Duitsers wilden Stommeerpolder inunderen

Op een fragment van de (ingekleurde) foto is de zigzaglijn langs de Molenvliet goed zichtbaar. De hele foto is terug te vinden in de nieuwe editie van Oud Nuus

Door: redactie. Deze week valt Oud Nuus nummer 212 bij de donateurs op de mat. Volgens de makers is het een gevarieerd nummer met onder meer aandacht voor een Duitse waterlinie bij Aalsmeer.

Een luchtfoto van Aalsmeer die is genomen vanuit een Amerikaanse B-17 op 2 mei 1945 toont zigzaglijnen langs de Molenvliet, die aanvankelijk door niemand konden worden verklaard. Aanvullend bronnenonderzoek leidde tot een artikel waaruit blijkt dat de Duitsers destijds plannen hadden om de Stommeerpolder onder water te zetten. Alfred Bakker, collega-redacteur van het blad Tijdinghen, een uitgave van Oud Leimuiden/Rijnsaterwoude, vertelt over deze tweede verdedigingslinie tussen Amsterdam en Rotterdam, die in de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd.

Pontbazen
Van Dirk Jongkind een bijdrage waarin hij verder gaat met zijn verhaal over de Pontweg en de pontbazen die hun baan soms wat saai vonden en voor een andere carrière kozen. Molenaar Jan Hofstra vond op oude kaarten een vermelding van een boerderij bij de Stommeermolen en zocht uit hoe dat zat, omdat het verboden was zo dicht bij een watermolen te bouwen.

Om het jaarthema van de Stichting Historisch Aalsmeer, de sering, nog extra kracht bij te zetten is een artikel van kenner Cees van Dam opgenomen, dat ingaat op een lijst seringencultivars die gewonnen zijn door Aalsmeerse kwekers en licht de naamgeving van deze cultivars toe.

Lidmaatschap
Oud Nuus wordt aangevuld met een aantal korte artikelen over fietsen onder forten, een Catazine, een dorpswandeling en een rommeltje. Wellicht wat cryptisch omschreven maar er wordt duidelijkheid verschaft bij het lezen van het kwartaalblad dat bij Bruna verkrijgbaar is voor €7,50 euro. Een lidmaatschap van Oud Aalsmeer kost 25 euro waarbij het nummer vier keer per jaar in de bus valt. Aanmelden als donateur kan door een mailtje te sturen naar info@stichtingoudaalsmeer.nl of via de website van de stichting: stichtingoudaalsmeer.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin