuijn. In de eerste week van het nieuwe jaar moeten we helaas afscheid nemen van medewerker Jan Stam, die op te jonge leeftijd op 5 januari kwam te overlijden. Nico Borgman legt de voorzittershamer van Stichting de Bovenlanden neer, Gerard Zelen laat op bijzondere wijze van zich horen tijdens de KCA Poëzieavond en Jan Willem de Wijn treedt af als voorzitter van Stichting Oud Aalsmeer.

Huiskamer van Aalsmeer
Februari start met – vooralsnog – vage plannen over een doorsteek tussen de Westeinder en De Drecht. De bibliotheek sluit tijdelijk haar deuren in verband met de start van de omstreden verbouwing van De Oude Veiling tot De Huiskamer van Aalsmeer. In Poelgilderdam zwaait Prins Marco den Eerste tijdelijk met zijn scepter en wordt Dirk Jongkind benoemd als nieuwe voorzitter van Stichting Oud Aalsmeer. Een nieuwe soap dient zich aan in het Aalsmeerse: een verstevigde Aardbeienbrug belemmert de doorvaart van en naar de Kleine Poel. Wegens gebrek aan ijs wordt de Federatie Aangesloten IJsclubs opgeheven, zijn renovatie AVA en uitbreiding All Out vertraagd en wordt bekend gemaakt dat het Aalsmeers Flower Festival nog maar op twee locaties zal plaatsvinden.
 
In maart is het flink koud. Dusdanig dat het ijs de Seringenexperience en de Westeinderschoonmaak flink in de weg lag, beide evenementen werden afgeblazen danwel uitgesteld. De nummer twee van HAC trekt zich terug al dan niet wegens valse voorwendselen en de kermis slaat Aalsmeer een jaartje over. Organisatie Down Town Ophelia zoekt personeel voor hun jaarlijkse evenement en voorts was Aalsmeer in de ban van de gemeenteraadsverkiezingen. Zo deed een interview met HAC-voorman Heijstek flink veel stof opwaaien, een persoon die we na de verkiezingen niet meer terugzagen in de raad. CDA en Absoluut Aalsmeer kwamen als grote winnaars uit de (stem)bus.
 
Jongste raadslid van Nederland
April steekt van wal met een steekpartij in de Willem Alexanderstraat. Het Stokkeland is een puinhoop en de dorpspomp, die op 27 juni 2017 ontplofte, krijgt een nieuwe waterbak. De dierenambulance verkeert in personele nood en de doorgang van de jaarlijkse bandjesavond staat op losse schroeven. De gemeenteraad verwelkomt het jongste raadslid van Nederland: Thirsa van der Meer. We nemen afscheid van Ad Verburg als wethouder, er worden lintjes uitgedeeld en we vieren Koningsdag op verschillende plekken in Aalsmeer en Kudelstaart.
 
De eerste week van mei staat elk jaar in het teken van herdenkingen en vieringen, dat was dit jaar niet anders. Dodenherdenking in Oost vindt plaats bij een tijdelijk monument. Hell's Fury werd het slachtoffer van vandalisme. De bandjesavond gaat definitief niet door en op het toch al rommelige Stokkeland wordt het insectenhotel verwoest door brand. De veiling Kudelstaart voor Kudelstaart levert een mooie €18.000 op en een 90-jarige Oosterbad viert dat onder meer met een badeendenrace. De kandidaten voor de post van kinderburgemeester worden bekendgemaakt, er wordt een nieuw college geïnstalleerd en de kampioensschaal van FIQAS Aalsmeer verdwijnt naar verre oorden, Griekenland om precies te zijn.
 
Weinig animo voor Schipholprotest
Op twee juni vindt voor de tweede maal het evenement Down Town Ophelia plaats en een paar dagen later krijgt de Lidl groen licht voor het bouwen van een filiaal op het terrein van het voormalige Rabobankgebouw. Het regent geslaagden na de eindexamens en medio juni vindt een succesvol Aalsmeers Flower Festival plaats. De Kudelstaartse Hannah Fokkema wordt de nieuwe kinderburgemeester en een met veel bombarie aangekondigde anti-Schipholdemonstratie op het Museumplein te Amsterdam trekt bijzonder weinig Aalsmeerders. Tenslotte constateren we dat Greenpark vooral blik aantrekt, oftewel Schipholparkeerders.
 
Tekst: Mariëlle Wegman
 
Foto's: Voorpagina: blik op Greenpark. Boven de tekst: de nieuwjaarsduik in Het Oosterbad en achtereenvolgens: de Aardbeienbrug als soapserie, Ad Verburg neemt afscheid als wethouder en Hannah Fokkema wordt de nieuwe kinderburgemeester (foto's archief AalsmeerVandaag).
 
(advertentie)

2 reacties

  1. Ik begrijp dat het een summier vogelvlucht is maar het is toch jammer dat alleen Ad Verburg wordt genoemd als vertrekkende wethouder.

  2. Geachte redactie :
    Bedankt voor de informatie !!
    Medewerkers van AALSMEER VAN DAAG wens ik een top jaar toe voor 2019 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin