Ganzen maken het goed

De ganzen die dinsdagmiddag voor de nodige consternatie zorgden langs de N201 door Greenpark, zijn ondergebracht in vogelopvangcentrum De Wulp in Den Haag. In totaal hebben medewerkers van de Dierenambulance 30 ganzen en een eend die met frituurolie besmeurd waren geraakt, gevangen. Hoe de vogels zo vervuild konden raken wordt nog onderzocht.

Nadat de melding over de besmeurde ganzen dinsdag bij de Dierenambulance binnenkwam, is er direct actie ondernomen. Met vier busjes en twintig medewerkers van de afdeling Ronde Venen/Amstelveen werd koers gezet naar de Thailandlaan waar de dieren gespot waren. Voorzitter Mirjam Bosman vertelt wat ze daar aantrof: “We konden al van een afstand zien dat er wat met ze aan de hand was. Ze zagen er donker uit, normaal hoort dit soort tamme ganzen helemaal wit te zijn. Om ze te vangen wilden we ze richting de geluidswal van de N201 drijven maar daarvoor zou voor de veiligheid wel de weg afgesloten moeten worden. De weginspecteur die daarover ging moest van ver komen zodat we met zijn allen uren hebben moeten wachten voordat we eindelijk aan de slag konden. Dat was nog het vervelendste van alles. Omdat niet iedereen in een busje kon zitten hebben we in de regen en de kou buiten gewacht.”

Oliebollenbakker
Toen de inspecteur ter plaatse was, is de Provincialeweg ter hoogte van de Legmeerdijk voor de duur van twee uur geblokkeerd in de richting van Hoofddorp. Uiteindelijk konden de reddingswerkers aan het begin van de avond in actie komen. “We hebben de dieren in een soort fuik gedreven zodat we ze makkelijk konden pakken. Dat ging uiteindelijk vrij eenvoudig. Voor ons was het mazzel dat ze onder het vet zaten, ze konden alleen wat fladderen en niet vliegen,” aldus Bosman die een vermoeden heeft, met het oog op het nog prille nieuwe jaar, dat het vet afkomstig is van een oliebollenbakker. Veel wil en kan ze daar niet over kwijt: “Dat is aan de milieupolitie om te onderzoeken.”

Tandenborstel
De bewuste populatie tamme Boerenganzen is bekend bij de medewerkers van de Dierenambulance. Ze komen oorspronkelijk uit Hoofddorp en zijn enige tijd geleden de kant van Aalsmeer opgegaan, weten ze daar. Volgens een medewerker van Vogelopvang De Wulp zou dit type gans eigenlijk een eigenaar moeten hebben: “Geen idee hoe ze zo op zichzelf terecht zijn gekomen. We hebben er gisteren (woensdag red.) drie schoon gemaakt. Die zijn weer hagelwit. Het  schoonboenen doen we met een tandenborstel waarbij we ongeveer één gans per uur doen. Als ze allemaal schoon zijn, laten we ze weer los. Over de precieze locatie moeten we nog vergaderen maar in elk geval niet op de plek waar ze vandaan komen.”

De ganzen houden volgens de vogelopvang geen blijvende schade over van hun vette avontuur.

Afgeschoten
Mirjam Bosman legden we de vraag voor hoe ze het vindt dat er een paar kilometer verderop ganzen worden afgeschoten die een gevaar opleveren voor de luchtvaart terwijl ze hier met man en macht werden gered. “Wij proberen er alleen maar voor te zorgen dat dieren niet onnodig lijden. Meer kunnen we niet doen. Maar zo maken we wel het verschil.”

De politie laat weten nog geen spoor te hebben van de olie. Noch van de exacte locatie waar het smerige goedje te water is geraakt, noch van de mogelijke dader. Het onderzoek loopt nog.

Tekst Arjen Vos, foto’s Laurens Niezen

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin