Hapgrage meerval?

De tandafdrukken zijn duidelijk zichtbaar (foto Lotte Uittenbogaard)

Door: Mariëlle Wegman. Lotte Uittenbogaard uit Rijsenhout zal niet zo snel meer een duik wagen in de Westeinder. Terwijl de meeste mensen rond en op De Poel dinsdagavond van het verkoelende water genoten, overkwam Lotte iets bijzonders (en pijnlijks).

Lotte en een vriendin zaten al pootjebadend te wachten bij de haven bij Joseph aan de Poel. Zij heeft het zelf niet zien gebeuren, maar voelen des te meer. Het was alsof er een hap van haar voet/teen werd genomen. De schrik was groot en bij een nadere inspectie van het aangedane lichaamsdeel waren tandafdrukken heel duidelijk zichtbaar.

Paaitijd
Het is niet bekend wat voor vis de teen van Lotte te grazen wilde nemen, een snoek of een meerval. De meerval heeft paaitijd van mei tot en met juli én wanneer de watertemperatuur boven de achttien graden uitkomt. Bovendien zijn zij dan ook wat minder schuw dan normaal het geval is.

Na het incident werden de wonden grondig gespoeld en schoongemaakt met alcohol. Vanmorgen mocht Lotte een tetanusinjectie in ontvangst nemen. Afgezien van schrik en het voornemen nooit meer te gaan zwemmen, maakt Lotte het verder goed.

12 reacties

 1. 100% Esox Lucius (snoek) de enige roofvis met hoektanden als daknagels en agressief genoeg om een menselijke ledenmaten overdag aan te vallen. Meerval was t zeker niet idd geen tanden en roofblei is met name een rivier vis Snoekbaars en ook meerval zijn bovendien nachtjagers. Misschien dat door klimaatverandering de Zambezi Haai (Bull Shark die zich aan zoetwater heeft aangepast) zijn weg naar de westeinder heeft gevonden? Maar dan had ze het waarschijnlijk niet meer naverteld.

 2. Gezien de sterk oplopende temperaturen, ook in de westeinder, sluit ik piranha niet uit. 😂

 3. Wat zul je geschrokken zijn, Lotte! Beterschap met je voet. Groetjes uit Sliedrecht, Hans en Paula.

 4. Het betreft vrijwel zeker een snoek. Die kunnen, wanneer het water sterk opwarmt (rond 25 graden), agressief worden en aanvallen wanneer je met bewegende ledematen in de buurt komt. De vorm van de bek en plaatst van de hoektanden komen tevens overeen. Dergelijke aanvallen gebeuren overigens heel sporadisch in Nederland, Google maar.
  Het betreft geen snoekbaars. Die heeft ook tanden, maar lang niet zo scherp als snoek en staat niet bekend om dit gedrag. Het betreft tevens geen roofblei, te klein en geen scherpe tanden. En het betreft zeker weten geen meerval, die heeft helemaal geen grote scherpe tanden (meer een ruwe bek met weerhaakjes). Tevens is de vorm anders (van boven gezien recht, niet een ei vorm). Beetje sensatie zoekerij om de deze grote vis erbij te halen in dit artikel. Dus maakt u zich vooral niet ongerust en zwem gerust verder in onze mooie Westeinder Plassen! Sterkte aan Lotte 😉

 5. Roofblei hebben geen tanden… Meerval is het niet geweest, die hebben wel tandjes maar niet dusdanig groot dat het zo’n afdruk achterlaat, bovendien is de bek veel breder. Snoek of snoekbaar, waar ik toch zelf denk aan snoekbaars, gezien de afdrukken van de hoektanden goed zichtbaar zijn en het een relatief klein bekje heeft gehad. Baars kunnen we ook uitsluiten want die hebben ook geen tanden. Verbeter mij maar als ik het mis heb!

 6. Roofblei? Als mensen er nou geen verstand van hebben, zeg dan niks. Beetje moe van al die ongefundeerde meningen die kant noch wal raken

 7. Wat een vervelende situatie! Artikel is erg mooi geschreven. Het leest prettig weg en de woordkeuze maakt duidelijk dat de auteur onlosmakelijk en innig met de Nederlandse taal verbonden is. Hulde!

 8. Zeker geen meerval!
  Die veroorzaken niet zulke wonden
  Eerde snoek, snoekbaars of roofblei inderdaad

 9. Ik denk eerder een Snoek want een meerval maakt geen snijwonden en heeft ook geen puntige tanden.
  Het zou ook een Snoekbaars geweest kunnen zijn.
  Sterkte met de wond Lotte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin