Eén Aalsmeerder in Regioforum Omgevingsraad Schiphol

Aalsmeer heeft zich vorige week bij de 'Schiphol-verkiezingen' van één plek in het Regioforum van de nieuwe Omgevingsraad Schiphol (ORS) weten te verzekeren. Rob Lutgerhorst komt per 1 januari in dat platform. Daarin hebben tien zogenoemde clustervertegenwoordigers zitting namens de bewoners in de wijde regio van Schiphol. Lutgerhorst zit er voor het binnengebied van de (cluster) Aalsmeerbaan, het gebied dat het zwaarst getroffen wordt door vlieghinder.

Daarmee komt Aalsmeer redelijk dicht in de buurt van de belangrijkste, nieuwe, gesprekstafel waaraan alle Schiphol-partijen die ertoe doen deelnemen en waar de lusten en lasten van de luchthaven besproken worden. Maar wie in dat toporgaan van de ORS, het College van Advies, mag meepraten, zit pas écht dicht bij het vuur.

Kleine kans
De bewoners uit de regio worden in dit adviescollege vertegenwoordigd door drie clustervertegenwoordigers. De vorige week gekozen tien representanten kiezen eind deze maand dat drietal uit hun midden.

Maakt Lutgerhorst, bekend van het wijkbestuur Stommeer en goed ingevoerd in het, uiterst ingewikkelde, Schiphol-dossier, kans op zo'n eersterangspositie? “Vanuit Aalsmeer gezien zou het zeer wenselijk zijn als het zou lukken,” geeft hij aan. “Maar de kans is niet zo groot. Al sluit ik het zeker niet helemaal uit dat ik wel in het college van advies gekozen word.”

Belofte waarmaken
Wel of niet dicht bij het vuur, Lutgerhorst zal zich in zijn nieuwe functie laten gelden. Dat is tenminste zijn vaste voornemen. Bij de verkiezingen vorige week maandag in Hoofddorp moesten alle potentiële clustervertegenwoordigers een verkiezingsspeech van twee minuten houden om zichzelf bij de ongeveer honderd kiesmannen (onder wie 12 Aalsmeerders) aan te prijzen. Ook hij.

“Ik heb toen gezegd dat ik hecht aan de communicatie met de bewoners. Daar heeft het de laatste jaren aan ontbroken. Ik wil dat invullen en die belofte ook waarmaken,” aldus Lutgerhorst.

Goede samenwerking
Volgens de Stommeerbewoner zijn de eerste vereisten voor een clustervertegenwoordiger belangstelling voor luchtvaart, dossierkennis en vooral: je moet iemand zijn die zich serieus verdiept in de problemen die de burgers ervaren.

Voor de 'cluster' Aalsmeerbaan werkt Lutgerhorst samen met Klaas Bijlsma uit Uithoorn, die voor het buitengebied in de regioraad plaatsneemt. Lutgerhorst is blij met Bijlsma als koppelgenoot. “We hebben een goede samenwerking in de Zuid-Oost-hoek van Schiphol, waar Aalsmeer, De Kwakel en Uithoorn bij horen.”

Laatste plek
Van de tien personen in de regioraad zijn er negen bekend. Voor het binnengebied van de Kaagbaan staakten de stemmen vorige week. Later deze maand moet ook de vertegenwoordiger van dat gebied benoemd zijn.

Ook Aalsmeerders hebben bij die laatste plek een stem in het kapittel. Namelijk de kiesmannen die bewonersorganisaties uit Kudelstaart en Aalsmeer-Dorp en van de Uiterweg vorige maand aangewezen hebben. Maar zeker is dat de clustervertegenwoordiger geen Aalsmeerder wordt, omdat zich geen plaatsgenoot voor die functie beschikbaar heeft gesteld.

Aalsmeerse plaatsvervanger
Behalve de Aalsmeer- en Kaagbaan zijn in de regioraad voor de andere drie banen eveneens twee zetels gereserveerd. Elke clustervertegenwoordiger, voor vier jaar benoemd, heeft een plaatsvervanger. Voor Lutgerhorst is dat plaatsgenoot Arthur Broekema; ook hij is vorige week gekozen.

De regioraad gaat officieel van start per 1 januari. Dan begint de Omgevingsraad Schiphol aan zijn klus: de regering adviseren over Schiphol-gelieerde ontwikkelingen. De ORS volgt twee organisaties op, de befaamde Alderstafel en het regionaal overlegorgaan CROS.

● Klik hier voor meer informatie over Omgevingsraad Schiphol (ORS)

Portret: Rob Lutgerhorst. (Foto voorpagina Arjen Vos, overige foto's ORS)

2 reacties

  1. Uiteraard ook mijn felicitaties, Rob! Voor de Buitenveldertbaan won St. SWAB zowel in het binnen- als in het buitengebied een clustertrekker. Donderdag waren we beiden aanwezig bij het rondetafelgesprek te Aalsmeer. Daar spraken we beiden de wens al uit, om goed met elkaar samen te gaan werken. Dat zal zeker nodig zijn, gezien het feit dat zowel Aalsmeer als Amstelveen en Buitenveldert de zwaarst belaste gebieden zijn. Verder lijkt ons dat er 5 clustervertegenwoordigers in dat hoogste adviescollege zouden moeten komen, vanwege het feit dat de sector en de overheden tegenover 3 bewoners dan weer ver in de meerderheid zijn. Elk van de 5 clusters heeft immers zo haar eigen specifieke problemen… Groet, Jan Griese, voorzitter Stichting Schipholwerkgroep Amstelveen/Buitenveldert, 0297 582336

  2. Hierbij mijn hartelijke felicitatie met uw benoeming, hoewel ik wel neig te onderschrijven de boekentip van Pierre Tuning: “Vergaderen? Niet doen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel