Groene Lint is af maar Hogedijk blijft pijnpunt

Met het inzaaien van gras wordt hier op 15 april Het Groene Lint officieel in gebruik genomen

Door: Arjen Vos. De wandelroute bekend als ‘Het Groene Lint’, wordt als afgerond beschouwd en zal op maandag 15 april officieel in gebruik worden genomen. Dat gebeurt door het verrichten van de laatste handeling: het inzaaien van de nog kale grond op het stuk tussen voormalig Proefstation en het Spoorlijnpad waarna genodigden een wandeling zullen maken. De aanleg van het project is betaald door Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS).

Het initiatief om een ononderbroken wandelroute te creëren tussen het Schinkelbos en de Westeinderplassen is afkomstig van enkele bewoners verenigd in een werkgroep. Een van de initiatiefnemers is Marcel Bartels. Hij zegt blij te zijn dat het project is uitgevoerd maar plaatst wel enkele kanttekeningen. “Dat we niet meer over de Hogedijk kunnen lopen vanwege de blokkade door grondeigenaren is natuurlijk een desillusie,” aldus Bartels, die het ook jammer zegt te vinden dat het zogenaamde klompenpad langs de Molenvliet bij nat weer nauwelijks begaanbaar is, “de gemeente vindt dat dit past bij een natuurlijk pad en is niet van plan dat gedeelte te verharden. Dat moeten we dan maar voor lief nemen.”

Doorgang naar het klompenpad

Brug geschrapt
Opvallendste en meest kostbare aspecten van Het Groene Lint zijn de aanleg van het wandelpad langs de Linnaeuslaan en de beschoeiing. Die is aan één zijde van de tocht over de gehele lengte tussen de Stommeermolen en de brug bij het Spoorlijnpad vernieuwd. Ook is er een avonturenspeelplaats nabij de molen gerealiseerd en zijn er langs de Molenvliet enkele bankjes geplaatst. De gemeente belooft de toegezegde maar nog ontbrekende naamborden voor de officiële ingebruikname een plek te geven. Aanvankelijk stond er ook nog een brug over de Molenvliet op de tekeningen maar de gemeente heeft deze in overleg met de werkgroep uit het plan gehaald vanwege te hoge kosten en de zorg dat een brug op deze plek vandalisme en overlast in de hand werkt.

Onderbouwing
Waar AalsmeerVandaag eerder schreef dat er een miljoen euro voor het hele project beschikbaar was, geeft de gemeente aan dat het project zelf begroot was op 625.000 euro. AalsmeerVandaag vroeg subsidieverstrekker SLS om nadere toelichting op deze bedragen waarop programmamanager Alexander Smal met de volgende verklaring kwam: “Bij aanvang van de gesprekken met de werkgroep was de projectraming circa 550.000 euro. Ten tijde van de subsidieaanvraag was dit toegenomen tot 625.000 euro. Dit is het bedrag wat door de gemeente, in samenwerking met de werkgroep, is aangevraagd en door SLS gehonoreerd. In de subsidieaanvraag zijn wel de gemeentelijke beheerslasten over een periode van twintig jaar voor dit project benoemd. Deze bedragen circa vier ton.”

Avonturenspeelplaats nabij de Stommeermolen

Alternatieven
Hoewel de wandelmogelijkheden op sommige delen van het geplande tracé zijn verbeterd en uitgebreid, is van een ongehinderd uitgestrekt groen lint tussen Schinkelbos en Westeinder helaas geen sprake. De genoemde obstakels op de Hogedijk blijven voorlopig en misschien wel definitief een pijnpunt voor welwillende wandelaars die nu moeten kiezen uit twee weinig aantrekkelijke alternatieven: ofwel over het veel te smalle trottoir langs de Oosteinderweg of langs de drukke Machineweg, Aalsmeerderweg en/of Middenweg. Vanaf de hoek Linnaeuslaan/Spoorlijnpad kan dan gewandeld worden van en naar het Waterfront. Al kruist die route dan nog wel de drukke Zwarteweg en het busstation. Maar eenmaal in het Hornmeerpark lonkt de watertoren en overheerst wellicht toch het gevoel dat er iets nuttigs is toegevoegd aan de Aalsmeerse infrastructuur.

Naschrift redactie: De genoemde vier ton voor onderhoud (‘beheerslasten’) is voor rekening van de gemeente en maakt dus geen deel uit van het door SLS beschikbaar gestelde bedrag van 625.000 euro.

Klik hier voor ‘Burgerinitiatief moet leiden tot Groen lint’
Klik hier voor ‘Er zit beweging in Het Groene Lint’
Klik hier voor ‘Groene lint kent nog hobbels’

(Foto’s Arjen Vos)

5 reacties

  1. Wat een rare reactie van Monica. Voor zover ik het heb gevolgd, is het pad door de bewoners afgesloten juist vanwege het asociaal gedrag van veel gebruikers en ongure types. En waarom is het gebruikelijke wandel recht in deze situatie van toepassing?
    Wel bij de feiten blijven.

  2. Wat een rare reactie van H de Vries. Het afsluiten van de Hoge Dijk is uitermate asociaal en zeer tegen het gebruikelijke wandel recht. Je vraagt je ook af waarom er zoveel gemeenschapsgeld in de renovatie is gestoken ten gunste van een paar particulieren.
    Ik snap best dat loslopende honden een probleem zijn maar daar zijn vast andere oplossingen voor. Hopelijk kunnen de eigenaren een fatsoenlijk hek krijgen aan het eind van hun achtertuin zodat zij normaal overpad kunnen verlenen.

  3. Dankjewel, Arjen, voor dit heldere en uitgebreide artikel. Hopelijk vinden veel Aalsmeerders en wandelaars van het “pelgrimspad” (LAW-7) in Het Groene Lint toch een stukje compensatie voor de afsluiting van de Hogedijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin