Handhaving op het water, hoe doe je dat?

Bevrijdingsdag 5 mei was de eerste mooie dag van het vaarseizoen. Het betekende veel drukte op het water en feestjes tot laat in de nacht. 12 Mei was ook weer zo’n dag. Handhaving en politie bleken hier niet op voorbereid.  Met de Westeinderplassen en het Oosteinderpoelgebied bestaat gemeente Aalsmeer voor een derde uit water. Water waarop natuurlijk gewerkt, gewoond en gerecreëerd wordt. Hoe gaan de gemeente, brandweer en politie eigenlijk om met de veiligheid op het water en hoe verhoudt zich dat tot de praktijk die zeer weerbarstig blijkt te zijn?
 
Recreëren op en aan het water brengt, naast een hoop plezier, allerlei risico’s met zich mee. Navraag bij 0900-8844, de servicecentrale van de politie, leert dat de politie weinig kan doen zo lang er geen meldingen van bijvoorbeeld overlast worden gedaan. Bij doorvragen over wat handhaving en politie dan wel kan doen aan zo’n feestje dat met veel herrie tot diep in de nacht doordreunt, komt geen duidelijk antwoord van de centrale in Amsterdam. Een jachthaveneigenaar die anoniem wil blijven, stelt dat politie en handhaving er niets van snappen. Hij heeft door de jaren heen al heel wat keren gebeld en naar eigen zeggen nog nooit gemerkt dat er iets mee wordt gedaan.
 
Geen handhaver gezien
Dit gesprek vindt plaats op 12 mei, ook zo’n prachtige voorjaarsdag. “Ik zie ‘ze’ nooit. Moet je kijken; er wordt nu ook veel te hard gevaren en daar zitten veel van die te kleine jochies tussen. Vorige week ging hier nog een jetski tekeer. Nou, dan kun je bellen wat je wilt. Misschien dat het een klein beetje helpt om op alle bruggen borden op te hangen met daarop hoe hard er mag worden gevaren, maar ik weet niet of we het nog gaan redden. Vandaag heb ik ook nog geen handhaver gezien.”
 
Een eilandbezitter die ook al anoniem wil blijven, vertelt dat hij in het recente verleden wel eens naar zo’n feestje is toegegaan om te vragen of het wat minder kon. Iets dat hij nooit meer zal doen. Bewijzen kan hij het verder niet, maar een week later lag de bodem bij de zwemsteiger van z’n eiland vol met glasscherven. Kortom, er valt blijkbaar nog veel te winnen.
 
Speerpunt
De gemeente wil gebruikers van de Aalsmeerse wateren bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid. Voorlichting en preventie zijn hierbij de sleutelbegrippen. Het gaat de gemeente om vaargedrag, om snelheid, om drankgebruik, maar ook om brand- en diefstalpreventie. Maar hoe zit het met daadwerkelijk controleren en handhaven?
 
Volgens een woordvoerder van de gemeente handhaven politie en BOA’s actief op het water. “In de weekenden en met mooi weer zijn de BOA’s dagelijks op het water en controleren ze op zaken zoals hard varen, flora, fauna en visserijwetgeving, vaarbewijzen en andere APV overtredingen,” aldus de woordvoerder. Dat ‘dagelijks op het water’ wordt overigens breed in twijfel getrokken.
 
Inventariseren
Wijkagent Erik van den Brun is dat ook voor de Westeinderplassen. Hijzelf is regelmatig op het water maar bevestigt dat het lastig is zeven dagen per week 24 uur lang op het water aanwezig te zijn. “Mooi weer kun je niet plannen,” antwoordt hij op de vraag waarom er op 5 mei geen politie of BOA’s op het water waren. “Wij maken onze planning drie maanden van tevoren en we hebben maar zeven schippers in dienst. Als het drukker wordt gaan we meer het water op. Het is daarom goed dat we nu samen met gemeente, BOA’s en watersportondernemers aan het inventariseren zijn wat er zoal speelt. Ikzelf probeer via de media mensen er attent op te maken dat er vaarregels bestaan. Bijvoorbeeld dat ouders echt stevig kunnen gaan dokken als één van hun kinderen in een boot rond vaart waar geen begrenzing op zit. Zo is het mijn core business om via mijn netwerken een preventieve werking uit te laten gaan.”
 
Verloedering en versnippering
Uit een op 22 maart van dit jaar gevoerd overleg tussen gemeente, politie, handhaving, communicatie, brandweer en watersportondernemers blijkt dat er nog heel wat werk te verrichten is. De ondernemers vinden dat het beheer van het hele gebied te versnipperd is, dat er te veel boten en wrakken onbeheerd achtergelaten worden en dat het hele gebied aan het verloederen is. Zo zouden er illegale kroegen bestaan, illegale jachthavens en zou er illegaal gewoond worden.
 
Controle en handhaving
Op jachthavens zou er meer aandacht moet komen voor brandpreventie, controles op gasinstallaties en voor gebruiksregels die nageleefd en gecontroleerd worden, zo stellen de ondernemers. Rode draad is en blijft meer controle en handhaving.
 
De gemeente gaat daarom zoeken naar mogelijkheden om dat meer te realiseren. Andere acties die ondernomen gaan worden zijn de brandweer die meer bij jachthavens gaat controleren, toeristenbelasting die geïnd gaat worden, nog meer voorlichting en natuurlijk een rondje varen met z’n allen. Het is een begin.
 
Foto's (boven:) Wijkagent Erik vd Brun is regelmatig op het water te vinden (Foto archief AV), onder: BOA's krijgen instructie bij jachthaven 't Drijfhuis en een 'scheepswrak' aan de Van Cleeffkade. (Foto's Jan Daalman)
 
Tekst Jan Daalman
 

 

2 reacties

  1. ,s avonds tussen 17.00 en 21.00 uur razen er regelmatig rubber bootjes met te zware motor met kinderen van 6 t/m 14 jaar over de ringvaart tussen de Blauwe Beugel en de Aalsmeerder brug.Dat gaat een keer goed fout,en geen handhaver te zien.

  2. Wordt het woord handhaven, nu niet vertaald naar gemakzuchtig gedogen. Het toverwoord middel: Meer politie op straat en weg achter hun bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel