Frustraties in raad over groenonderhoud: ‘Het is allerbelabberdst’

Door: Klaas Leegwater. “Ik zit me nu echt heel erg in te houden. Al moet je elke dag maaien, het zal mij worst wezen.” Frustratie bij Richard Buskermolen (CDA) vorige week donderdag aan het adres van Ilse Ponsen, manager dienstverlening van Meerlanden. Ponsen was uitgenodigd om tijdens de commissievergadering Maatschappij en Bestuur uitleg te geven over het jaarverslag van 2022. Na haar presentatie grepen enkele commissieleden de gelegenheid aan om stevige kritiek te uiten op het groenonderhoud in Aalsmeer en Kudelstaart.

Het onderhoud van openbaar groen zorgt al jaren voor onvrede in de gemeente. De meeste locaties in Aalsmeer en Kudelstaart zijn ingedeeld in niveau B (voldoende, functioneel). Voor winkelgebieden en parken geldt niveau A (goed, mooi en comfortabel).  Op papier worden gazonnen en veldjes 28 keer per jaar gemaaid,  en om de zes weken onkruid weggehaald uit de plantsoenen. Aalsmeer, aandeelhouder en tevens toezichthouder, betaalt aan Meerlanden jaarlijks een bedrag voor het groenonderhoud. Voor 2022 stond een bedrag van 3.9 miljoen ingevuld.

‘Excellente bedrijfsvoering’
Gerard Winkels (CDA) schamperde richting Ponsen van Meerlanden: “Ik heb geen verklaring gehoord waarom voor 3.9 miljoen euro het groenonderhoud in Aalsmeer en Kudelstaart zo allerbelabberdst is. U heeft het in uw jaarverslag over een excellente bedrijfsvoering. Ik, en ik denk ook een heleboel inwoners, kunnen dat niet terugzien.” Ponsen verdedigde zich door naar afspraken met de gemeente te verwijzen: “We voeren het afgesproken beleid uit.”

Buskermolen was duidelijk ontevreden met het antwoord. “Wat er nu geleverd wordt is nog niet eens van Z-niveau. Op sommige plekken staat meters hoog vuil waar vier maanden geen onderhoud gepleegd is.” De CDA’er begon zich steeds meer op te winden, “ik ben zeer gefrustreerd geraakt afgelopen zomer. En niet alleen ik, ik kan bijna niet meer over straat lopen zonder kritiek te krijgen over het groenonderhoud. We hebben afgesproken een B-niveau. En dan zegt u, we komen elke zes weken vuil uit plantsoenen weghalen. Het klopt gewoon niet, u komt uw afspraken niet na.”

Inhaalslag
Ponsen, pas een paar maanden als interim werkzaam bij Meerlanden, schoof de hete aardappel door naar haar projectmanager Hans Baas die toegaf dat soms een achterstand in het groenonderhoud ontstaat als op een andere plek een inhaalslag moet worden gemaakt. Buskermolen was niet tevreden. “In de Fixi-app ziet u één lijst met klachten over het openbaar groen. Daar kun je je toch je ogen niet voor sluiten? Dit kan zo niet langer.” Ook Marion Geisler van D66 had kritiek, vooral over de uitvoering van het onderhoud: “Onlangs is de Boezemdijk gemaaid. Het is één slagveld, alle grond naar boven.”

Buisma verbaasd
Jelle Buisma verbaasde zich over de klaagzang die over de Meerlanden wordt uitgestort. De PvdA’er verwees naar het feit dat de gemeente zelf verantwoordelijk is. “Voor het onderhoud hebben we een aantal jaar geleden Meerlanden opgericht. En nu hoor ik het CDA zeggen: ‘belachelijk hoeveel geld dat kost.’ Beste CDA.. u zit al 100 jaar in de coalitie, u bent hier verantwoordelijk voor.” Winkels vond de opmerkingen van Buisma te makkelijk. “We zijn jaren blij geweest met Meerlanden, maar misschien dat u het niet ziet, de achterstand in onderhoud de laatste tijd.”

Verantwoordelijk wethouder Sven Spaargaren wilde nog geen oordeel geven over de kwaliteit van het groenonderhoud in de gemeente door Meerlanden. Hij wil eerst de evaluatie met feiten en analyses afwachten waarvan de uitkomst wordt meegenomen in besprekingen met Meerlanden over het in 2024 aflopende contract. 

Schamen
Dirk Biesheuvel van FlorAalsmeer vroeg de wethouder nog naar zijn mening over het groenonderhoud in het Hornmeerpark. “Want dat is een klein beetje om je voor te schamen.” FlorAalsmeer heeft daar tevens schriftelijke vragen over gesteld. Deze vragen wil Spaargaren eerst beantwoorden voordat hij in zal gaan op de opmerking van Biesheuvel.

Vragen FlorAalsmeer over groenonderhoud Hornmeerpark

(Foto’s archief AV/Arjen Vos)

6 reacties

  1. Mooi om een contract te hebben van bijna 4 miljoen met duidelijk omschreven doelstellingen. Terecht zegt Ponsen het gewenste dichtgetimmerde beleid uit te voeren. Een beleid dat nooit aan de plaatselijke omstandigheden zal voldoen maar toch. De hoogste tijd om standaarden A en B los te laten en de wijkopzichters naar eigen inzicht te laten handelen. Vakmensen moet je nl niet beknotten in hun handelen naar eigen inzicht. Wie van u maait 28x per jaar het gazon?

  2. Even wat positief hier. Ik woon boven de dierenarts, Hadley straat en laat elke dag mn hond uit (jahaaah, ruim altijd zn poep op) en ik vind de,staat van het perk begin Hortensialaan tot Ophelialaan FANTASTISCH GOED!!!! Heerlijk om er altijd te kunnen lopen, prachtig onderhouden, lekker bankje bij de bomen, (zouden er meer kunnen zijn op dat stuk, ook andere kant) voldoende vuilbakken enz. Ik ben er reuze trots op en neem ook altijd eventuele rommel die er ligt mee. Ook zelfs hondenpoep van anderen. Dus, niet alles is,zoals hierboven beschreven. Mijn complimenten voor alle tuin onderhouders!!!!!

  3. Bij ons achter op het pleintje staat de onkruid soms een meter achter de schuur. En als je er een melding voor doet zeggen ze dat ze geen personeel hebben.

  4. Hier in Kudelstaart ,leegwaterstraat,van Leeuwenhoekstraat bruggetje naar wetenschapspad komen ze soms 6/7 maanden niet. Komen als je klaagt en zelfs dan doen de het met de Franse slag Bruggetje naar wetenschapspad staat tot bij het midden onder het onkruid daar zijn ze al een jaar niet geweest.
    Overal zien we ze 2/3 x werken en wij moeten Fixi gebruiken om te smeken of ze komen. Ben al 3/4 jaar bezig en opzichter belooft beterschap maar niks helpt

  5. Naast de groenvoorziening, mag de trottoir voorziening ook wat aandacht krijgen. De Rietlanden ligt er matig bij, dankzij lkabel en leidingwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel