Grijp de kans en geniet dit weekend van de Historische Tuin

Door: Leni Paul. Vandaag, zondag is de laatste gelegenheid om de Historische Tuin en het Museum te bezoeken. Na een in alle opzichten succesvol jaar voor deze groene toeristische attractie die jaarlijks meer en meer bezoekers trekt gaat het winterseizoen beginnen. Grijp de kans om vandaag voorlopig afscheid te nemen. Het is zeker de moeite waard.

Melancholiek of opgewekt
Het is weer voorbij die mooie zomer, zong Gerard Cox ons in 1973 toe. De populaire zanger uit Rotterdam klonk daarbij opgewekt en optimistisch. Hoe anders verging het ons luisteraars, als de Franse chansonnier Yves Montand met sonoor stemgeluid Les feuilles mortes, de dode bladeren liet dwarrelen en de gevoelige tekst van Jacques Prévert uit 1944 over ons uitstrooide. Hoe je de herfst ook ondergaat, melancholiek of opgewekt, juist dit weekend is het daarom de moeite waard nog een bezoek te brengen aan ‘onze’ Historische Tuin.

Voor de bloemrijke deuren worden gesloten kan er nog volop genoten worden van diverse hoogtepunten en van de schoonheid van de onderdelen van de door steeds meer toeristen bezochte groene en bloeiende attractie in de Randstad.

Volop afwisseling
Het was een fantastisch jaar, zo horen we van diverse zijden. Als we vrijdagmiddag in een mild regentje de tuin bezoeken ligt die er mooi en opgeruimd bij, klaar om de naar men hoopt vele bezoekers in het weekend te ontvangen. Wat opvalt in de tuin is doorgaans het ‘werkplezier’ van de vele vrijwilligers en ook deze middag wijst Jan Joore, die de entree bewaakt ons graag op al het moois dat er in de herfst nog op de tuin wordt getoond.

En wat is er dit weekend nog te bekijken en wat maakt een bezoek aan de tuin de moeite waard? Allereerst is er in de museumboerderij de fototentoonstelling te bekijken, samengesteld door Hans Alderden en Paulien Pannekoek. Daar staat De Sering centraal. De Historische Tuin vierde immers de afgelopen maanden op diverse manieren het Jaar van de Sering. Het officiele startschot voor het Seringenjaar was enkele maanden geleden tijdens een smakelijk seringenontbijt en een door Saskia Veenswijk gecomponeerd en van lyrische tekst voorzien seringenlied. Zelfs culinair kunnen we niet om de sering heen: er is nu seringenchocolade op de markt gebracht. Smakelijk (laat dat maar aan Martinez over) verrassend lekker en dit weekend is deze lekkernij op de Tuin te bestellen.

Mijmering en aandacht
Een wandeling over de tuin blijft een heerlijke ervaring, zelfs in de herfst. Hoe vaak je ook de lange tuin, die leidt tot aan de Ringvaart, afloopt, er is altijd iets te zien en te ontdekken, zelfs nu. Op dit moment is er een veelheid aan chrysanten te zien, passend in dit seizoen. In diverse kleuren zijn er nog de dahlia’s, hier ooit volop beroepshalve gekweekt door de twee zusters en hun broer Maarse, handelend onder de naam K. Maarse Dzn. Jr. Aan hen danken we de Historische Tuin die niet meer weg te denken is uit onze gemeente. Er zijn nog diverse rozen in allerlei kleuren te zien, er zijn de prachtige foto’s van Monic Persoon en Yvon van Haaften,verspreid over de tuin en volkomen verschillend van elkaar. Beide benaderingen van de fotografie dwingen je tot momenten van mijmering en aandacht.

En natuurlijk is er ook zondag weer een veiling in het mooie gebouw. Gerard van der Velde zal als vaardig veilingmeester weer de aangeboden fleurige oogst aan de man (en vrouw) brengen. En….dit weekend ook nog gratis een kopje thee of koffie nuttigen op de laatste openingsdag van dit seizoen.

Het wil niet zeggen dat er tot eind december geen evenementen meer op de tuin zullen plaatsvinden, aldus woordvoerder Constantijn Hoffscholte. Lionsclub Ophelia zal er in de laatste maand van het jaar weer een weekend aanwezig zijn en een podcast over de Historische Tuin is volgens Hoffscholte in voorbereiding.

In ieder geval: grijp de kans vandaag nog even een bezoek te brengen aan ‘onze’ Historische Tuin. De Tuin is geopend van tien uur tot half vijf.

(Foto’s Jaap Maars)

Eén reactie

  1. Mooi artikel maar volgens mij was gisteren de laatste veiling. Vandaag is het nog wel open voor een mooie herfstwandeling op de tuin. Of om de laatste pompoenen te kopen en vanmiddag uithollen en naast de voordeur zetten 🎃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin