Help Oekraïne! zoekt helpende handen

Frank Klaassen inspecteert aggregaten

Door: Arjen Vos. De winter die voor de deur staat bezorgt veel door de oorlog getroffen Oekraïners een somber vooruitzicht. Om de komende tijd te kunnen overleven is er niet alleen behoefte aan voedsel maar ook aan warmte. In de vorm van kleding en dekens maar ook met behulp van aggregaten die de stroom en daarmee verwarmingsinstallaties weer op gang kunnen brengen. De Aalsmeerse stichting Help Oekraïne! krijgt uit alle hoeken van het land generatoren aangeboden maar zit tijdelijk met een logistiek probleem: “Als er mensen zijn die willen helpen om ze op te halen, heel graag!”

“Toen de oorlog net begonnen was, zijn we gestart met inzamelen van allerlei goederen. Omdat we ruimte hadden voor opslag, transportmiddelen en een netwerk dat voor de verspreiding kon zorgen. We hadden echter niet gedacht dat de oorlog zo lang zou duren,” vertelt Wina Vaneman die met de hulporganisatie nu tegen dingen aanloopt die niet voorzien waren. Bijvoorbeeld dat Frank Klaassen, een van de drijvende krachten, deze periode vier weken naar Nieuw Zeeland zou gaan. Klaassen is als techneut betrokken bij de inzameling van generatoren maar dat ligt nu stil. Juist nu de nood zo hoog is.

Frank Klaassen met een aggregaat in Oekraïne

Chauffeur met een busje
Marius Dekker, ook actief voor de stichting (“Ik was gestopt met werken maar heb hier nu een dagtaak aan…”) zou best wat extra handen kunnen gebruiken. “Op de oproep een maand geleden zijn heel wat reacties losgekomen. Uit het hele land worden generatoren aangeboden maar de vraag is hoe die vervolgens bij ons terecht komen. We kunnen slecht tegen iedereen zeggen: ‘breng maar naar Aalsmeer’. Een chauffeur die een busje tot zijn beschikking heeft is daarom zeer welkom. Net als iemand die technisch onderlegd is en de aggregaten even naloopt zodat we zeker weten dat ze goed werken als ze in Oekraïne aankomen,” aldus Dekker. Het transport naar Oekraïne is wel geregeld.

Ook de kledinginzameling loopt door omstandigheden vertraging op. De locatie waar werd verzameld en gesorteerd heeft tijdelijk geen ruimte en ook ontbreekt het aan mankracht. Als mensen suggesties hebben of mee willen helpen mogen ze bij de stichting aan de bel trekken.

Een Oekraïense met hulppakket

Doneer energietoeslag voor een kachel
Volgens Dekker zijn generatoren zeker nog van harte welkom maar is het ook fijn als mensen donaties doen. “Dat is in alle opzichten het makkelijkste. Daarmee kopen we op de lokale markt in Oekraïne voedsel in. Dat is én goedkoper, levert minder transportkosten op én we steunen daarmee de economie ter plaatse. In samenwerking met de Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting van de stichting Lifeline Ukraine maken we overlevingspakketten.”

Daarbij is ook de actie ‘Help Oekraïne de winter door, doneer een kachel’ gestart. “Voor 190 euro, precies het bedrag van de maandelijkse energietoeslag, kan ter plekke een houtkachel worden gekocht,” aldus Dekker die benadrukt dat de stichting Help Oekraïne een ANBI status heeft waarmee giften aftrekbaar zijn, “er zijn al mensen die hun energietoeslag naar de stichting hebben overgemaakt. Daar zijn we heel blij mee.”

Wie een generator heeft staan en deze beschikbaar wil stellen, kan contact opnemen met de stichting via de mail: info@helpoekraine.org of bellen met 020 – 760 99 00. Doneren kan via de website: helpoekraine.org.

Drop-off locaties voor hulpgoederen:

Frank Vaneman Automotive
Witteweg 6, 1431 GZ Aalsmeer.
Drop off is mogelijk van maandag t/m zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur (zaterdag vanaf 10.00 uur)

The Beach Aalsmeer
Oosteinderweg 247a, 1432 AT Aalsmeer.
Drop off is mogelijk van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur

Dhr. P. Vreeken
Uiterweg 373, 1431 AL Aalsmeer
Drop off is mogelijk van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur

(Foto’s Help Oekraïne! en Lifeline Ukraine)

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Beste,

    Ik heb een bus en kan, wanneer dit op m’n route ligt, wel wat voor jullie oppikken. Dan kost dit mij niet of nauwelijks tijd op werkdagen. Een rondrit maken om meerdere generators of andere goederen op te halen is ook geen probleem, vermits goed ingepland. Maar wie draait op voor de brandstofkosten?

    Mvrgr,
    Barry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin