‘Door te praten over armoede kunnen we elkaar helpen’

Vera deelt flyers uit

Door: Conny Vos. Geen enkel kind hoeft buiten de boot te vallen als het aan kinderburgemeester Vera Keessen ligt. Voorin het klaslokaal van de twee groepen 8 van de Jozefschool vraagt ze vrijdagochtend aandacht voor kinderarmoede. “Ik wil dat kinderen met alles mee kunnen doen of ze nu uit een rijk of arm gezin komen.” Met haar kleurrijke ambtsketen om staat ze zelfverzekerd voor de kinderen en wijst ze hen er vooral op om zelf actie te ondernemen. Hoe dat moet? “Door erover te praten, want dan kunnen we elkaar helpen, bijvoorbeeld door de weg te wijzen naar organisaties die kunnen helpen.”

Een van die organisaties is Stichting ANDERS Amstelland. Projectleider Koen Persoon is aanwezig om te vertellen wat zij doen. “Stel dat iemand geen eigen bed heeft, dan gaan wij op zoek naar lokale ondernemers die een bed willen doneren. Of jullie gaan straks naar de middelbare school en je hebt geen eigen fiets, dan proberen wij een tweedehands fiets te regelen.”

Koen Persoon aan het woord

Schouderklopje
De stichting zorgt niet alleen voor goederen, maar ook voor diensten zoals een kapper. Koen geeft aan dat het belangrijk is om goed voor elkaar te zorgen, omdat iedereen weleens hulp nodig heeft. “Als we iemand geholpen hebben, vragen we diegene om zelf ook een goede daad te doen.”

Om te ervaren hoe het voelt om voor iemand te zorgen, vraagt hij de kinderen om elkaar een schouderklopje te geven.

Schaamte
Zelf zit Vera in de groep van juf Karin, een van de groepen 8 waar ze vanochtend haar verhaal doet. Met klasgenoten praat ze weinig over het onderwerp. Een jongen geeft aan dat hij het ook niet zou vertellen als hij arm was, uit angst dat hij dan zou worden gepest. “Armoede en schaamte gaan hand in hand,” legt Koen uit, “mensen proberen het eerst zelf te rooien.”  Ook voor René Veerman, directeur van de school, is het niet makkelijk armoede op school te herkennen. “Aan de buitenkant lijkt alles goed te gaan. Armoede is niet altijd zichtbaar.” Toch heeft 5 procent van de gezinnen in Aalsmeer te maken met armoede. “Op het Jeugdjournaal zag ik dat in elke klas één à twee kinderen zitten die opgroeien in armoede en ik vond dat ik daar iets aan moest doen,” legt Vera haar motivatie voor dit project uit.

Ook directeur René Veerman spreekt de leerlingen toe

Folder
Samen met Sylvia van den Aardweg, projectmedewerker Sociaal Domein en begeleidster Saskia van Hees van de gemeente Aalsmeer werd gekeken hoe ze haar idee vorm konden geven. Ook zij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Er werd een folder gemaakt speciaal gericht op kinderen, boordevol activiteiten, maar ook waar ze terecht kunnen als hun ouders het niet kunnen betalen. Zo is er de stichting Jarige Job zodat kinderen hun verjaardag kunnen vieren, kan een kind sportschoenen krijgen om te gaan voetballen en is er een appgroep om vrienden te maken. Na de presentatie deelt Vera de folder uit en de directeur vraagt de kinderen nadrukkelijk om deze mee naar huis te nemen en aan hun ouders te laten zien.

Daarna gaan Vera en Koen verder. Naar OBS Kudelstaart om het speerpunt kinderarmoede bij de leerlingen daar onder de aandacht te brengen.

(Foto’s: Jaap Maars)

Eén reactie

  1. Geweldig!! Wat een goed initiatief! Zou graag weten of en waar ik kan helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin