Grote daken gezocht voor collectieve zonne-energie

Zonnepanelen op het dak van de Antoniusschool (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. Het Servicepunt Energieadvies Aalsmeer zoekt organisaties en bedrijven die hun dak ter beschikking willen stellen aan energiecoöperaties in Aalsmeer. Deze zorgen er voor dat mensen die zelf geen geschikt dak hebben, kunnen meedoen aan een coöperatief zonneproject en zo toch duurzame energie kunnen opwekken. Bedrijven of organisaties kunnen hun dak hiervoor aanbieden. Bijvoorbeeld omdat zij zelf niet het hele dak nodig hebben voor zonnepanelen of vanuit een maatschappelijk oogpunt en verbinding met de samenleving.

De energiecoöperatie regelt de subsidieaanvraag, doet de investering, zorgt voor het werven van leden, het aanbesteden en laten plaatsen van de zonnepanelen en de verzekeringen. Een energiecoöperatie heeft geen winstoogmerk. De opbrengst gaat naar de leden. De dakeigenaar wordt gevraagd het dak vijftien jaar ter beschikking te stellen, eventueel tegen een kleine vergoeding. De dakeigenaar kan zelf ook deelnemen door te investeren in panelen. Het dak moet minimaal 325 m2 zijn en er moet geen groot onderhoud nodig zijn de komende vijftien jaar.

Wilgenstroom zoekt tweede dak
In Aalsmeer hebben bewoners van de Wilgenlaan de coöperatie Wilgenstroom opgericht. Na een uitvoerig programma van isolatiemaatregelen, wil een aantal bewoners gezamenlijk investeren in een zonnepanelenproject. Een ondernemer heeft aangeboden dat zij het dak van zijn bedrijfspand mogen gebruiken. Tegen een kleine vergoeding kunnen zij daar voor 20 jaar 400 zonnepanelen neerleggen. De deelnemers aan de energiecoöperatie doen de investering en ontvangen de opbrengst. Een deel van het dak wordt gebruikt voor zonnepanelen voor de ondernemer. De belangstelling voor deelname is zo groot dat de coöperatie nu al op zoek is naar een tweede dak in Aalsmeer.

Ook een grote Vereniging van Eigenaars (VVE)van een appartementencomplex in Aalsmeer start een coöperatief project. Op het dak passen zo’n 220 zonnepanelen, naast de panelen die de VVE zelf al had gelegd. De bewoners van de appartementen kunnen als eerste hun belangstelling doorgeven voor de zonnepanelen. Als er ruimte overblijft, mogen andere buurtbewoners deelnemen.

Gratis quickscan
Speerpunt van de gemeente is zonne-energie op daken stimuleren. Geïnteresseerde bedrijven en organisaties kunnen een gratis quickscan zon op grote daken aanvragen. Ook inwoners die zelf een energiecoöperatie willen starten, kunnen terecht bij het Servicepunt Energieadvies. Meer informatie:  servicepuntenergieadvies@aalsmeer.nl en aalsmeer.nl/servicepuntenergieadvies.

2 reacties

  1. sinds 3 maanden hebben wij 9 zonnepanelen op dagen dat wij volop terug kunnen leveren slaat hij uit omdat het het overbelast is. wat gaat er geburen ols bv. geerpark vol ligt met zonnepanelen.kunnen we helemaal niet meer terug leveren laat liander eerst maar zorgen dat het net groot genoeg is.

  2. Mooi allemaal, er zijn nu zelf grote bedrijven in aalsmeer met veel panelen die ze af en toe moeten uitzetten omdat ze een boete krijgen omdat ze anders teveel stroom terug leveren, het is niet te hopen dat deelnemers daar ook mee te maken krijgen…. Eerst even kijken hoe dat zit….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel