Groot Aalsmeers Dictee 2024: een ‘vossenstreek’

Winnares werd Irene van Gelder met acht fout

Door: Mariëlle Wegman. Vrijdag vond de dertiende editie van het Groot Aalsmeers Dictee plaats. Bijna veertig deelnemers kwamen op het jaarlijkse evenement in het Flower Art Museum af en tien teams streden om de te behalen eer. Schrijver van het dictee was de winnaar van vorig jaar: niemand minder dan AalsmeerVandaag-hoofdredacteur Arjen Vos. En daarmee was jaargang 2024 een ware ‘vossenstreek’, hoewel de betekenis van deze term niet terug te vinden is in de (online versie) van de Dikke van Dale. Met dicteewoorden als sfagnum, consciëntieus, feeërieke en bungeejumpavontuur kunnen we zelf wel makkelijk betekenis geven aan de term vossenstreek. Het was in elk geval geen ‘makkie’.

Het dictee kreeg de naam ‘Leef!’ mee als titel, en ging voornamelijk over teraardebestellingen, rouwcentra en verassingen. Dat lijkt nogal tegenstrijdig, maar Arjen eindigt zijn tekst met “Als ik één ding geleerd heb van werken bij een rouwcentrum, is dat het waarderen van onder de levenden te zijn. Mijn advies is daarom: LEEF! En laat leven!”

Arjen Vos dicteert

Nulurencontract
Om 19.30 gingen de pennen neer, onder verschillende verzuchtingen. De nakijkploeg, bestaande uit maar liefst negen personen, ging aan de slag en de deelnemers konden zich tegoed doen aan het Surinaamse buffet. Dat leidde enigszins af van waar het deze avond om draaide: schrijf je nu nulurencontract, nuluren-contract of nul-uren-contract? Enigszins, want de deelnemers konden het speculeren en wedijveren niet laten. En dat was niet meer dan logisch.

Na de pauze kwamen de deelnemers weer bijeen in de grote expositieruimte van het Flower Art Museum. De uitslagen kwamen niet direct. De nakijkploeg gaf de deelnemers het nakijken en nam de tijd om alles zorgvuldig na te kijken. Maar er was vermaak alom om de tijd te doden. Allereerst was daar een voordracht van en door dorpsdichter Marcel Harting. Volgens eigen zeggen schreef hij zijn voordracht vooral vooraf. Deelnemers zagen hem vooral veel schrijven tijdens het dictee, terwijl hij ook aan het dictee deelnam. Nogal een prestatie.

Dorpsdichter en vaste dictee deelnemer Marcel Harting

Tepeltje taptemelk
Na de voordracht van Harting volgde een woordquiz met vergeten (Buurtse) woorden in de hoofdrol. Behalve leerzaam ook hilarisch. Zo leerden we dat ’tepeltje taptemelk’ het vrouwelijke equivalent is voor ‘lulletje rozenwater’ en dat een ‘dollefooi’ iemand is die naar de kermis gaat om iemand te versieren. We leerden ook dat er maar liefst 1471 vergeten woorden voorkomen in het Buurts dialect en dat de achternaam Vos maar liefst 17.000 keer voorkomt in Nederland. Over vossenstreken gesproken.

Hoewel de verpozingen zeer aangenaam waren, keken de deelnemers toch reikhalzend uit naar de uitslagen. Er vielen verschillende prijzen te verdelen. De allereerste ging naar team  ‘De Koe(h)le Koehlers’.  Dit team bemachtigde de originaliteitsprijs vanwege de meest originele uitdossing. Het echtpaar Koehler was deze dag exact 56 jaar getrouwd. Het geheim? “Communicatie.., zo min mogelijk”, aldus de mannelijke helft van het echtpaar.

Echtpaar Koehler met dochter Yvette, winnaars van de orignaliteitsprijs

Zwachtelen
De prijs voor de leukste verschrijving was voor Gerard Nijland. Daar waar het woord sfagnum werd gevraagd, kwam beroepsdeformatie om de hoek piepen. Het werd zwachtelen. Fout, maar het leverde de gepensioneerde huisarts wel de aanmoedigingsprijs op en hilariteit onder de aanwezigen bij het uitreiken ervan.

Het gemiddelde aantal fouten was dit jaar 23. En er moesten twee shoot outs aan te pas komen om wat plaatsen te beslechten. Bij de teams werd gestreden om de eerste en tweede plaats, bij de individuele strijd ging het om de derde en vierde plek.

Alle prijswinnaars bij elkaar

Uitslagen
Na de shoot outs zagen de uitslagen er als volgt uit: bij de individuen eindigden Miekje Hoffscholte op de derde plaats (twaalf fout, na de shoot out tegen Dorry Omzigt), Mariska de Graaf met tien fouten op de tweede plaats, en ging het gulden eremetaal naar Irene van Gelder met slechts acht fout. Van de 70 woorden. Bij de teams scoorde Team Philippa het brons met in totaal 64 fouten, team De Notenkrakers het zilver met 53 fouten en ging Team Hof er met het goud vandoor na een succesvolle shoot out, met ook 53 fouten.

De teams AalsmeerVandaag (1 en 2) zijn dit jaar niet in de prijzen gevallen. Gelukkig maar, want dan hadden we flink wat uit te leggen om de verdenking van nog een vossenstreek af te wenden.

(Foto’s Mariëlle Wegman en Arjen Vos, zie ook de galerij onder de advertentie van Antenna Uitzendgroep)

 

 

 

3 reacties

  1. Het was weer een mooie avond in het Flower Art Museum. Bedankt Mariëlle Wegman, voor een prachtig verslag. En Arjen Vos, in een karmozijnkleurig jasje 😉, bedankt voor jouw goed ontvangen dicteetekst en natuurlijk de mooie foto’s. Het is een mooie weergave van een in alle opzichten geslaagd evenement.

  2. Kleine rectificatie:
    De originaliteitprijs ging naar team De Koe(h)leKöhlers.
    Want het bruidspaar heet Köhler en hun dochter heeft na haar scheiding haar naam veranderd in Koehler; maar de uitspraak blijft hetzelfde! (Duits)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin