Door: Arjen Vos. De straat in de Hornmeer die over het voormalige hoofdveld van Voetbal Vereniging Aalsmeer is aangelegd en waarlangs tientallen vooral jonge bewoners genieten van hun smartwoning dan wel appartement, is niet langer naamloos. Op de dag van de liefde zoals Valentijnsdag wel genoemd wordt, kreeg de Frans de Bieslaan officieel zijn naam. Een flinke club nazaten was bij de plechtigheid aanwezig. Aan zoon Frans de Bies junior was de eer om samen met wethouder Sven Spaargaren het naambordje te onthullen.
Dat gebeurde onder regenachtige omstandigheden maar deze konden de vrolijkheid en trots rondom dit bijzondere moment niet verhullen. Al had het wel even geduurd voordat het van idee tot realiteit was omgezet. In 2009 was het een motie geweest van het CDA om de vermaarde inwoner te eren met een straatnaam. Daarna duurde het tot 2021 eer de motie bekrachtigd werd en daarna nog drie jaar voordat het bordje een plek kreeg, zo rakelde de wethouder de voorgeschiedenis nog even op.
Actief vrijwilliger
De van oorsprong Surinaamse Frans de Bies kwam in 1939 in Aalsmeer als KNIL-militair, zou in de meidagen van 40 naar Indonesië gaan maar is toen de oorlog begon hier gebleven. Omdat hij een aardig balletje kon trappen, meldde hij zich aan bij VV Aalsmeer waar hij vijftien jaar op hoog niveau actief was. Na zijn actieve voetbalperiode bleef hij zich voor het voetbal inzetten, onder meer als masseur. Ook bij RKAV voerde hij vrijwilligerstaken uit. De Bies toonde op diverse manieren zijn betrokkenheid bij de gemeenschap, bijvoorbeeld als muzikant. De Bies die in 1997 op 80-jarige leeftijd overleed, was volgens zoon Frans junior een bekende en gewaardeerde inwoner van de gemeenschap.
Curiositeit
Over zijn komst destijds in Aalsmeer weet Frans te vertellen dat hij ontvangen werd als een curiositeit. “Maar door zijn diepmenselijke karaktertrekken heeft hij veel mensen snel voor zich gewonnen. Men zag: hij is een Aalsmeerder alleen met een ander kleurtje. In Aalsmeer gold wat nu nog steeds geldt: Doe maar gewoon dan komt het wel goed. Dat heeft mijn vader altijd gedaan,” aldus De Bies die met zijn familie trots is op de naamgeving op deze plek. Daarover zegt hij: “Ik heb mijn vader altijd lange dagen zien maken. Hij werkte ook op zaterdag, deed ’s middags bij thuiskomst een dutje, ging in de avond met zijn band op pad en op zondagmorgen weer vroeg op om de voetballers te masseren. Ik vroeg me altijd af: hoe houdt hij het vol? Maar hij zat altijd zo vol enthousiasme, daar haalde hij zijn energie uit.”
Na de plechtigheid werden de familieleden door wethouder Spaargaren uitgenodigd op het raadhuis om daar onder droge omstandigheden koffie met elkaar te drinken.
Rectificatie: de motie van het CDA was niet in 2009 maar in 2019 ingediend.
(Foto’s en video Arjen Vos)
12 reacties
Ik was een een jongentje van zes jaar toen in 1970 in de Spoorlaan ons hondje Trixie werd aangereden. Draama. Frans de Bies kwam ons te hulp en heeft ons hondje met zijn Volkswagen Kever naar de dierenarts gebracht.
Wat leuk een Frans de Bies laan. Super lieve grappige collega van me toen ik nog op de veiling werkte bij A.van Delft. Ik weet nog goed dat ik behoorlijk stijve nek had. En me nek niet kon bewegen met factureren . Hij zei kom maar even mee naar de kantine daar opende hij een vreselijk vies ruikend potje . En masseerde daarmee me nek en schouders met zijn tover handen. En ja hoor ik kon weer verder met me werk. Topper. Als ik zei Frans weet je dat er een blauw randje om je ogen zit. Dan zei hij ; dat komt omdat ik uit een heel speciale familie komt uit Afrika.
Frans de Bies was een geweldenaar als en masseur bij VVA AALSMEER.
En als mens heel open en eerlijk.
Er komt heel veel los.
Frans wat was jij een prachtig mens.
Een verdiende straat in Hornmeer.
Wie kon hem nu niet in Aalsmeer ? Een ontzettende lieve man en wij hebben het nog wel eens over hem.
Geweldige. Man ik ben vaak door hem geholpen hij stond altijd voor je klaar en dat er nu een straat naar hem genoemd is waar vroeger het voetbalveld lag is een waardering wat hij voor veel mensen betekent heeft
Ik was verrast een bericht uit Aalsmeer te lezen. Wat leuk dat er een straat genoemd is naar jullie vader, voor mij Oom Frans, hij was getrouwd met Willie, een zus van mijn vader Gerard . Ik herinner me hem als een gezellige oom die vaak lachte en met jullie moeder op verjaardagen kwam.
Lia Beumer.
Sonya.. zijn zoon heet Edwin dat is mijn vader. Hij vertelde vroeger vaak over de helling. Hij staat op de foto links met de rollator. We waren allen erg blij met de waardering van de gemeente Aalsmeer.
Prachtig dat we deze man,
Frans op een geweldige manier eren, en nooit mogen vergeten.
Jaren heeft hij als masseur ook mijn man vaak geholpen. Eind mei stuurde ik hem altijd zijn verjaardagskaart. Als ik hem op de ophelialaan tegen kwam ,kreeg ik altijd een zoen. Het was een lieve man. Groetjes Margot Uithol
Ach wat leuk, frans de bies watveen leuke man wasvhet en leuke kinderen,ze hebben nog een poosje op de helling ringvaart gewoond.
Waren onze buren wijwoonden er ook heb nog een foto met Erwin zn zoon zo leuk.een jaar of 6 waren we.
Groetjes sonya van Zoest
En volgende straat naar Arie Saarloos vernoemd onder andere voetbal leider en jaren als bestuurslid en laten voorzitter van buurtvereniging alle weerbaar geweest
Wat mooi dat er een straat is vernoemd naar de vader van een vriendin van mij . Dit is wel heel bijzonder en mooi