Facebook-feest op eiland trekt 200 jongeren

Een feestje op de Poel. Het gebeurt geregeld dat groepjes mensen op een eilandje gezellig samenkomen en lol maken. Geen haan die ernaar kraait. Maar zaterdagavond was het aantal feestgangers buitenproportioneel.

Naar een schatting van de politie waren er ongeveer tweehonderd jongeren afgekomen op een verjaardagsfeest van een Aalsmeerse leeftijdgenoot, die er via Facebook promotie voor gemaakt had. Het was een illegaal feest op een 'willekeurig' eiland; de eilandbezitter wist van niks. Er is uiteindelijk niet veel bijzonders gebeurd – dat niet.

Puinhoop
Maar het was wel een 'spannende' avond en nacht. Het jongerenevenement vond plaats op een eiland bij de Kleine Brug aan de kant van de Grote Poel. Op en om het tot feestterrein-voor-één-nacht omgetoverde eiland bleek het de volgende ochtend een puinhoop te zijn. Er is aangifte gedaan van vernielingen.

Het was niet alleen een puinhoop van achtergelaten spullen en in de sloot gegooide plastic stoelen, die uit de schuur waren gehaald. Ook met seringen die op het eiland staan, waren jongeren weinig zachtzinnig omgesprongen en er was een hek gesloopt. Op het naastgelegen eiland was het eveneens een bende; er lagen onder meer glasscherven van een aan diggelen gegooide ruit van de hut.

Geen idee
De politie kwam erachter dat er iets aan de hand was toen ze merkte dat er bij de kolenhaven opvallend veel fietsen, brommers en scooters stonden. Dat was het verzamelpunt voor jongeren, die daarvandaan met de boot naar het feesteiland werden vervoerd. Ze waren afkomstig uit Aalsmeer, maar ook uit Amstelveen, Rijsenhout, Abcoude en andere plaatsen in de wijde omgeving.

De meesten hadden volgens de politie “geen idee” wie er jarig was. Ze hadden op de sociale media gezien dat er een leuk feest was, om er vervolgens op af te gaan.

Boot zinkt
Er is veel politie ingezet, ook uit de regio, een politiehelikopter vloog af en toe rond boven het gebied en de Mobiele Eenheid en hondengeleiders werden paraat gehouden. Er deed zich echter volgens de politie niets voor wat ingrijpen van de ME noodzakelijk maakte. De politie was ook aanwezig toen het feest om drie uur afgelopen was en de jongeren weer terugkwamen bij de kolenhaven.

Een politiewoordvoerder meldt dat zich op zijn minst één hachelijke situatie heeft voorgedaan. Op een boot die tien personen mag herbergen, voeren dertig jongeren mee. In de buurt van de kolenhaven zonk de boot, maar iedereen kon op de kant worden getrokken. De schipper maakte zich daarop uit de voeten. Voor de overtocht moesten de feestgangers € 5 dokken.

Kabaal
Een bescheidener voorval was een door de drank onwel geraakte jongen. Die moest door zijn ouders worden opgehaald. Verder was er rond twee uur een flinke groep jongeren gesignaleerd bij een jachthaven verderop aan de Stommeerweg. Daar maakten ze veel kabaal, maar na enig aandringen vertrokken ze.

Later in de vroeg ochtend zijn er nog zeventig, tachtig jongeren op enkele eilanden actief geweest, zoals vanuit de surveillerende helikopter kon worden waargenomen.

Verstand gebruiken
De politie kreeg van een aantal ouders van feestende jongeren te horen dat ze de ophef over het feest “overtrokken” vonden en dat zoiets “normaal” is. “Jongeren hebben ook recht op een leuk feest,” aldus die ouders.

Volgens de politie was de veiligheid bij het losjes georganiseerde evenement, waarvoor geen vergunning was aangevraagd, in het geding. “Als ouders lucht krijgen van zo'n evenement, moeten ze er bij hun kinderen op aandringen dat ze hun verstand gebruiken. Hoe goed die kinderen het met zo'n feest ook bedoelen,” zegt de politiewoordvoerder.

Foto: zomer op een eiland in de Poel (niet het in het artikel bedoelde eiland); kaart: de afstand feesteiland-kolenhaven is niet groot.

Oproep: s.v.p. foto's van het eilandfeest via mail aan ons sturen, zodat we een live impressie bij het artikel kunnen plaatsen. Graag!

9 reacties

 1. Ik vind het ongelooflijk dat zoiets heeft plaatsgevonden. Heel Aalsmeer, met name dorp, lag op zijn kop. Ik ben trots op de organisatoren, super gaaf. Jammer dat de boot zonk, maar verder zou ik het niet hebben willen missen. Er is ook geen moer te doen voor jongeren rond 16 jaar oud, dus dit is toch wel een goeie oplossing.

 2. Echt iets dat ik me afvraag: een feest op een bezit van een eigenaar die er niets van weet, lijkt me huisvredebreuk. Vernielingen van andermans eigendom, geluidsoverlast, snelvarende boten in donker (ik heb ze gehoord) enz. enz. En dan een politie die toekijkt en niets doet (liever parkeerbonnen schrijven, dat is veiliger). Ik vind dit niet kunnen.

 3. Na het lezen van dit artikel komt bij mij toch de vraag op waarom de politie niet ingrijpt. Zij komen erachter dat er een illegaal feest gaande is, maar adequaat ingrijpen doen ze niet. Nu kan men achteraf de schade proberen te verhalen, om nog maar te zwijgen over de levensgevaarlijke situatie met de gezonken boot. Hoe kan de schipper in hemelsnaam ‘ontsnappen’ terwijl de politie erbij staat te kijken?

 4. Er zijn zat manieren om je te vermaken. Helaas denken sommige ouders dat je je alleen kan vermaken met veel alcohol en het slopen van andermans spullen.

 5. Tsja, dit krijg je ervan als je alles afsluit voor de jeugd. Als 16- of 17-jarige kan je nooit uitgaan. De jeugd zal toch een andere manier vinden om zich te vermaken en dat doen ze door naar zo’n eilandfeest te gaan. Was te verwachten toen ze die alcoholwet zo per se moesten aanpassen. Toch niet zo’n heel slimme zet. In de toekomst zal dit nog wel eens vaker voor gaan komen. Dit betekent natuurlijk niet dat ze van alles mogen slopen. En praat dat ook niet goed. Maar het zat er aan te komen.

 6. We zijn toch wel ver afgegleden als we dit soort dingen als een leuk feestje voor onze kinderen noemen. Gelukkig nemen er ook mensen afstand van deze normen. Laat andermans bezit met rust zoals een ieder dat ook zelf zal willen.

 7. Even voor de ouders die dit gedrag normaal vinden.
  Je gebruikt,misbruikt en vernield geen eigendom van een ander.
  Het opzadelen van een ander met glasscherven, lege flessen, bekers, bierdoppen, uitgespuugde kauwgom, peuken en urine van honderden mensen is niet normaal en ronduit asociaal!
  Het is normaal dat daar kinderen en hondjes lopen.
  Doe het voortaan lekker thuis in je eigen achtertuin.

 8. Leuk hoor voor de jeugd dat ze een leuk feestje moeten kunnen vieren volgens hun ouders. Ik vind het ook prima maar wie betaalt de schade? Ik hoop dat ze dit kunnen verhalen op degene die het feest hebben georganiseerd. De boot voor de overtocht was veel te vol beladen, de schipper dacht even snel geld te verdienen. Wat als er nu iemand verdronken was? Hoe hadden de desbetreffende ouders dan gereageerd?

 9. Overtrokken en normaal??? Eens kijken hoe deze mensen reageren als wij met 80 man in hun tuin gaan zitten en de boel vernielen . Het is bij ons al 2x gebeurd op het eiland. Wij werken er hard voor om alles netjes en leuk te hebben en niet om het door andermans kinderen te laten vernielen!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin