‘Illegale vuurwerkhandel gaat exploderen’

Geen groots vuurwerk dit jaar (Foto archief AV/Laurens Niezen Fotografie)

Door: Klaas Leegwater. “Het is om te huilen, heel teleurstellend. Dit is waanzin.” Duidelijke woorden van Jasper Borsboom van het Aalsmeerse bedrijf Fuego-Fireworks over het eenmalig algeheel vuurwerkverbod dat het kabinet vrijdag afkondigde. Dit in verband met de coronacrisis, het ontlasten van ziekenhuispersoneel en hulpverleners. Uit cijfers blijkt dat vorig jaar zo’n 1300 mensen met ernstig vuurwerkletsel in ziekenhuizen en bij huisartsenposten terechtkwamen.  

Voor vuurwerkhandelaren en verkooppunten is het verbod een dikke streep door de rekening. “Het besluit is veel te laat genomen. Daarbij vind ik de reden een kul-argument,” zegt Borsboom, “dit gaat de zorg echt niet ontlasten. Knalvuurwerk en vuurpijlen waren dit jaar voor het eerst verboden, dus het meeste letsel zou al zwaar naar beneden gaan. Bij datgene wat nog wel mocht, voornamelijk siervuurwerk, vallen amper gewonden. Ik vrees dat de illegale handel nu gaat exploderen, en juist dát levert extra gevaar en veel overlast op.” 

Dat denkt ook Robert van der Meer van fietsenwinkel Meer Fietsen in Kudelstaart, een druk verkooppunt van vuurwerk: “Je ziet nu al dat er illegaal vuurwerk uit vooral België en Duitsland ons land wordt binnengesleept, zoals cobra’s en nitraatbommen. Daar komt grote ellende van.” Van der Meer denkt dat het verbod vanaf nu elk jaar zal gaan gelden: “De kans daarop acht ik groot, een deel van de politieke partijen wil al jaren van het vuurwerk af.”

Badkamers tegelen
Volgens Jasper Borsboom wordt de coronacrisis er nu door de politiek bijgesleept om het vuurwerkverbod er doorheen te drukken. Fuego-Fireworks is dit jaar dubbel hard getroffen door de coronapandemie. Het aan de Aalsmeerderweg gevestigde bedrijf organiseert grote vuurwerkshows bij evenementen en festivals. “Dat staat allemaal stil, we lopen daarmee enkele tonnen mis. De verkoop van consumentenvuurwerk zou dit jaar onze enige bron van inkomsten worden, dat valt nu dus ook weg.” De vuurwerkexpert betegelt nu badkamers en doet wat schilderwerk. “Dat levert tenminste nog wat geld op om de bedrijfskosten te drukken.” 

Leuk toetje
Voor Van der Meer valt het verlies mee. “Natuurlijk scheelt het ons ook geld, de verkoop van vuurwerk was voor ons altijd een leuk toetje. Maar we hoeven nu een hoop kosten als extra ruimte, drukken van folders en het inhuren van meer personeel niet te maken. En al het vuurwerk dat ik al had besteld kan ik kosteloos bij mijn leverancier annuleren. Ik ken genoeg winkels die deze afspraken niet hebben, die gaan zwaar het schip in.”

Het kabinet stelt voor handelaren en vuurwerkwinkels 40 miljoen euro beschikbaar als compensatie. Borsboom: “Ik vraag mij af hoe dat verdeeld gaat worden en of het genoeg is. Er zijn al zoveel kosten gemaakt zoals opslag en levering, wij hebben bijvoorbeeld een complete nieuwe website laten maken. Ook allemaal kosten, nee… een compensatie kan nooit alles goedmaken.”

Streng bestraft
Een kleine speurtocht op internet leverde afgelopen weekend tal van aanbieders van illegaal zwaar vuurwerk op. Een aantal verkopers is inmiddels opgepakt. Ook kopers van illegaal vuurwerk zijn overigens strafbaar. Overtredingen van het vuurwerkverbod met oud en nieuw zullen streng worden bestraft: een boete van ten minste 100 euro en een aantekening op het strafblad.

Lees vorig bericht

Larissa fietste 170 vegapassen bij elkaar

Lees volgend bericht

Knikkeren bij busstation?


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *