De hoofdentree van het gemeentehuis blijft op de huidige plaats aan het Raadhuisplein. De gemeente ziet af van verplaatsing van de publieksingang naar het Driekolommenplein, bij de glasgevel. Belangrijkste argument zijn de hoge kosten: een nieuwe entree daar gaat € 350.000 kosten. De gemeenteraad moet, op 15 mei, nog wel zijn fiat geven aan de definitieve entree.
Bijna een jaar geleden is de hoofdingang gerenoveerd. Dat was noodzakelijk omdat de publieksbalies weg moesten uit de aanbouw van het gemeentehuis, die verkocht was aan het gezondheidscentrum in oprichting. De receptie en de balies werden in juni gevestigd in de burgerzaal, zoals dat tot 1990 ook het geval was.
Facelift bordes
Voorwaarde daarbij was dat de bordesingang, inclusief de brede stoep eromheen, een stevige facelift kreeg. Zo moest de burgerzaal via een buitenlift goed toegankelijk worden voor bijvoorbeeld mensen met een handicap en bezoekers met een kinderwagen. Deze lift kan volgens de gemeente 15 jaar mee.
Wethouder Ad Verburg sprak vorig voorjaar nog welbewust van een “tijdelijke ingang”. Intussen heeft onderzoek uitgewezen dat een mogelijke ingang aan het Driekolommenplein flink in de papieren gaat lopen. De gemeenteraad buigt zich morgenavond op de raadsvergadering over een voorstel van B&W om dat plan daarom te laten varen. B&W rekent zich in de stukken meteen rijk, want de geschatte drieënhalve ton kan “aan andere voorzieningen worden besteed”.
Herinrichting
Zodra de raad besluit om de hoofdentree op het Raadhuisplein te handhaven, kan fase 2 van de herinrichting van het gemeentehuis beginnen. Die herinrichting was onvermijdelijk door de verhuizing van de Aalsmeerse ambtenaren naar Amstelveen, per januari 2013.
Het grootste deel van het raadhuis kwam daardoor leeg te staan. Slechts de kantoren van de burgemeester, wethouders, enkele 'eigen' topambtenaren en het bestuurssecretariaat bleven, alsook de fractiekamers en enkele andere ruimten.
Burgers eerst
De eerste fase van de herinrichting was bedoeld om het fameuze raadhuis, van de hand van architect Berghoef, klaar te maken voor de stroom inwoners die een paspoort of rijbewijs nodig hebben of iets anders met de gemeente te regelen hebben. De burger moest als eerste bediend worden.
In fase 2 worden werkzaamheden die in de eerste fase nog niet aan bod kwamen, meegenomen. Zoals het aanbrengen van een grotere binnenlift, het realiseren van een kantine (de oude maakte plaats voor balies) en de aanleg van vijf parkeerplaatsen voor het gezondheidscentrum.
Ruimte verhuren
Verder wil de gemeente serieus werk maken van het verduurzamen van het gebouw, dat al jaren bekend staat als energievreter. Ook gaat ze onderzoeken of en hoe overblijvende ruimtes op alle verdiepingen in de toekomst verhuurd kunnen worden. Ze ziet bovendien kansen om een aantal balies, flexplekken en misschien de op te knappen trouwzaal multifunctioneel in te zetten. Dit mede om inkomsten te kunnen genereren.
Foto Arjen Vos (AV)