Hemelpost versturen op begraafplaats

Marion Weij bij de hemelpostbus en het kastje met groeikaarten

Door: Arjen Vos. “Ik heb hier een brief voor me moeder, die hoog in de hemel is…” Het is niet onwaarschijnlijk dat het lied ‘De Vlieger’ van André Hazes ooit de inspiratiebron is geweest voor de hemelpostbussen die de laatste jaren op steeds meer begraafplaatsen in het land worden gerealiseerd. Ook op de Algemene Begraafplaats aan de Ophelialaan kan er vanaf nu hemelpost worden verstuurd.

De Aalsmeerse Marion Weij klom eind 2020 in de pen en stuurde een brief naar begraafplaatsbeheerder Zorgvlied met de vraag of er misschien een hemelpostbus geplaatst kon worden op de Aalsmeerse begraafplaats. Goed idee, vond Zorgvlied, al duurde het nog ruim een jaar voordat de wens handen en voeten kreeg. Twee jaar later kreeg Marion bericht dat hij er kwam. Op Zorgvlied…

In december 2022 werd de postbus op de beroemde Amstelveense begraafplaats in gebruik genomen. Tijdens de traditionele Lichtjesavond waarbij dierbaren herdacht worden, werd de eerste hemelpost verstuurd door burgemeester Tjapko Poppens met Marion Weij als speciale gast. “Natuurlijk had ik gehoopt dat er ook gelijk eentje in Aalsmeer geplaatst zou worden maar dat duurde allemaal wel heel erg lang,” aldus Marion die zich in het dagelijks leven inzet voor dementerende ouderen in ’t Kloosterhof en daarvoor in de uitvaartwereld actief was. Ze had haar wens nog een keer op de sociale media geplaatst en het vervolgens ‘losgelaten’. Maar wat schetste haar verbazing toen ze onlangs de begraafplaats bezocht en daar ineens een brievenbus zag staan? “Dat was een verrassing. Er werd dus aan gewerkt.”

Herinneringen komen tot bloei
Inmiddels is naast de brievenbus een kastje geplaatst waarin kaarten van groeipapier liggen met daarin zaadjes van vergeet-mij-nietjes. Op de kaarten kunnen bezoekers iets schrijven voor een dierbare overledene en dat posten. De beheerder van de begraafplaats zorgt er vervolgens voor dat de kaarten worden ‘gezaaid’ in het speciaal hiervoor aangelegde plantsoentje achter de brievenbus. Herinneringen komen zo tot bloei in een vergeet-mij-niet-tuin, is de gedachte en de bloemen kunnen weer geplukt worden om ze bij een graf te leggen. Er is Marion door de directie van Zorgvlied beloofd dat ook hier nog een officieel openingsmoment georganiseerd wordt.

(Foto’s Arjen Vos) 

5 reacties

  1. Zag dit afgelopen weekend ook. “Hemelpost, groeikaarten!?!” Schrijven en dan via de brievenbus de groenbak in?!? . Voor mij zou een hemelfoon beter werken, denk ik.

  2. Dank je wel voor dit mooie artikel. Ik hoop hiermee dat zij die er niet meer zijn op deze manier niet worden vergeten.

    Want dood ben je pas als er niet/nooit meer met en over je wordt gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin