We moeten méér de straat op. Het leuke is dat er maar een paar simpele regels gelden, zoals rechts voorrang geven en stoppen voor rood. Nog leuker is dat iedereen er gelijk is. Jong, oud, dik, dun, rijk, arm, links, rechts, groot, klein. Niemand wordt in een hokje gestopt, niemand loopt met een etiket rond. Juist buiten op straat is er volop kans op nieuwe ontmoetingen tussen mensen die bij elkaar in de buurt wonen. “We moeten terug naar de straat!” vindt Debby Albers.
De counsellor organiseert zaterdagochtend de eerste Open Straat in Aalsmeer, van 10 tot 12 uur. De locatie is het Weteringplantsoen in het Dorp. Er is koffie en thee en wat lekkers voor erbij. Albers hoopt op honderd tot tweehonderd mensen die langskomen. Bewoners die aan het plantsoen wonen en uit de eerste ring eromheen. “Het gaat om mensen uit de buurt,” licht ze toe.
Liefde schenken
Ontmoeting, luisteren, vertrouwen, vriendelijk zijn, respect. Dat wil ze graag stimuleren met haar initiatief.
De Open Straat is een van de eerste activiteiten die ze onderneemt als 'boodschapper' van Fedeli, een stichting die ze heeft opgericht en die als motto heeft: wanneer we liefde schenken, zullen we liefde ontvangen. De naam is gevormd uit de letters van het woord 'liefde'.
Voor elkaar zorgen
“Er moet meer verbinding tussen buurtbewoners komen. Als je meer inzicht hebt in wie er in je buurt wonen, ga je vaker bij iemand op de koffie,” vertelt ze. “De onderliggende gedachte is dat de zorg gaat veranderen, als die straks naar de gemeente toe komt. We zullen dan meer op elkaar moeten gaan letten en voor elkaar moeten zorgen.”
Volgens Debby Albers is dat best mogelijk. “Want elk mens kan iedere dag beginnen met veranderen.” Dat kan als je jong bent, maar even goed als je oud bent. Veranderen móét, denkt ze.
Binnen gebleven
“Veertig jaar geleden leefde je meer op straat. Je kende elkaar en hielp elkaar. Toen kwamen de televisie en de computer – mooi allemaal – maar die hebben de mensen wel naar huis getrokken.”
En vervolgens zijn we daar gebleven. Binnen. “Ik ben er oprecht bezorgd over dat we als mensen zo in onszelf gekeerd zijn. We moeten niet angstig zijn, maar, ook figuurlijk, gaan bewégen. We moeten een stukje lef hebben om de deur uit te stappen.”
Tijd nodig
Albers, die een praktijk voor verliesverwerking heeft onder de naam Thanda, ziet de eerste Open Straat als een “uitdaging”. “Je zult met zoiets niet in één keer resultaat zien. Het heeft tijd nodig, je dient het te herhalen.”
Een aanleiding om de activiteit op te zetten, was de Langste Eettafel die ze in oktober vorig jaar met de gemeente organiseerde in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. 'Eenzame' Aalsmeerders gingen samen feestelijk eten in de burgerzaal.
“Dat was zo waanzinnig warm en mooi. Wat er gebeurde, kwam uit het hart. Ik heb reacties gehad van mensen die vrienden voor het leven zijn geworden. Of die voortaan ánders naar zo'n evenement toegaan. Mensen die meer in zichzelf zijn gaan geloven en méér zelf de verantwoordelijkheid nemen.”
Hond uitlaten
Hoe kwam ze op Open Straat, volgens haar een nieuw verschijnsel? “Ik loop vaak in de buurt op straat met mijn hond en kom jan en alleman tegen. De verhalen die ik dan hoor, daar kan ik wel een stoeltje voor neerzetten.”
Het Weteringplantsoen is een favoriete plek van haar omzwervingen met de hond. “Met mooie platanen, die schots en scheef staan en naar de hemel groeien. Het is een platsoentje om trots op te zijn.” Op die plek staan zaterdag de koffie en iets lekkers klaar voor de buurt.
Droom
Debby Albers is op bedrijven afgestapt en vond zo sponsors voor de Open Straat. De drie bakkers in het centrum, Ab Müller, Bertram en Vooges, zorgen voor het hapje, Hotel Aalsmeer voor het drankje. De gemeente gaf haar toestemming om op 10 mei het plantsoen te gebruiken.
“Mijn droom is het op meerdere plekken in Aalsmeer te doen, en later misschien in andere plaatsen. Maar ik heb nog geen vast plan.”