Honden in park moeten blijven buigen voor voetbal

Is het plezierig wandelen zonder of met hond in het Hornmeerpark? Het uitlaten van haar honden is voor Elize Eveleens geen onverdeeld genoegen. “Het is hopeloos,” zegt ze. Niet alleen zij, ook anderen 'klagen' bij ons over de eeuwig treurige staat van de wandelpaden. Zeker als het flink geregend heeft, zoals de afgelopen weken.

Maar… er komt voorlopig geen verandering in. Dat laat de gemeente weten. Als noodmaatregel heeft de gemeente woensdag wel al “enkele geultjes gegraven zodat het water weg kan lopen”.

Bijna onmogelijk
De gemeente beseft dat “de wateroverlast in het Hornmeerpark helaas een al jaren terugkerend fenomeen” is. “Dat zorgt voor onbereikbaarheid van paden en het maakt het voor hondenuitlaters bijna onmogelijk om hun zo geliefde grote rondje te lopen.”

Als oorzaak van de overlast wijst de lokale overheid op twee factoren: achterstallig onderhoud van het park en de overal in de wijk Hornmeer voorkomende wateroverlast. Dat laatste is “moeilijk te bestrijden”.

Structurele aanpak
De gemeente is daarom doende de perikelen “structureel” aan te pakken. Dat gebeurt niet op eigen houtje, een klankbordgroep van bewoners heeft er “uitgebreid” over meegepraat. Het uiteindelijke parkontwerp is volgens de gemeente “met enthousiasme” ontvangen. Ook Eveleens, die mee aan tafel zat, vindt dat er “inderdaad een mooi plan” ligt. Toch zegt ze: “Eerst zien dan geloven.”

Voor het park echter aan de beurt is voor de renovatie, worden eerst de nieuwe natuurgrasvelden van het nieuwe complex van FC Aalsmeer bouwrijp gemaakt. Daar wordt inmiddels al enkele maanden zichtbaar aan gewerkt.

Lange duur
De metamorfose van het Hornmeerpark zelf start in de loop van volgend jaar. De eerste fase kan geruime tijd duren, meldt de gemeente. Die betreft het grondwerk waarbij de drainage wordt aangelegd en de boel met zandlagen wordt opgehoogd. Vervolgens moet de grond de tijd hebben om te 'zetten'.

Tot slot volgt de daadwerkelijke herinrichting van het park en worden onder meer beplanting, paden en meubilair aangebracht. “Deze werkzaamheden zijn seizoensafhankelijk,” aldus de gemeente. Een prognose wanneer alles klaar is, kan ze niet geven.

Schoonheid
Elize Eveleens wordt er een beetje moedeloos van dat de overlast zo groot zal blijven voor wandelaars en hondenbezitters. “Ik wil niet mopperen, maar alles wordt ingezet op het voetbal. Dat snap ik best, het is belangrijk. Maar er staat niets tegenover en dat is jammer. We zullen ermee moeten leven.”

De paden wat ophogen, zou dat niet kunnen? “Er zijn machines zat. Kunnen ze niet een paar vrachtwagens leegkieperen op de paden?” oppert Eveleens. “Het park is ons afgenomen en we hebben er niks voor terug,” vat de Uiterwegbewoonster de huidige situatie samen.

Het enige lichtpuntje in haar ogen zijn de mooie foto's die ze kan maken. Afgelopen zondag nog wandelde Elize Eveleens er met haar honden en schoot ze wat plaatjes. “Dan zie je de schoonheid van een plas. Prachtig!”

Foto's: huidige situatie in het Hornmeerpark (foto's Arjen Vos); 'laarzen in modder' en 'plas' (foto's Elize Eveleens)

                                           

                                        – advertentie –

2 reacties

  1. Naast Westeinderplassen en Oosteinderpoel nu dus officieel de Hornmeerderplassen in gebruik gesteld. Nog een half jaar wachten en enkele unieke waterdiersoorten hebben zich genesteld in dit moeras. Krijgt het park dan toch de beschermde status? Natuurbeschermers in Nederland: duik er bovenop! zou ik zeggen. Al jaren lang is de kinderboerderij het best gedraineerde stukje Hornmeerpark. Dat heeft als gevolg dat het water vanaf de rest van het park eerst naar Boerenvreugd stroomt en daar wordt afgevoerd. Echter door al die toestroom verstopt de drainage van de kinderboerderij sneller dan noodzakelijk en daardoor zijn vrijwilligers extra tijd kwijt, indirect aan het draineren van het park. Het wordt tijd dat het park zijn eigen drainagesysteem krijgt en dat er voor het onderhoud ook jaarlijks geld wordt vrijgemaakt.

  2. Inderdaad mooie foto’s en uw enige lichtpuntje wil ik u niet ontnemen door te zeggen dat rampgebieden zich uitstekend lenen voor het maken van mooie foto’s. Uw reserve dat het na afronding van de plannen beter wordt deel ik. Ooit slechte of lelijke artist impressions gezien van toekomstige ‘vergezichten’? Dat de lokale overheid niet in staat is de wateroverlast in de Hornmeer als geheel op te lossen staat als een paal boven water (letterlijk en figuurlijk). Nu heeft de gemeente nog meer desastreuze plannen voor de nabije toekomst. Er gaat veel meer open groen plaatsmaken voor stenen en een ieder kan bedenken dat dit de waterhuishouding niet ten goede zal komen. De laatste snipper groen moet en zal in steen veranderen. Of men Aalsmeer nu binnen rijdt via de N196, de N201 of de N231, men treft er bepaald geen groene oase. Opvallend is dat er zelfs geen enkele moeite wordt gedaan om lelijkheid te verzachten of aan het zicht te onttrekken door lommer. Om niet alleen kritiek te laten horen eindig ik met een voorstel aan B&W: laat de raadszaal onderhanden nemen door de Meerlanden en voorzie met het uitgespaarde geld Aalsmeer van meer groen. Amstelveen kan ons daarbij van dienst zijn. Zij kunnen het wel, dat is bewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel