Eis Verlaan: Aalsmeer meenemen bij metingen ultrafijnstof

Of Aalsmeer in het nieuwe luchtkwaliteitsonderzoek meegenomen wordt, is nog de vraag. Maar wethouder Tom Verlaan van Schipholzaken zegt alles in het werk te zullen stellen dat dat zal gebeuren. Gisteren kondigde staatssecretaris Wilma Mansveld van milieu aanvullend onderzoek aan naar ultrafijnstof in de regio Schiphol.

Ook laat ze het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rapporteren wat er internationaal bekend is over mogelijke gezondheidsrisico's van ultrafijnstof voor omwonenden van luchthavens.

Alarmbellen
Mansveld zette deze stappen naar aanleiding van bevindingen van TNO, die nationaal veel stof deden opwaaien en ook in Aalsmeer de alarmbel lieten rinkelen. De onderzoeksinstelling wees er ruim een maand geleden op dat uitstoot van ultrafijnstof door vliegtuigen mogelijk risico's voor de gezondheid met zich meebrengt (klik hier voor artikel).

Over het nieuwe onderzoek is inhoudelijk nog weinig of niets bekend. Onbekend is in elk geval of er in en om Aalsmeer metingen verricht zullen worden. Dat moet de komende weken in gesprekken tussen de rijksoverheid en regionale bestuurders duidelijk worden.

Wethouder blij
Hoe wethouder de gesprekken ingaat, valt af te leiden uit een gemeentelijk persbericht. “Ik ben blij dat er een vervolgonderzoek komt,” zegt de wethouder daarin. “Het is voor de inwoners van de gemeente Aalsmeer van groot belang om te weten welke gevolgen de uitstoot van ultrafijnstof van de luchthaven heeft voor onze gezondheid. Ik zal er daarom bij de staatssecretaris op aandringen dat er in het onderzoek ook nadrukkelijk gekeken wordt naar de luchtkwaliteit in Aalsmeer.”

De staatssecretaris meldt in een brief aan de Tweede Kamer vóór de zomer de eerste resultaten te verwachten. Zo nodig besluit ze dan tot verder onderzoek.

Foto's: Schiphol; wethouder Tom Verlaan. (foto's archief AV)

2 reacties

  1. Goed, er is fijnstof en dan? Gaat onze verzekeringspremie dan omhoog? Omdat we een risicogroep vormen? Of krijgen we gratis bevolkingsonderzoeken, preventief? Als je denkt dat er iets aan Schiphol gedaan zal worden… Zeg ik alleen maar: Groningen…

  2. Stoere taal, Den Haag laat Groningen barsten, denk je nu echt dat ze iets gaan doen aan Schiphol?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel