Duurzaamheidsindex: Aalsmeer 244ste

Op de landelijke duurzaamheidsindex staat Aalsmeer in de lagere regionen. Tussen de 403 gemeenten die Nederland telt, prijkt het op plek 244 met een gemiddeld rapportcijfer van 4,6. Dat vermeldt de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) 2.0.

Hoe de buren het doen? Uithoorn staat op plek 164 (score 4,8) en Amstelveen op 207 (4,7). De gemeente Haarlemmermeer doet het beduidend minder goed, op de 380ste plaats en met een score van 3,9. Topgemeente is Kapelle met rapportcijfer 5,8. De minst duurzame gemeente volgens de nieuwe index is Kerkrade met 3,1. De maximumscore is 10, oftewel volledig duurzaam.

Hoger bij 'economie' en 'mens'
De GDI-opstellers, die deze week met de cijfers kwamen, geven een beoordeling op drie duurzaamheidsgebieden: mens en maatschappij, milieu, natuur en grondstoffenkringloop; en economie/financiën.

Vergeleken met de andere gemeenten doet Aalsmeer het het beste bij economie, op de 134ste plaats (score 4,7). Ietsje lager, 140ste (6,1), staat de gemeente bij mens en maatschappij staat Aalsmeer. De laagste positie neemt het in bij milieu/kringloop, plek 341 (3,7).

Goed in afvalscheiding
Ten opzichte van de gemiddelde gemeente presteert Aalsmeer op een aantal terreinen beter. Dat is het geval bij sport (gemeten met de gezondbewegennorm NNGB), veiligheid (aantal misdrijven) en afvalscheiding. Ook beter dan gemiddeld is Aalsmeer in de werkloosheids- en jeugdwerkloosheidscijfers.

Minder goed is het gesteld met onder meer de gezondheid (overgewicht bij kinderen en volwassenen), hernieuwbare energie en vervoerswijze (Aalsmeerders rijden bovengemiddeld auto).

Te weinig natuur
Cijfers die bij menigeen verbazing zullen wekken, staan er ook tussen. Zo scoort Aalsmeer een 10 voor energiebesparing… Ook beschikt Aalsmeer volgens de GDI over te weinig natuur en ligt de biologische kwaliteit van het oppervlaktewater ver onder het gemiddelde.

● Bron: website GDI 2.0

Illustratie: om de cirkel staan de indicatoren aangegeven waarop gemeenten beoordeeld zijn. De rode lijn geeft de niet-bestaande, gemiddelde gemeente weer. De grillige blauwe 'ster', met uitschieters, is Aalsmeer. (afkomstig uit GDI 2.0)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin