Hut op Stokkeland legt het loodje

Mogen kinderen hutten bouwen in de plantsoenen? Op Stokkeland, waar enkele jaren geleden een natuurspeelplaats is aangelegd, werd onlangs groot onderhoud gepleegd. Bij dat onderhoud werd ook een hut opgeruimd.
Het Stokkeland is een groen pareltje in het hart van Aalsmeer. Het was in 2014 dat er op het Stokkeland een natuurspeeltuin voor kinderen is aangelegd. In een persbericht uit 2014 meldt de gemeente dat er een wilgenhut, tunnels en een doolhof zouden worden aangelegd. Dat pareltje vergt natuurlijk ook het nodige onderhoud want in de loop der jaren zijn er niet alleen speeltoestellen gebouwd, er zijn ook veel bomen gepoot en groene oevers aangelegd. Het recente onderhoud is voortvarend aangepakt. Alle wilgen op het eiland zijn geknot, de bruggen gerepareerd en het schelpenpad ververst.
Alleen één ding valt op. Tussen de klimop aan de Van Cleeffkadekant ligt een gesloopte kinderhut die met grof geweld, zo lijkt het, uit de boom is getrokken en gezaagd. Hoezo kinderspeeltuin? Blijkbaar maakte dit door kinderen gemaakte kasteel geen deel uit van wat de gemeente definieert als ‘natuurlijk’ spelen.
Meer creativiteit
In het Uitvoeringsplan Spelen uit 2014 valt te lezen dat kinderen meer speelplekken willen waar ze ongedwongen hun gang kunnen gaan.
Een natuurspeelplek zorgt voor meer beweging en meer creativiteit dan een gewone speelplek. Bovendien komen kinderen op deze natuurspeelplaatsen ook (weer) in contact met de échte natuur. Op deze wijze ontstaan nieuwe ideeën bij kinderen om zelf spellen te bedenken en met elkaar te spelen. Het Stokkeland is één van de drie natuurspeelterreinen die de gemeente rijk is en je zou toch zeggen dat zelf een hut bouwen voldoet aan al die criteria.
Grof geweld
Maar nee, hier is met grof geweld een einde gemaakt aan een plek voor kinderen waar dromen en bomen tot in de hemel groeiden. Hopelijk laat De Meerlanden de restanten liggen. Kinderen weten er dan vast wel weer iets van te maken daar op dat Stokkeland. Vraag blijft of het nu om de oorspronkelijk bedoelde wilgenhut gaat of niet?
Tekst en foto Jan Daalman

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin