Gegrepen door goudkoorts

(Advertorial) Adrenaline en eerzucht stormde net zo hard door het pand van Turf Aalsmeer, als de wind buiten over de Poel tijdens het team-uitje van AalsmeerVandaag. Met het bezoek aan de escaperoom annex lasergame kreeg het vijfjarig bestaan van deze nieuwssite vorige week een feestelijk tintje. Dat het resulteerde in, zoals eigenaar Wilco Hoogeveen van Turf zei: ‘Een groep schietgrage mensen’ had niemand verwacht. Een verslag van een avondje goud zoeken in Gold Creek.
 
De deelnemers, een bonte verzameling nieuwsbrengers en hun partners, worden opgesplitst in twee teams. Waar de Grand Lady haar kunde botviert op de puzzels voor het ene team, stuift de benjamin van het andere team, wild schietend door het schitterend gebouwde westernstadje Gold Creek. “Dat is ook het mooie van deze ervaring,” zegt een van de dames, “je kunt doen waar je goed in bent.” 
 
Iets buitengewoons
De naam van de onderneming is, naast de verwijzing naar de achternaam van bedenker Hoogeveen, ook een link naar het feit dat er vroeger turf gewonnen werd uit de nabij gelegen Aalsmeerse wateren. Wat deze ‘real life gaming’ nog meer is, laat zich het beste omschrijven als een computerspel in het echt. Het bestaat uit een combinatie van puzzelen en lasergamen.  
 
Hoogeveen, afgestudeerd in de richting industrieel ontwerpen aan de TU Delft, wilde iets buitengewoons neerzetten. Zijn kennis over sensoren, microcontrollers en 3D modelleren kwam hierbij goed van pas en familie en vrienden hielpen met het bouwen zoals hij het voor ogen had. 
 
Westernfilms
Alle attributen hebben een rijke geschiedenis. Neem bijvoorbeeld de kerkbanken in het dorpje, waarvan het hout afkomstig is van een echt bestaand oud Engels kerkje. Ook de kassa in de saloon is een blikvanger. Wie in de hitte van de strijd een moment neemt om rustig rond te kijken, zal de enorme hoeveelheid details opvallen. Schilderijtjes, lampenkapjes, naambordjes; alles ademt de sfeer van een stadje uit de klassieke westernfilms. De rook die Hoogeveen voor aanvang over het strijdtoneel laat neerdwarrelen, geven het geheel een nog geheimzinniger sfeer.
 
De deelnemers zijn deze avond dan ook allemaal onder de indruk van de authenticiteit van de bouwsels. “Zodra je binnenkomt, ben je er ook echt. Zo realistisch is het allemaal,” aldus een van de spelers.
 
Op geen andere plek in Nederland dan in de voormalige kas aan de Oosteinderweg is het spel van Turf te spelen. Het spel kan gespeeld worden met maximaal vijftien personen tegelijk verdeeld over drie teams.
 
Goudkoorts
Het gaat volgens bedenker en gastheer Hoogeveen niet alleen om het ontsnappen of het lasergamen, maar vooral om het verzamelen van goud. Aan de hand van een korte film, krijgen de spelers vooraf uitleg over het verhaal achter het spel. In Gold Creek werd van 1896 tot 1899 in het geheim goud gewonnen. Na een dreigende explosie is het dorp, en al het goud wat daar nog verstopt ligt, verlaten. Tot nu! Het dorpje is onlangs teruggevonden en nu is er de kans om op zoek te gaan naar het verstopte goud. De goudkoorts slaat onmiddellijk toe en zal ook ons bij de kladden grijpen.
 
Sleutel tot succes
In Gold Creek liggen tientallen goudstaven verstopt die veilig in de bankkluis gebracht moeten worden. De tegenstanders mogen je tijdens deze goldrush neerschieten met de lasergun, waarna jouw met veel moeite gevonden goudstaaf geconfisqueerd wordt. En dat is af en toe wel slikken. Het fanatisme druipt uit ieders ogen.
 
We leren al doende dat samenwerken de sleutel tot succes is. Zowel door elkaar te dekken in de zoektocht naar goudstaven als bij het ontrafelen van de puzzels in de huizen. Daar straalt het donkerbruine ladekastje uit dat het iets te verbergen heeft. Ook de klok die naar verluidt uit 1850 komt, lijkt geheimen te bevatten, maar of het de informatie is waar je naar zoekt?
 
Geen high score
Wilco Hoogeveen wilde iets unieks maken in de entertainmentwereld. Dat is hem absoluut gelukt, is onze conclusie als we na 70 minuten intensieve strijd met een drankje bij zitten te komen in de loungeruimte. De combinatie van een goed doordacht spel in een realistisch weergegeven westerndorp van 230 vierkante meter, waar je moet puzzelen om uit je huis te komen, de code van de bank moet kraken, goudstaven moet zoeken én neergeschoten kunt worden, laat hij alle bestaande spellen ver achter zich. 
 
Een high score zit er voor Team AalsmeerVandaag niet in. We hebben diep ontzag voor de deelnemers van Solidoe en FC Aalsmeer 4 die de ranglijst tot nu toe aanvoeren. Hoe die het voor elkaar kregen zoveel meer goudstaven in de kluis te krijgen dan wij, is ons een groot raadsel.
 
Wanneer weer?
Er rest ons na afloop maar één conclusie: wanneer gaan we weer? We zijn het er unaniem over eens dat het spel erom schreeuwt om nog een keer gespeeld te worden. 
 
Flarden van lachende en plagende opmerkingen als “Jij speelde vals” worden vervormd door de straffe wind als we na het uitpuffen goedgemutst en vol nieuwe herinneringen naar huis gaan. Hopend op snel een nieuwe reden om als team iets ‘gezelligs’ te gaan doen.
 
Tekst Mandy van der Zwaard,
 
Foto's (boven vlnr:) Leni Paul, Arjen Vos, Richard Zethof, Mandy en Jos van der Zwaard, foto midden: Wilco Hoogeveen met leni Paul, foto onder: Ilse Zethof, Laurens Niezen, Marja Maars, Marga Heijenk, Jaap Maars
foto's Arjen Vos/Wilco Hoogeveen
 
Turf Aalsmeer
Oosteinderweg 287
06 12688037
info@turfaalsmeer.nl
 

3 reacties

  1. Ik heb wat gemist, zo te zien! Soms gaan andere dingen voor, zoals werk… Maar als er een volgende keer komt, ben ik er graag bij!

  2. Wat een super stuk over een super concept! Helemaal beschreven zoals het is, top! Krijg ook gelijk weer zin om er weer (wordt dan wel de 3e keer;)) snel een spel te gaan spelen! 😀

  3. Jullie waren zeker fanatiek ja! Misschien wel iets te fanatiek… met al dat geschiet blijft er geen tijd over om te puzzelen of goud te zoeken 😉 Super om te lezen dat jullie het zo leuk vonden! Tot snel heh :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin