Doorgaan bandjesavond onzeker

Het is nog niet helemaal zeker maar als de organisatoren er bij het binnenkort te voeren gesprek met burgemeester Nobel niet uitkomen, gaat de bandjesavond op de laatste zaterdagavond van juni niet door. Volgens de organisatie wil de gemeente alleen een vergunning geven voor het evenement op 30 juni als de muziek om 24.00 uit gaat. De organisatie wil tot 01.00 uur kunnen doorgaan.
 
Het heeft voor de ondernemers alles te maken met het derven van inkomsten. De organisatie bestaand uit De Praam, Het Wapen van Aalsmeer, Joppe en De Jonge Heertjes, heeft vorig jaar de volledige winst van 670 euro aan het Koningin Wilhelmina Fonds gegeven.
 
In 2017 was het de eerste keer dat de vergunning tot 24.00 uur geldig was. Alle jaren daarvoor, ook toen bandjesavond nog over podia in het Centrum verdeeld was, liep de vergunning tot 01.00 uur ’s nachts door. Net als toen de Bandjesavond voor de eerste keer op het Raadhuisplein werd gehouden in 2016.
 
Laat op gang
Volgens Jan van Schuppen, eigenaar van Joppe, komen Aalsmeerders pas laat op gang. “Ze zullen echt niet eerder komen omdat de vergunning korter is. Aalsmeerders gaan zo om een uur of half tien op pad. Wij verdienen onze investering en ons werk niet terug als we om twaalf uur moeten stoppen. Dat hebben we vorig jaar gemerkt. Dat doen we hopelijk wel als we tot 01.00 uur door mogen gaan. En dan heb ik het nog maar niet over het weer,” zegt Van Schuppen.
 
Vorig jaar al had de organisatie de ervaring dat er exact om twaalf uur werd ingegrepen door een paar BOA’s. De boodschap toen was stoppen met de muziek en niet zoals de organisatie dacht, met zachte muziek nog een uurtje doorgaan.
 
Populair feest
Kortom, er bestaat serieuze dreiging dat een populair feestje, uitgegroeid tot een Aalsmeerse traditie, niet langer gevierd wordt. Wat zo’n dikke 30 jaar terug begon met maar liefst drie bandjesavonds in de maanden juni, julie en augustus, is nu een eenmalige en locatiegebonden happening geworden. De verplaatsing van het Centrum naar het Raadhuisplein had alles te maken met veiligheid en de aangescherpte strenge eisen die gelden voor zo’n buitenevenement. Dat plan paste allang niet meer op de achterkant van een sigarendoosje. Het gaat vooral over de kosten om straten af te zetten en gediplomeerde beveiligers in te huren die routes vrij houden voor brandweer en ziekenwagen. Kosten die voor rekening komen van de organisatie.
 
Overnachten in hotel
Waarom de vergunning aangepast werd is niet duidelijk. Er wordt in de volksmond gesproken over Amstelveense invloeden die Aalsmeerse feestjes verpesten. De reden waarom de eindtijd naar beneden is bijgesteld, blijft zo een vraagteken. Mogelijk gaat het over geluidsoverlast voor omwonenden, over onderbezetting van het politiekorps of over dat er zo geen extra openbaar vervoer ingezet hoeft te worden.
 
Om bewoners van het Raadhuisplein tegemoet te komen in de eventuele overlast, is hen vorig jaar aangeboden een nachtje in Hotel Aalsmeer door te brengen. Daar heeft geen enkele bewoner gebruik van gemaakt. Met die overlast viel het voor hen kennelijk wel mee. 
 
Reactie gemeente
Natuurlijk vroegen we de gemeente om een reactie. Een woordvoerder stelt dat ook voor evenementen op het Raadhuisplein regels gelden. Omdat er woningen aan het Raadhuisplein staan, gelden er geluidsnormen van maximaal 75 dB(A) en 85 dB(C). Of die met de bandjesavond ook worden overschreden geeft de gemeente niet aan en ook niet tot hoe laat die regels dan gelden. Volgens de woordvoerder is de gemeente nog in overleg met de organisatie van bandjesavond over de mogelijkheden en voorwaarden om bandjesavond opnieuw op het Raadhuisplein te laten plaatsvinden. 
 
De gemeente zegt organisaties van evenementen graag tegemoet te komen. Uitgangspunten voor het Aalsmeerse evenementenbeleid zijn gezelligheid, veiligheid en rekening houden met de omgeving. Volgens de gemeente heeft de organisatie nog geen vergunning aangevraagd. Jan van Schuppen laat echter weten dat de organisatie de vergunningaanvraag weken geleden heeft ingediend.

Tekst Jan Daalman, foto's archief AV

(advertentie)

 

3 reacties

 1. Heerlijk, al die regeltjes van die ambtenaren. Zo blijf je lekker bezig.

 2. Heerlijk, al die regeltjes van die ambtenaren. Zo blijf je lekker bezig.

 3. En eigenlijk is de oplossing best simpel.

  Natuurlijk, het Aalsmeerse publiek is lastig in beweging te brengen. Oude gewoontes veranderen niet.

  In de uitgaanswereld is de trend naar festivals al lang ingezet. Mensen willen niet meer laat naar bed. Gewoon vroeg beginnen en vroeg stoppen.
  Kortom; vergunning tot 23.00 uur en starten om 16.00 uur. Kan de horeca ook nog eens meer verkopen met (ook zo hippe) foodtrucks.
  Natuurlijk zullen sommige Aalsmeerders liever thuis eten, maar ze gaan toch echt sneller van huis want anders mis je wel het overgrote deel van de dag.

  Graag gedaan,
  Marcel Pannekoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel