Herdenken en bevrijdingsvuur bij tijdelijk monument in Oost

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat in Aalsmeer-Oost de B-26 Marauder bommenwerper 'Hells Fury' neerstortte. Op 13 december 1943 werd door het Duitse afweer bij Schiphol een vleugel geraakt waarna het toestel zich nabij de Hornweg in de grond boorde. Alleen piloot Raymon Sanford overleefde de crash dankzij zijn valscherm. Vandaag en morgen zijn er diverse samenkomsten rond het (tijdelijke) monument aan de H. Buismalaan in Nieuw Oosteinde.

Vanwege herstelwerkzaamheden die langer duren dan gepland, is er deze week een tijdelijk monument geplaatst op het grasveld van de wijk. In plaats van glas is de zuil nu uit hout vervaardigd met daarop een geplastificeerde fotocollage identiek aan die van het origineel. Dat het herstel van het monument langer op zich laat wachten heeft te maken met onduidelijkheid over de oorzaak van de schade. Gaat het om vandalisme of om schade ontstaan door werking van het glas? Verzekeringexperts buigen zich er momenteel over.

De bloemen die bij het monument liggen, zijn afkomstig van leerlingen van De Zuidooster. Aan de bloemen zijn kaartjes bevestigd met allerlei vredeswensen. 

Samenkomst
Het tijdelijke monument is dit weekend de plek voor uitgebreide herdenkingsbijeenkomsten. Vanavond begint de samenkomst vanaf kwart over zeven met zang van mannenkoor Con Amore waarna gastspreker Jacqueline Quarles van Ufford een toespraak zal houden. De schrijfster is auteur van het boek over het verzet 'Liefste, wij zijn op reis…' Ook namens het Wijkbestuur Oosteinde en de gemeente zullen sprekers aan het woord komen.

Bevrijdingsvuurestafette
Morgen wordt op dezelfde plek het bevrijdingsvuur ontstoken door de groep lopers die vannacht vanuit Wageningen meedoen aan de inmiddels tradtionele bevrijdingsvuurestafette. Voor de vierde keer op een rij haalt een groep lopers en fietsers uit Aalsmeer en Kudelstaart het Bevrijdingsvuur op in Wageningen. Een enthousiast team bestaande uit veertien ervaren én nieuwe Bevrijdingsvuurestafettelopers staat in de startblokken om deel te nemen aan het nachtelijke avontuur. Vanavond om half tien vertrekt de groep met de bus vanaf The Beach.

Laurens Niezen, freelance fotograaf voor onder meer AalsmeerVandaag, doet ook mee aan de tocht. Hij zal een reportage maken van het hele gebeuren.

Het jongste teamlid, de pas acht jaar oude Yfke Serné, mag vannacht de Aalsmeerse fakkel in ontvangst nemen uit handen van de burgemeester van Wageningen. En dan start de terugtocht waarbij het vuur in estafettevorm lopend en fietsend over een afstand van ruim 80 kilometer en hoofdzakelijk in het donker terug naar huis wordt gebracht. Voor de veiligheid wordt het Vrijheidsvuur in een stormlamp om beurten achterop de bagagedragers van de fietsers vervoerd. 

Fakkeloptocht
Morgenochtend komt de groep rond tien uur aan in Aalsmeer en verzamelt om 10:50 bij de Mikado. Daarvandaan loopt de groep met belangstellenden die mee willen doen in een extra feestelijke fakkeloptocht, geëscorteerd door een originele legerjeep van het Crash Museum naar de Buismalaan.

Daar wordt de groep onthaald door het overige publiek en de burgemeester waarna de Bevrijdingsvuurceremonie begint. Het vuur zal hier tot 18:00 uur blijven branden 

Foto's: Het tijdelijke monument op het grasveld (foto Arjen Vos), midden: deel van de bemanning van de HellsFury met uiterst links vlieger Raymond Sanford (Foto via CRASH), onder: de ontsteking van het vuur in 2016 (foto archief AV)

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel