Insectenhotel Seringenpark klaar voor eerste gasten

Oplettende parkbezoekers hebben het de laatste weken beetje bij beetje zien groeien. Rond een brok boomstronk van de treurwilg die in de najaarsstorm het loodje legde, verrees een huisvorming geraamte. Afgelopen week werd duidelijk dat het om een hotel gaat. Een insectenhotel. Maar naast wespen, bijen en vlinders zijn ook reptielen en andere kleine dieren van harte welkom. Verantwoordelijk voor het bouwwerk is de Werkgroep Seringenpark.

De werkgroep steekt menig uurtje in de aankleding en verzorging van het park. Vorig jaar met nieuwe bankjes, nu met dit insectenhotel. Eerder dit jaar werden op advies van de werkgroep de sloten al uitgebaggerd en er staat meer op de agenda.
 
Op de schop
Volgens werkgroeplid Sjaak Koningen heeft de gemeente een motie aangenomen om het park weer in oude glorie te herstellen. “Hard nodig,” vindt Koningen, “want er is de laatste 30 jaar te weinig onderhoud gepleegd. Dat betekent dat het park waarschijnlijk volgend jaar helemaal op de schop gaat om de drainage te vervangen.”
 
De werkgroep wordt verder gevormd door Martin Smit, Greet Vaneman, Hansje Havinga en Magda van der Schilden. Allemaal met een eigen specialisme en kennis van zaken. Die kennis is belangrijk want dit park onderhouden vraagt meer dan alleen wat gras maaien en takken snoeien.
 
Monument
Dat is gebleken bij het omwaaien van de boom. “Een monument,” volgens Koningen, “onnodig en doodzonde. Dat had echt niet gehoeven. Er was al eerder aan een kant een tak afgewaaid. Als de boom tijdig gesnoeid was geweest, zou het evenwicht weer hersteld zijn. Nu was hij topzwaar en viel hij makkelijk om in de storm.”
 
Ton
Het enig overgebleven plakje treurwilg weegt ongeveer een ton en is iets verplaatst ten opzichte van zijn oorspronkelijke locatie. “Het liefst hadden we de originele stam gebruikt voor het hotel. De gemeente was ons echter te vlug af en had de stronk met wortels al uitgefreesd voor we er mee aan de slag konden.”
 
Het nut van een insectenhotel heeft meerdere facetten. “We hopen dat het bewoond gaat worden door allerhande diertjes: van kikkers, salamanders tot bijen en vlinders. Er mag ook best een wespennest in komen. Doordat tuinen steeds vaker gevuld worden met straattegels blijven er steeds minder aantrekkelijke plekken over voor insecten.”
 
Educatieve werking
Insecten zijn niet alleen goed voor de bestuiving van bloemen, ze trekken ook andere dieren aan waardoor de diversiteit in en om het park weer toeneemt. Daarnaast hoopt de werkgroep op een educatieve werking. Bij de bouw van het hotel kwamen al schoolkinderen kijken. De verwachting is dat de belangstelling voor de natuur en het park alleen nog maar toeneemt.  
 
Over de naam van het hotel heeft de werkgroep nog niet gestemd. Voor de hand ligt: ‘Insectenhotel Seringenpark’, maar daar gaat de groep het nog over hebben. Een knipperende neonreclame om de aandacht op het hotel te vestigen is niet nodig. De beestjes komen volgens Koningen vanzelf wel.
 
Foto: Sjaak Koningen legt de laatste hand aan het insectenhotel. Foto Arjen Vos (AV)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel