Door: Arjen Vos. Waar enigszins gevreesd werd voor commotie en protest door verontwaardigde inkopers, verliep de laatste fysieke veilsessie op de plantenklok zeer gezapig. De extra ingezette beveiligers hoefden vrijdagmorgen niet in actie te komen en zo ging na 100 jaar het fysieke veilen van planten uit uit als een nachtkaars. Precies om kwart voor negen wees de opsteker de laatste kar aan, een exemplaar met zestien buxusbollen verdeeld over drie verdiepingen. Koper was Henk Spaargaren van Florink Nederland BV. Hij besloot de kar te schenken aan de Historische Tuin.
Flora Holland zelf besteedde geen aandacht aan de laatste officiële kar. Wetende van de sentimenten die er speelden onder de inkopers die hun ongenoegen in de afgelopen periode duidelijk kenbaar hadden gemaakt. Het schouwen van de kwaliteit van de aangeboden handel voorafgaande aan het het veilen was de bottleneck. Een traditie die hen ontnomen werd. Beoordelen van planten kan volgens een aantal handelaren namelijk veel beter ter plaatse dan aan de hand van een foto via beeldveilen. Maar volgens Flora Holland blijft het ook na afgelopen vrijdag 20 augustus 2021 nog altijd mogelijk de aangeboden planten te schouwen. De karren worden namelijk ook de komende tijd gewoon op de vertrouwde locatie gestald. Het enige verschil is dat ze niet meer de vertrouwde route via de kettingbaan voor de klok langs volgen.
Enkele tientallen
Een groot deel van de in totaal 2500 kopende partijen maakt al lang en breed gebruik van het beeldveilen. Zij kopen de planten in met behulp van het landelijk veilsysteem vanuit dealingrooms of op welke comfortabele plek dan ook vanachter hun computerscherm met internetverbinding. Volgens de woordvoerder van Flora Holland zijn het niet meer dan 100 kopers die nog met regelmaat op de fysieke klok verschenen. Afgelopen vrijdag waren het er hooguit enkele tientallen.
De bewuste plantenklok blijft voorlopig wel de plek vanwaar de veilingmeesters het proces via beeldveilen leiden. De kopers zijn ook nog altijd van harte welkom om in de houten bankjes plaats te nemen, en via hun laptop in te kopen. Zij zullen het dan echter moeten doen met foto’s in plaats van veilingkarren die aan het oog voorbij trekken.
Blij met geste
De Historische Tuin gaf aan blij verrast te zijn met de geste. Volgens het museum is er geen passender bestemming voor de laatste kar dan de Historische Tuin, die zich al jarenlang inspant om de tuinbouwhistorie vast te leggen en levend te houden. Dankzij de inzet van de firma Ubink werd ook het transport geregeld en zo kwam de veilingkar met inhoud in de loop van vrijdag aan op het Praamplein. Daar heeft hij een plekje gekregen op het museumterrein.
Foto’s Arjen Vos
Eén reactie
Het einde van een tijdperk.