Fort Kudelstaart wordt centrum van bloemen en muziek

[Leni Paul] Als het aan Bob van den Heuvel en Ap Eigenhuis ligt, wordt Fort Kudelstaart tijdens het derde Flower Festival Aalsmeer weer een centrum van bloemrijke arrangementen, exotische culinaire hoogstandjes, kunstuitingen en vrolijke muziek. En mocht het weer niet meewerken?
“Dan zijn er alternatieven op het terrein,” aldus een opgewekte Bob.
 
Eigenhuis is tijdens ons gesprek met vakantie, maar het enthousiast uit de doeken doen van de plannen en activiteiten tijdens het Flower Festival kan ik gevoeglijk overlaten aan Bob.
 
Het gesprek vindt plaats in zijn schitterende woonboot, pal naast Fort Kudelstaart gelegen. Veel eigen werk aan de wanden, mooie voorwerpen zoals vazen en glaswerk en als blik naar buiten vanuit de geheel uit glazen wanden bestaande woonruimte de natuur met flora (gele lis, een bamboebos) en fauna (voorbij snaterende eendjes).
 
Je was bloemist, had een bloemenwinkel en toen ik je 34 jaar geleden interviewde voor de onvolprezen, helaas opgeheven Aalsmeerder Courant deed je de uitspraak: ”De boeketten die ik maak zijn tijdloos en lekker bloemig. En ik noem me zelf geen bloemsierkunstenaar, maar bloemenbinder.”
 
Van den Heuvel: ”Ja, ik sta nog steeds achter die uitspraken.”
Inmiddels gebeurde er sinds je met je bloemenwinkel op de hoek van de Weteringstraat/Schoolstraat was gevestigd, veel in je leven.
Van den Heuvel beaamt het en schetst zijn turbulent verlopen leven.
“Ik wilde in die tijd altijd graag dat ik van de Schoolstraat naar de Zijdstraat zou kunnen verhuizen. De Zijdstraat zag ik altijd als de belangrijkste straat in het dorp en dat vind ik nog steeds, ook al staat niet alles er florissant bij en is er leegstand. Maar ik heb goede hoop. Ik ben destijds verhuisd van Schoolstraat/Weteringstraat naar de Zijdstraat, had er jarenlang mijn winkel en het pand is nog steeds van mij.”
 
Je was bekend om je boeketten. De ambachtelijkheid had je altijd hoog in het vaandel staan.
“Ik heb er ook nooit voor gekozen om zoals veel bloemenbinders, uit te vliegen naar het buitenland om daar stands te arrangeren, bleef altijd in mijn winkel. Ik heb wel jaren meegewerkt aan tentoonstellingen en niet te vergeten aan het corso.”
 
Je hangt aan Aalsmeer, waar je je inmiddels naast nog steeds het maken van bloemenarrangementen en boeketten bezig houdt met andere zaken zoals schilderen en het presenteren van succesvolle zondagmiddagbijeenkomsten in het Crown Theater.
“Het eerste jaar was ik in het theater alleen als gastheer en presentator, de vier jaar daarop deed ik dat met Gonny van Espago.“
 
Wanneer kwam je drang tot schilderen?
“Op een cursus bij Cathy van der Meulen. Ik begon met Poelgezichten, twee jaar geleden heb ik voor het eerst meegedaan met de kunstroute. Eerst Poelgezichten, daarna kwamen de portretten de bloemen en nu zijn er de naakten.”
 
Tijdens het tweede Aalsmeer Flower Festival hebben Ab Eigenhuis en jij je vorig jaar ingezet voor het inrichten van het Fort Kudelstaart, in feite jouw overbuurman. Het werd een succes.
“Dat wordt dit keer nog uitgebreider en bloemrijker. Kok Marc Eveleens is aanwezig met bijzondere hapjes, er zijn meer mogelijkheden bij het Fort op de boot te stappen naar de Historische Tuin, er zijn diverse kunstenaars die binnen hun werk tonen, er komt muziek van plaatselijke verenigingen en musici en er zijn partytenten. Daarin staat onder andere een hovenier, er is een exotische plantenman en er is een stand met informatie over de Ride for the Roses.”
 
Bob van den Heuvel zelf is blij dat er dit jaar nog meer bloemen worden beschikbaar gesteld door kwekers en handelaren en opgewekt ziet hij wat hij noemt het ‘Fortgebeuren’ als een hoogtepunt in het Festival.
 
Fotowedstrijd
Een bijzondere attractie is ook de presentatie van 24 foto's, die door een vakkundige jury zijn uitgezocht.
 
Karin Eveleens, een van de gedreven organisatoren van AalsmeerPhoto, legt uit: “Met enige onregelmatigheid organiseren we een fotowedstrijd. De laatste tijd is de wedstrijd gekoppeld aan een evenement. Deelnemers krijgen een thema en dit keer werd dat ‘Daar word ik blij van…’
Uit alle inzendingen is een selectie van 24 foto's gemaakt die tijdens het Flower Festival in Fort Kudelstaart wordt geëxposeerd.”
 
Het resultaat is een gevarieerde verzameling ‘blij makende beelden’. Zo wordt, om enkele te noemen, Josine van Erp blij van de Zomer en de Zonsondergang, Alma de Jong is blij als de kleinkinderen komen en Juliette Dietvorst vindt haar blijdschap bij een blauw beekje en een 'bijna aardbei.' Esther Sparnaay is blij met de liefde en Joost de Vries zegt blij te zijn met lachende gezichten. Zowel het publiek als de beroepsjury wacht een spannende tijd en wie weet worden de amateur-juryleden zelf ook blij van deze taak…
 
Bezoekers mogen aangeven welke foto’s zij het meest geslaagd vinden. De foto met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs.
 
Foto's Bob van den Heuvel voor Fort Kudelstaart. Foto's Arjen Vos
 
(advertentie)

Eén reactie

  1. Goede invulling van het ForDT? Muziek zachtjes svp enne is de vergunning rond? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel