‘Financiële strop voetbalcomplex niet aan orde’

Wethouder Gertjan van der Hoeven van sport heeft er alle vertrouwen in dat het financieel goedkomt met het nieuwe sportcomplex van fusieclub FC Aalsmeer. Dat gaf hij aan tijdens een interpellatiedebat donderdag.

Dat ingelaste debat was aangevraagd door de PACT-fractie, die meer wilde weten over eventuele financiële risico's voor de gemeente. De progressieve oppositiepartij vroeg zich af of B&W zijn “huiswerk” goed had gedaan. Ja, oordeelde Van der Hoeven.

De gemeente is volgens de AB-wethouder noodgedwongen bezig met een andere constructie dan aanvankelijk de opzet was. Maar hij ziet beslist geen doemscenario voor zich waarin de gemeente diep in de buidel zal moeten tasten.

Andere aanpak
Wat is er aan de hand? Eerst terug naar de oorsponkelijke plannen, zoals de gemeenteraad die vorige zomer goedkeurde. De gemeente zou via de stichting Beheer Sportaccommodaties Aalsmeer (BSA) geld steken in de aanleg van nieuwe velden en kleedruimtes. Daarnaast zou ze FC Aalsmeer subsidie geven voor de bouw van het clubgebouw annex kantine, waarvan de fusieclub 'bouwheer' werd. De totale kosten, exclusief btw, voor de gemeente waren begroot op € 3,8 miljoen.

Met de aanpak via BSA, in de arm genomen vanwege “prima” ervaringen in het verleden bij RKAV,  zou de gemeente een 'belastingvoordeel' verwerven, doordat het niet 21% maar 6% btw ging betalen. Dat is volgens de wethouder geen slimme  truc, maar een handreiking die het zogenoemde Sportbesluit biedt. Maar daarover moest de Belastingdienst nog wel zijn licht laten schijnen.

Binnen de regels
De gesprekken verliepen “redelijk moeizaam” en “in de loop van april” voelde de wethouder nattigheid. Half mei kwam er een brief van de rijksdienst binnen “die de deur dicht gooide”. De gemeente ging volgens de belastingdienst buiten haar boekje met de btw-formule.

Van der Hoeven wilde zo snel mogelijk met een aangepast plan komen om de voortgang van het bouwproces en alles eromheen niet te frustreren. Hij verruilde BSA voor Exploitatie Sportaccommodaties Aalsmeer (ESA), de stichting die onder meer De Bloemhof en De Waterlelie beheert. Ook via ESA zou de fiscale meevaller te behalen zijn.

In de ogen van de wethouder overigens geheel binnen de regels. “Het Sportbesluit bestaat nog en het kan nog steeds zo. Niet zo lang geleden is zoiets elders in het land ook goedgekeurd. We hebben geen reden te denken dat we niet voldoen aan de fiscale vereisten,” benadrukte hij.

Gemeente bouwheer
Dan de kantine. Met de voorgenomen bouw daarvan sloeg de wethouder eveneens een andere weg in. Recente inzichten brachten hem tot een aangepast plan waarbij niet FC Aalsmeer maar de gemeente bouwheer van de kantine wordt.

Gevolg is wel dat de geldstromen via de gemeente gaan lopen en niet via de voetbalclub. Daarvoor zal de wethouder netjes bij de gemeenteraad moeten aankloppen, met het kostenplaatje. Maar eerst laat hij zijn deskundigen uitzoeken wat het betekent als de gemeente nu opeens de kantinebouw op zich neemt.

Niet méér geld
Sowieso kost dat ambtelijke uren, “maar dat heeft niet veel te betekenen.” Over de risico's bij de bouw kon hij desgevraagd nog geen zinnig woord zeggen.

“Uitgangspunt is dat we niet méér geld willen uitgeven dan we met subsidie zouden hebben gedaan. Hoe het met de btw afloopt, is afwachten. Maar ik verwacht dat het op zijn pootjes terechtkomt.”

Vuurwerk uitgebleven
Met zijn vragen was fractievoorzitter Ronald Fransen van PACT er donderdag vooral op uit om de wethouder uit de tent te lokken. Van der Hoeven gaf op elke vraag welwillend en, blijkens de reacties van de oppositie, duidelijk uitleg. Het door sommigen verwachte vuurwerk bleef dan ook uit.

“We proberen alles te doen om binnen de financiële kaders te blijven die afgesproken zijn. Hoe moeilijk dat ook is, met de tegenvallers die we in dit project soms tegenkomen,” sloot de wethouder af.

Kunstgrasvelden
Even eerder had Van der Hoeven op de vraag of het verstandig was de twee nieuwe kunstgrasvelden alvast aan te laten leggen, ook al tot ieders tevredendheid gereageerd. “De kosten passen binnen het krediet. Bovendien is het in het belang van de club dat de speelvelden beschikbaar komen.”

De wethouder kon zelfs van een meevaller spreken. “De aanbesteding is niet ongunstig uitgepakt.”

Foto's: het RKAV-complex wordt omgetoverd tot het nieuwe complex van fusieclub FC Aalsmeer; wethouder Gertjan van der Hoeven (links) en PACT'er Ronald Fransen. (archieffoto's AV)


 

Eén reactie

  1. Wat blijft het angstvallig stil. Geen enkele reactie vanuit de voetbalwereld. Is de sport nu overgenomen door de politiek of zijn er andere opties…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin