Goemans nog weken dicht, vermoedelijke dader op beeld 

Maureen en Ruud Goemans in hun woonwinkel

Door: Klaas Leegwater. Goemans in de Zijdstraat zal voorlopig de deuren nog niet openen voor klanten. De winkel in Tapijt- en Slaapcomfort heeft na de grote brand van drie weken geleden in het naastgelegen pand aanzienlijke schade opgelopen. Zo zijn er gaten ontstaan in het dak en is de constructie van de zijgevel beschadigd. Maureen Goemans, samen met echtgenoot Ruud eigenaar van de zaak: “De heropening hangt af van hoe snel iedereen zijn taken uitvoert, want er moet heel wat gebeuren. Dat zal zeker nog enige tijd duren.”

De naweeën van de felle brand op dinsdagavond 26 oktober die een aantal appartementen in aanbouw boven voormalig wielerzaak Spreij volledig verwoestte zijn in de buurt nog steeds zichtbaar. Naast de eigenaar van de afgebrande woningen is het aangrenzende pand van Goemans zwaar getroffen. “Door de gaten in het dak houden wij het binnen niet droog als het buiten regent, het belangrijkste is dat eerst het dak wordt gerepareerd. Daarnaast moet de vloer eruit en de linnenshop worden vernieuwd,” aldus Maureen Goemans.

Omzetderving
De winkel in het centrum van Aalsmeer heeft veel rook- en waterschade opgelopen waardoor het gehele interieur is aangetast en artikelen onverkoopbaar zijn geworden. “We zaten volle bak met allemaal nieuwe bedden en linnen. Daar kunnen we niets meer mee. November en december is voor ons altijd een drukke periode met verkoop, we lijden door de gevolgen van de brand veel omzetderving,” vertelt Goemans die vermoedt dat de totale schade in de tonnen loopt. “We hebben hierover veel contact met de verzekeringsmaatschappij.” Ook de woningen boven de winkel zijn niet ongeschonden uit de brand gekomen. Het hoekappartement is dusdanig aangetast dat er voorlopig niet gewoond kan worden.

Camerabeelden
Op de avond van de brand werd Goemans telefonisch op de hoogte gebracht en zag tevens op een verbinding met bewakingscamera’s dat de brandende brokstukken over haar winkelpand vlogen. “Ik hield mijn hart vast, vreesde dat de brand zou overslaan. We zijn er snel heengegaan. De brandweer heeft gelukkig kunnen voorkomen dat de brand oversloeg.” Goemans zegt dat kort voordat de brand uitbrak op bewakingsbeelden te zien is hoe een persoon in een hoodie achter het pand rondloopt. “Die beelden zijn nu in bezit van de recherche.”

Niet speculeren
De recherche heeft ook de bewakingsbeelden die zijn opgenomen met een camera van het naastgelegen pand van Dutch Credit Brokers in beslag genomen. Eigenaar Ralph Reinders: “Op videobeeld zie je duidelijk dat iemand kort voor de brand uitbreekt iets in het pand naar binnen gooit en daarna wegrent.” Reinders wil niet speculeren wat er achter de waarschijnlijk aangestoken brand kan zitten. “Er gaan genoeg verhalen rond, maar ik ga er niet over speculeren.” 

Reinders, die met het winkelinterieur in vergelijking met Goemans nauwelijks schade had, wil een grote pluim uitreiken aan de brandweer. “Ze hebben fantastisch werk gedaan, met hun snelle en goede optreden is veel erger voorkomen.” Veel brandweerlieden uit de regio hielpen met het bestrijden van de brand. Door snel handelen van de brandweer konden bewoners tijdig uit naastgelegen woningen en kamers komen. 

Aansturen op sloop
Burgemeester Oude Kotte liet eerder weten dat de politie er al rekening mee houdt dat de brand is aangestoken. De recherche heeft de zaak in onderzoek. Volgens Oude Kotte stuurt de gemeente er op aan dat het pand in de Zijdstraat gesloopt zal worden, dit vanwege instortingsgevaar. De voorkant van het pand wordt tot die tijd gestut.

Foto’s Arjen Vos

Eén reactie

  1. Dag Maureen en Ruud, wat verschrikkelijk treurig wat er gebeurd is. Ik wens jullie heel veel sterkte en hopelijk kunnen jullie weer zo gauw mogelijk open.
    Lieve groet Winanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel