Herstel Aardbeienbrug duurt nog maanden

Foto Arjen Vos

Door: Klaas leegwater. Het herstel aan de replica Aardbeienbrug op de Uiterweg zal nog zeker enige maanden in beslag nemen. De beschadigde hamei wordt er binnenkort in zijn geheel afgehaald waarna aannemer Van Steenwijk de schade op een werkplaats kan herstellen. Pas in de loop van het nieuwe jaar zal de beeldbepalende brug ‘op De Buurt’ weer in volle glorie te bewonderen zijn.

Het was zo’n feestelijk moment eind juli van dit jaar. Buurtbewoners kwamen bijeen, ballonnen wapperden aan beide brugleuningen, een lint werd onder luid applaus van de aanwezigen door buurtbewoners doorgeknipt, voldoende catering, de voltooiing van de bouw van de replica was na een jaar van veel verkeershinder een feit. Een hoera-stemming op de Uiterweg die enkele maanden later plotseling omsloeg in een sfeer van droevenis.

Want snel na de inwijding ging het fout. Eerst nog lichte schade doordat vrachtwagens schrammen en scheurtjes veroorzaakten aan ‘de boog’, in oktober werd geconstateerd dat de deklaag op de brug niet goed bestand was tegen zwaar verkeer. Bij vervanging in de nacht van 10 op 11 november ging het ernstig mis. Door een verkeerde handeling kwam de gehele bovenbouw met een harde klap naar beneden. Op een haar na werd een medewerker van het aannemersbedrijf niet geraakt, de materiële schade was echter fors.

Uit het lood
Scheuren in de steunpalen en in de boog, de bovenbouw kapot, het mechanisme van het hanggedeelte beschadigd en als je goed kijkt lijkt de brug letterlijk en figuurlijk uit het lood geslagen. Tot overmaat van ramp reed een week later een vrachtwagen een stuk hout uit de rechterstaander. Werd eerst nog gedacht dat reparatie ter plekke in korte periode mogelijk was, na nadere inspectie werd onlangs besloten dat een andere aanpak nodig is. Het gehele bovenwerk wordt ontmanteld.

Foto Klaas Leegwater

Niet om aan te zien
De onverwachte grote averij aan de replica maakt Klaas Jooren enigszins verdrietig. In de kantine van zijn seringenkwekerij aan de Uiterweg laat hij zijn gedachten gaan over de schade. “We waren blij met deze replica, we hebben er hard voor gevochten. De gemeente wilde een heel andere oplossing, we kregen het voor elkaar om dit markante dorpsgezicht te behouden.  Maar kijk nu eens… het is niet om aan te zien,” zegt Jooren die lid is van de klankbordgroep Bruggen Uiterweg.  

Om meer schade aan de replica te voorkomen heeft de gemeente twee weken geleden op het brugdek aan weerskanten betonnen verkeersheuvels geplaatst met daarop roodwitte paaltjes. Dat maakt het voor vrachtwagens onmogelijk de zijkanten van de brug te raken. “Dat beton en die paaltjes ontsieren de brug nog meer, het is geen gezicht,” vindt Jooren, “en het maakt de brug veel smaller. Fietsers en auto’s kunnen elkaar op de brug nu niet meer passeren, dat was met de nieuwe bredere brug juist wel mogelijk.”

Vrachtwagens
Jooren, bewoners en alle bezoekers van de Uiterweg zullen nog enkele maanden geduld moeten hebben voordat de herstelde replica weer toonbaar is. Jooren: “Dan is het wel te hopen dat vrachtwagens met hanger hier niet meer komen, want dat geeft de grootste kans op schade aan de brug.” Aan het begin van de Uiterweg staat een gebodsbord voor vrachtwagens langer dan twaalf meter. Jooren: “Dat helpt niets, dat zie ik elke dag. Er moet gehandhaafd worden.”  

De gemeente laat weten dat er nog een onderzoek loopt naar de oorzaak en schuldvraag van het incident in november. De schade aan het houtwerk veroorzaakt twee weken later door een vrachtwagen zal worden verhaald op de verzekeringsmaatschappij van de auto. De veroorzaker is achterhaald na een getuigenverklaring.

Vervanging van de bijna 80 jaar oude Aardbeienbrug was hard nodig, constateerde de gemeente in 2018. Eerst werd als noodmaatregel de onderkant verstevigd, later werden op het gemeentehuis plannen gesmeed om een bredere brug te plaatsen zonder bovenbouw. Dit had de voorkeur van het college vanuit economisch oogpunt en vanwege verkeersveiligheid. Dit was echter tegen het zere been van de gemeenteraad en klankbordgroep Bruggen Uiterweg. Zij verkozen een replica als enige optie, het college ging daar een paar maanden later in mee.

ALS_Ansichtkaart_WensZorg_A6_v3

 

Eén reactie

  1. Correctie: Eerder meldden we dat de wethouder taart liet bezorgen bij het feestelijke moment maar dat bleek niet juist. Bewoners hadden juist (aardbeien)taart laten bezorgen op het gemeentehuis om wethouder Van Rijn en zijn medewerkers te bedanken voor de inzet. Daarbij werd het lint niet door medewerkers van de aannemer doorgeknipt maar door buurtbewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel